Strănutul, periculos la volan. El este o cauză importantă de accidente iarna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ameţeala dată de o răceală este la fel de mare ca cea provocată de două pahare de whisky, potrivit specialiştilor FOTO Shutterstock
Ameţeala dată de o răceală este la fel de mare ca cea provocată de două pahare de whisky, potrivit specialiştilor FOTO Shutterstock

Nu ar trebui să urcăm la volan când suntem răciţi, ne sfătuiesc medicii. Strănutul şi suflatul nasului distrag privirea de la drum secunde preţioase şi se află la originea multor accidente rutiere iarna.

Persoanele care conduc răcite îşi pun viaţa în pericol, avertizează specialiştii. Strănutul, suflatul nasului şi căutarea unui şerveţel în buzunare, geantă ori torpedou răpesc oamenilor secunde preţioase şi le disra atenţia de la condus. În Marea Britanie, acestea provoacă săptămânal 2.500 de accidente în sezonul de iarnă, potrivit unei statistici realizate de Halfords Autocentres, cel mai mare service auto britanic. 9% din conducătorii auto au recunoscut că răcelile şi gripa le-a distras privirea de la drum, reiese din acelaşi studiu, citat de cotidianul „Daily Mail“.

„Strănutul poate fi foarte violent, iar persoana în cauză poate închide ochii temporar, mai ales dacă are o răceală severă. Să conduci o maşină cu asemenea simptome este un lucru iresponsabil“, spune Steve Rounds, reprezentant Central Motorway Police Group din Marea Britanie. 

Un şofer care strănută când maşina a atins o viteză de 100 km/h parcurge o distanţă de 15 metri cu ochii închişi, suficient pentru a cauza un accident rutier grav, mai ales în cazul în care conducătorul auto nu păstrează distanţa faţă de maşina din faţă. 

Persoanele alergice ar trebui să fie cu atât mai precaute la volan, pentru că ele pot să strănute chiar şi de 50 de ori pe zi. Periculos la volan este nu doar strănutul şoferului, ci şi cel al pasagerilor, care distrage atenţia de la condus. 

Răceala ameţeşte ca două pahare de whisky

Un studiu publicat anterior de o companie de asigurări arăta că răceala şi gripa afectează capacitatea de a conduce un autovehicul la fel de mult precum consumul a două pahare de whisky. Autorii studiului au calculat că, la o viteză de 48 km/h, distanţa de frânare în cazul unui unui şofer răcit este cu un metru mai lungă decât în cazul unuia fără probleme de sănătate, iar la 70 km/h, diferenţa ajunge la 2,3 metri.

Pe lângă strănut, durerile de cap, oboseala şi senzaţia de ameţeală date de răceală cresc riscul de accidente rutiere. Ele afectează reflexele şi capacitatea de concentrare. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite