Părul creşte mai gros dacă este ras? Zece mituri demontate despre corpul uman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părul ras se simte aspru şi ne face să credem că e mai gros, dar în realitate el rămâne la fel FOTO Shutterstock
Părul ras se simte aspru şi ne face să credem că e mai gros, dar în realitate el rămâne la fel FOTO Shutterstock

Dacă îţi razi părul, firul va creşte mult mai gros, iar dacă citeşti la lumină slabă îţi strici ochii sunt doar două dintre miturile transmise din generaţie în generaţie. Felul în care ne funcţionează corpul este încă un mister, iar dorinţa noastră de a descifra secretele organismului a condus la multe idei greşite. Multe dintre noţiunile false sunt acceptate la nivel mondial, iar adevărul nu-şi mai găseşte loc printre mituri.

„LifeHacker“ a întocmit o listă cu zece mituri despre corpul uman, pe care a încercat să le demonteze.

1. Părul de pe corp creşte mult mai gros atunci când îl razi

Deşi în filme se perpetuează acest mit, în realitate el este complet fals. Dacă rasul ar face ca părul să crească mult mai gros, atunci cei cu chelie s-ar putea rade în cap pentru a preveni căderea părului. „Rasul cu lama îndepărtează porţiunea moartă a firului de păr, nu cea încă vie de sub suprafaţa pielii, aşa că nu este posibil să influenţeze tipul firului de păr. Părului ras îi lipseşte porţiunea subţire din capăt, astfel dă impresia de asprime“, explică cercetătorul Rachel Vreeman.

Altfel spus, părul ras se simte aspru şi ne face să credem că e mai gros, dar în realitate el rămâne la fel.

2. Număratul caloriilor e tot ce contează pentru a slăbi

Deşi consumul mai mic de calorii are cu siguranţă un impact, nu toate alimentele au acelaşi impact asupra corpului nostru. Să luăm spre exemplu un baton de ciocolată şi un castravete (care au acelaşi conţinut caloric). Au gust diferit, au elemente nutriţionale diferite, dar nu sunt acelaşi lucru. Iar faptul că ar fi folosiţi de organism în acelaşi fel pur şi simplu nu are sens.

3. Avem nevoie de opt ore de somn pe noapte

Ni s-a spus că avem nevoie de opt ore de somn pe noapte şi, deşi este adevărat pentru unii dintre noi, nu este universal valabil. Un studiu a demonstrat că cei care au o genă cunoscută sub numele de ABCC9 pot dormi mult mai puţine ore decât o persoană obişnuită. Aşa că rezultatele variază de la persoană la persoană: unii au nevoie de opt ore, alţii de mai mult, iar alţii de mai puţin.

4. Cititul la lumină slabă strică ochii

Carte Shutter

Când nu ai suficientă lumină să citeşti se spune că îţi strici ochi. Dar, chiar dacă cititul în astfel de condiţii îţi chinuie ochii, acest lucru nu va avea rezultate negative permanente asupra vederii, conform unui studiu făcut de Rachel Vreeman. 

5. Dacă eşti înţepat de o meduza, urina va domoli durerea

Nu este adevărat. „În cazul în care te înţeapă o meduză sunt anumiţi paşi de urmat: trebuie îndepărtate tentaculele vizibile, folosind mănuşi dacă se poate, apoi zona înţepată trebuie clătită cu oţet. Acidul acetic blochează răspândirea nematocistelor (celulele meduzei) pe suprafaţa pielii. Dacă nu aveţi la dispoziţie oţet, poate fi folosită apă sărată. În testele de laborator, urina (amoniacul) şi alcoolul pot cauza arderea celulelor, ceea ce înseamnă că durerea va deveni mai puternică. Aşa că urinatul pe o rană făcută de meduză este un lucru şi scârbos, şi dureros“, spun cercetătorii Mark Leyner şi doctorul Billy Goldberg.

6. Eşti gras din cauza unui metabolism lent

Atunci când ai un metabolism rapid, corpul arde mai multe calorii. Asta ar însemna că oamenii mai slabi, cei în formă şi sănătoşi au un metabolism rapid, nu? Nu neapărat. S-a demonstrat, totuşi, opusul acestui mit de doctorul Jim Levine, un cercetător al obezităţii din SUA. „Oamenii obezi au un metabolism mai rapid decât cei atletici. Metabolismul reprezintă ritmul în care se ard caloriile pentru funcţionarea corpului. Cu cât eşti mai gras, cu atât metabolismul este mai rapid. Dacă eşti mai slab, metabolismul este mai lent“, spune doctorul Levine.

Doctorul a specificat şi faptul că problemele de greutate la pacienţii săi sunt din cauza unui stil de viaţă sedentar, şi nu a unui metabolism lent.

7. Răceşti pe vreme rea şi umedă

Ţi-a spus mama să-ţi pui un pulover în plus să nu răceşti? Ai simţit că o să faci febră după ce ai petrecut ceva vreme în aer liber pe o vreme rece? Deşi nu te vei simţi confortabil, nu poţi să te îmbolnăveşti doar pentru că ţi-e frig. Răceşti din cauza unui virus (rinovirus) care se transmite, nu se dobândeşte.

Dar dacă este adevărat, de ce oamenii răcesc mai repede în timpul iernii? Doctorii nu au un răspuns sigur la asta, dar există câteva teorii. Una dintre ele spune că iarna petreci multă vreme în casă, din cauza frigului, şi aşa virusul se transmite mai uşor de la om la om.

8. Căldura se elimină cel mai mult prin cap

Căldura se ridică, deci capul este mai cald. Aşa că, ar fi logic ca pe o vreme răcoroasă să îţi acoperi capul. „Mitul îşi are originea într-un vechi studiu militar în care cercetătorii au pus subiecţii într-un mediu îngheţat, fără căciuli, şi au măsurat pierderea căldurii din organism. Deoarece era singura parte descoperită din corp, era normal ca cea mai mare căldură să se piardă prin cap“, susţine Rachel Vreeman. Aşa că, deşi există mitul că cea mai mare căldură se elimină prin cap, acest lucru se întâmplă la fel prin orice parte a corpului care ar fi descoperită în condiţii vitrege.

9. Poţi vindeca o muşcătură de şarpe prin sugerea veninului din rană

Nu numai că acest lucru este scârbos, dar este şi o idee foarte proastă. Conform cercetătorilor Mark Leyner şi Billy Goldberg, acest lucru conduce la infectarea rănii. Crucea Roşie sugerează să facem altceva: să spălăm rana cu apă şi săpun, să imobilizăm zona muşcată, să o menţinem mai jos decât inima şi să solicităm ajutor medical. În anumite cazuri ar trebui să aplicăm un garou pentru a împiedica răspândirea veninului. 

10. Este periculos să trezeşti un somnambul

De fapt, e periculos să nu trezeşti un somnambul. Acest mit s-a propagat în vremurile de demult atunci când, probabil, cei care au trezit un somnambul au fost luaţi la rost (poate chiar învineţiţi puţin) că au trezit omu' din somn. 

Somnambulism Shutter

Somnambulii sunt foarte surprinşi când se trezesc, deoarece nu sunt într-un loc familiar, cum ar fi patul. Din cauza dezorientării, mulţi somnambuli treziţi nu vor şti cine eşti, aşa că se vor speria. Să-i laşi să meargă de capul lor, încă adormiţi, este foarte nesigur, aşa că mai bine se sperie puţin, dar vor fi în siguranţă. 

Cel mai bun lucru pe care poţi să-l faci pentru un somnambul este să-l ghidezi, uşor, înapoi în pat, sugerează doctorul Anna Krieger, care studiază turbulenţele de somn. Trezeşte-l, dacă trebuie, dar mai bine doar condu-l spre patul său. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite