Moda de toamnă, în întunecatul stil gotic
0An de an, stilul gotic reînvie, mai mult sau mai puţin evident, pe podiumurile designerilor înclinaţi spre romantismul sumbru. Ţinutele de culori închise au, de fiecare dată, un impact emoţional puternic.
„Moda gotică este mai mult un mod de a gândi, decât un stil. Depinde foarte mult de designer şi de persoana care poartă hainele întunecate dacă o astfel de ţinută va fi percepută ca fiind elegantă sau, dimpotrivă, stridentă şi de prost gust." Aşa descrie editorul de modă Francesca di Liberto stilul gotic în modă, pentru ediţia italiană a revistei „Vogue".
Nu întâmplător, tema romantismului cu accente întunecate reînvie an de an. Moda este, în cele mai multe cazuri, ceva foarte personal, iar designeri ca Riccardo Tisci (director de creaţie al casei Givenchy) şi Gareth Pugh (de la brandul eponim) au o apetenţă vădită pentru stilul mai mult sau mai puţin sumbru, de inspiraţie victoriană.
Atât machiajul, cât şi materialele şi croiala ţinutelor Givenchy au făcut să nu mai fie nicio urmă de îndoială cu privire la înclinaţia lui Tisci către stilul gotic. „Există ceva din noapte în mine - amintiri ale procesiunilor din copilărie, femei acoperite cu văluri, Madonne palide - care nu m-a părăsit
niciodată", mărturisea Tisci într-un interviu acordat presei italiene.
Şi în moda feminină, şi în cea masculină, designerul italian a făcut referiri cât se poate de relevante la eleganţa întunecată: gulerele înalte de la începutul de secol XX, broderiile dramatice şi opulente, pielea, blana şi satinul, toate în culori închise sau de un roşu aprins.
Nici Gareth Pugh, supranumit „prinţul nebun al modei britanice", nu se dezice de gustul pentru elementele de stil gotic. După cum el însuşi declară, colecţiile lui sunt „despre lupta continuă dintre lumină şi întuneric". Mai ales în prezentarea pentru sezonul toamnă/iarnă 2012-2013, este evident că întunericul a învins în special prin dominanţa negrului şi a griului.
În timp ce accentele de negru şi de sumbru victorian sunt previzibile în colecţiile italianului Tisci şi în cele ale francezului Gareth Pugh, acestea au surprins publicul şi în colecţiile de toamnă/iarnă ale unor case înclinate mai mult spre romantismul clasic, spre ţinutele vaporoase şi luminoase.
Ţinutele Marchesa au surprins publicul
Marchesa este una dintre casele promotoare ale stilului gotic pentru sezonul toamnă/iarnă 2012-2013 la care nimeni nu se aştepta. Deşi nu au lăsat deoparte strălucirea şi opulenţa caracteristice brandului american, designerii Georgina Chapman şi Keren Craig au făcut apel la câteva note de dramatism specific stilului gotic.

De altfel, acestea au fost şi elementele care s-au remarcat cel mai puternic. „Cu toată inspiraţia divină pusă în joc, piesele care au ieşit cu adevărat în evidenţă au fost cele originare dintr-o zonă mai întunecată... În loc să fie macabre, ele au fost chiar frumoase", a comentat „Vogue" după prezentarea care a avut loc la începutul acestui an.
Sprâncene decolorate şi catifea la Gucci
Designerul italian Frida Giannini, care a cochetat de mai multe sezoane cu nuanţele gotice în colecţiile sale (tenul palid şi buzele închise la culoare sunt cele mai relevante elemente), a adus casa Gucci la apogeul unei epoci întunecate, dar nelipsite de eleganţă.
La prezentarea pentru acest sezon, modelele Gucci s-au întors în timp, în perioda prerafaelită şi, potrivit revistei „Vogue", „ele au fost întruchiparea modernă a eroinelor ilustrate în picturile sale de artistul Edward Burne Jones".

De parcă nu ar fi fost de ajuns ţinutele de catifea, cu accente de voal şi de dantelă negre şi vişinii, Giannini a evocat ideea de sumbru elegant şi prin machiajul modelelor: părul lung a fost prins astfel încât să elibereze faţa de un alb bolnăvicios, sprâncenele au fost decolorate, iar buzele au fost subliniate cu ajutorul unui ruj aproape negru.
Opulenţa poetică, dar întunecată a prezentării Gucci pentru sezonul toamnă/iarnă 2012-2013, de la Milano, a determinat revista
„Vogue" să o considere „cea mai bună colecţie Gucci de până acum".
Promovat pe copertele revistelor de modă
Dar stilul gotic este mult mai popular de atât, moda străzii având din ce în ce mai multe accente de negru, de purpuriu, de dantelă şi de catifea, mai ales în acest sezon.
De altfel, „Vogue" Italia a prezentat anul trecut un amplu pictorial care sublinia strălucirea stilului gotic şic - „Chic Gothic Glam" - în ediţia de septembrie, cel mai important număr din întreg anul.
Iar o altă publicaţie renumită de gen, „Harper's Bazaar", a pus în lumină persistenţa stilului gotic în modă tot în numărul de septembrie, dar de anul acesta. Jurnaliştii ediţiei britanice a revistei au reprezentat-o pe Keira Knightley pe copertă, cu părul răvăşit, cu tenul palid, cu buzele de culoarea coacăzelor negre şi purtând ţinute de inspiraţie gotică semnate Gucci, Lanvin şi Chanel.
Ce este Gothic Lolita
Curentul gotic în modă s-a extins şi în Japonia. Mai exact, în stilul Gothic Lolita, elementele ţinutelor din epoca victoriană şi din perioada rococo sunt dominate de accente întunecate, pentru a protesta împotriva expunerii exagerate a trupului feminin în vremurile moderne. Printre promotoarele acestui stil se numără designerii Anna Sui şi Betsey Johnson. Şi colecţiile uneia dintre doamnele modei, Vivienne Westwood, care nu este un designer Lolita declarat, au totuşi elemente ale stilului japonez.
