Plante toxice pentru pisici şi câini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii veterinari atrag atenţia că există şi mai multe plante care au efecte toxice pentru pisici şi câini. Alte plante au efecte interesante, pe care poate că nu le ştiaţi.

Unul dintre cele mai interesante efecte ale plantelor asupra animalelor de companie este cel pe care îl are „iarba mâţei" asupra pisicilor. Este o plantă înrudită cu menta şi are un efect bizar asupra a cel puţin jumătate dintre pisicile adulte. 

Atunci când planta consumată de pisici este ofilită, acestea intră într-o stare de extaz şi devin extrem de jucăuşe. 

În magazinele dedicate animalelor de companie sunt foarte multe jucării care au în interior iarba mâţei sau sunt impregnate cu această plantă. 

Potrivit cercetătorilor, efectul nu este unul de durată şi nu dăunează felinelor. După câteva minute, pisicile îşi revin complet. De remarcat este că, atunci când sunt foarte mici, pisicile evită total apropierea de această plantă care le va atrage atât de mult la maturitate. O altă plantă care are efect asemănător este valeriana.

La polul opus, pe lista de plante toxice pentru pisici, crini dau cele mai grave stări. Fie că e vorba de flori, frunze sau tulpină, dacă pisicile mănâncă părţi din crin, vor avea stări de vomă, refuză mâncare şi beau foarte multă apă. Dacă nu intervine un veterinar, pisica poate face un blocaj la circa 72 de ore de la înghiţire, din cauza acestei plante toxice pentru ea. 

Plante toxice pentru pisici şi câini. Frunzele de cartof provoacă stări de confuzie 

Pentru câini, una dintre plantele toxice este dieffenbachia. Aceasta mai este cunoscută şi ca „trestia mută”. Medicii veterinari avertizează că această plantă este toxică pentru câini chiar şi dacă nu o înghit. Câinele se poate intoxica chiar dacă pune doar limba pe ea. Potrivit veterinarilor, i se inflamează foarte sever corzile vocale, iar unii câinii ajung să-şi piardă complet lătratul şi mai târziu nu mai sunt capabile să mai scoată niciun sunet. 

Pe lista de plante toxice mai sunt şi altele. Aloe vera, de exemplu, duce la vomă, diaree, anorexie, stări depresive. Şi brânduşa de toamnă este trecută pe lista de plante toxice. Aceasta poate duce la diaree, vomă cu sânge, iritaţii la nivel bucal şi esofagian. Lăcrămioarele pot duce la arimie cardiacă, stări comatoase şi chiar deces. Alte plate toxice sunt gladiolile şi irisul, care dau stări de vomă cu sânge, depresie, diaree, dureri abdominale şi hipersalivaţie..  

Lalelele pot provoca stări de vomă, diaree, hipersalivaţie şi inapetenţă. Pe lista de plante toxice sunt şi frunzele de cartof, care pot duce la diaree, hipersalivaţie, dureri puternice gastrointestinale, pupile dilatate, stări de confuzie. O altă plantă toxică este şi yucca, care poate duce la stări de vomă, stări depresive, diaree şi leşin. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite