O vară deMentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Menta
Menta

Menta este la mare căutare în zilele toride. Datorită efectului său răcoritor, izma este din ce în ce mai des adăugată în mâncăruri, deserturi şi băuturi.

Odată ce arşiţa s-a instalat, căutăm diverse metode să ne răcorim, iar una dintre cele mai eficiente este consumarea alimentelor şi băuturilor care conţin mentă. Încă din Antichitate, frunzele proaspete de mentă au fost folosite de romani şi greci pentru condimentarea mâncărurilor. În Orientul Mijlociu, frunzele acestei plante erau adăugate în salate, folosite la condimentarea cărnurilor, aromatizarea iaurtului şi  la prepararea îngheţatelor.

De asemenea, în România, consumul de mentă reprezintă una dintre cele vechi metode de ameliorare a efectelor caniculei. Bunicii noştri foloseau izma pentru prepararea celebrului leac răcoritor, aşa-zisa apă de mentă. Aceştia o pregăteau dintr-o tulpină de plantă proaspătă, bine spălată, tăiată în bucăţi mari, peste care adăugau apă. Acest amestec se lăsa la macerat de seara până dimineaţa, când era numai bun pentru a fi băut într-o zi toridă. Mai popular decât apa de mentă este însă ceaiul. În zilele fierbinţi,  ceaiul de mentă, consumat cald, în care strecurăm şi câteva picături de zeamă de lămâie, răcoreşte, hidratează şi oferă energie organismului.

Ingredient-vedetă

Datorită proprietăţilor sale, menta a ajuns un ingredient-vedetă al verii. Izma este nelipsită din băuturile pregătite fie de noi înşine, fie consumate la terase şi în baruri. Una dintre cele mai populare astfel de băuturi este limonada, care, fără adaosul de mentă, nu ar mai avea acelaşi efect răcoritor şi energizant. La mare căutare sunt şi înghetaţa şi sorbeturile cu mentă.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) din Bucureşti, spune că menta se poate consuma fără probleme şi fără restricţii, în funcţie de toleranţa fiecăruia.

„În alimentaţie, este indicat ca menta să se folosească în stare crudă, de preferat proaspăt culeasă. De aceea este bine să existe posibilitatea ca planta să poată fi cultivată în ghiveci", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Mojito, cel mai popular cocktail cu mentă

În afară de mâncăruri şi de băuturi nonalcoolice, menta este adăugată şi în cocktailurile alcoolice. Cel mai cunoscut şi cerut la terase în această perioadă este Mojito, cocktail tradiţional cubanez, care a devenit popular la sfârşitul anilor 1980, şi care, pe lângă mentă, mai conţine şi rom, zahăr (sau suc de trestie-de-zahăr), limetă şi apă minerală.

„Cred că prima dată am băut Mojito în Grecia, într-o vacanţă. Mi s-a părut delicios, răcoritor şi, mai ales, nu are acel gust puternic de alcool. A devenit imediat băutura mea preferată pe timp de vară. E foarte uşor de preparat, nu e deloc pretenţios şi îmi pot impresiona prietenii veniţi în vizită. Ţin în casă mereu un ghiveci cu mentă, ca gustul să fie cât mai proaspăt şi din când în când mai fac seara câte un pahar, chiar dacă sunt singură", spune Ionela Vasiliu (29 de ani), agent de turism.

„Strămoşul" lui Mojito este Mint Julep

Încă de la începutul anilor 1800, sudiştii americani au descoperit reţeta Mint Julepul, „Strămoşul" lui Mojito. Diferenţa dintre  Mojito şi Mint Julep constă în alcoolul folosit. Astfel, Mint Julep se prepară cu bourbon în loc de rom. Atunci când alcoolul folosit la un astfel de cocktail este votca, el se numeşte Kremlin Colonel, iar când bourbonul este înlocuit cu brandy şi rachiu de pere, băutura se numeşte Georgia Mint Julep. De asemenea, există şi Gin Julep, şi Whiskey Julep. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi atrage însă atenţia că menta, în combinaţie cu alcoolul, nu este cea mai bună alegere, căci alcoolul deshidratează organismul.

Baie răcoritoare

Menta poate fi folosită pentru proprietăţile sale răcoritoare şi relaxante şi sub formă de ulei volatil, care se adaugă în cadă. Astfel, 25 de picături de ulei de mentă adăugate în cadă ne vor revigora organismul şi ne vor ajuta să avem un somn liniştit, indiferent de temperatură.   

Izma şi proprietăţile ei magice

Menta are acţiune antiseptică, bacteriostatică, astringentă, sedativă, are efect cicatrizant şi antidiareic, combate transpiraţia şi calmează durerile. Pe lângă aceste beneficii, menta este creditată cu proprietăţi magice. În mitologia greacă, nimfa Minthe s-a îndrăgostit de zeul Hades, stârnind astfel gelozia Persephonei. Ca s-o scape de mânia soţiei sale, Hades a transformat-o pe nimfa Minthe într-o plantă parfumată. Mai mult, convinşi fiind de proprietăţile magice ale plantei:
- galii puneau în loc de pernă sub cap un snop de mentă proaspătă învelită în pânză. Foloseau acest procedeu pentru vise inspiratoare.
- femeile slave purtau în ziua nunţii frunze de mentă puse în păr, pentru a avea o căsnicie lungă, bazată pe fidelitate.
- în Orientul Mijlociu se consumau frunze fragede de mentă amestecate cu miere, în mari cantităţi, spunându-se despre această iarbă că îmbunătăţeşte performanţele sexuale.
- druizii, preoţii celţilor, ţineau o frunză de mentă proaspăt culeasă presată de cerul gurii, pentru a intra în comuniune cu lumile „de dincolo" şi pentru a vedea viitorul.
- în Scoţia, dar şi în unele sate din Maramureş şi Bucovina se măturau vara camerele de şapte ori cu mături făcute din tulpini de mentă proaspătă, pentru a alunga boala.

Reţete cocktailuri cu mentă

Mojito
Ingrediente:
- Sucul de la o limetă
- O linguriţă de zahăr
- Rom alb -  40 ml
- Mentă - 7-8 frunze de mentă
- Apă minerală
Preparare: Mojito clasic
se prepară prin zdrobirea zahărului şi a mentei în
sucul de limetă. Se adaugă, pe rând, gheaţă fărâmiţată, romul şi apa minerală. Se garniseşte şi se serveşte.

Mojito cu bere
Ingrediente:
- Fresh Lime - 10 ml
- Sirop zahăr - 10 ml
- Mentă - 7-8 frunze
- Gheaţă
- Bere
Preparare:
Într-un pahar înalt se
 pune freshul de lime, siropul de zahăr şi menta, se umple paharul cu gheaţă zdrobită. Se amestecă cu o linguriţă, după care se adaugă berea.

Mint Julep
Ingrediente:
- Bourbon whisky - 90 ml
- O linguriţă de zahăr
- Mentă - 4-6 frunze
- Gheaţă

Preparare:
Puneţi frunzele într-un mojar, adăugaţi zahărul, frecaţi bine şi adăugaţi un pic de bourbon. Strecuraţi apoi într-un pahar, rotindu-l pentru a umezi bine pereţii. Umpleţi cu gheaţă, turnaţi restul de whisky, decoraţi cu mentă.

Mai nou, pentru aceste cocktailuri se foloseşte freshul de lime, pentru că fructul în sine amărăşte băutura. De asemenea, frunzele de mentă sunt puse întregi în pahar, fără să fie zdrobite. Ele pot fi doar lovite  în palmă înainte de a fi puse în pahar.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite