„Maşina timpului“ pentru celule ia Nobelul medical
0Un cercetător britanic şi altul japonez au primit Premiul Nobel, pentru că au descoperit tehnici revoluţionare în domeniul clonării.
Oamenii de ştiinţă John B. Gurdon (Marea Britanie) şi Shinya Yamanaka (Japonia) au primit, ieri, Premiul Nobel pentru Medicină ca recompensă pentru cercetările lor în domeniul reprogramării nucleare, o tehnică ce permite transformarea celulelor adulte în celule suşă, capabile să se dezvolte în orice tip de ţesut în corpul uman. „Descoperirile lor au fost revoluţionare pentru înţelegerea modului în care se dezvoltă celulele şi organismele", au spus reprezentanţii comitetului Nobel, la Stockholm.
John B. Gurdon a arătat, în 1962, anul în care s-a născut celălalt laureat al Premiului Nobel din acest an - Shinya Yamanaka -, că ADN-ul din anumite celule ale broaştelor, cum ar fi pielea sau celulele intestinale, ar putea fi folosite pentru a crea mormoloci, realizând astfel o primă clonă a unei broaşte. Experimentele lui Gurdon au captat atenţia comunităţii ştiinţifice, iar instrumentele inventate de acesta pentru transferul nuclear sunt folosite şi azi. În 1997, clonarea oii Dolly a arătat că acelaşi proces pe care Gordon l-a descoperit la broaşte funcţionează şi în cazul mamiferelor.
Aproape 40 de ani mai târziu, în 2006, Shinya Yamanaka şi echipa sa de cercetători au pus bazele studiului celulelor suşă pluripotente induse - recoltate de la şoareci adulţi -, iar în 2007, el a putut genera celule suşă pluripotente din celule adulte fibroblaste.
Aproape 1 milion de euro
„Descoperirile celor doi au arătat că celulele adulte pot întoarce în timp dezvoltarea acestora în anumite condiţii. Aceste descoperiri au oferit, de asemenea, noi instrumente pentru oamenii de ştiinţă din toată lumea şi au condus la mari descoperiri în mai multe zone ale medicinei", au mai precizat reprezentanţii comitetului de acordare a Premiilor Nobel.
Premiul pentru Medicină marchează debutul sezonului Nobel, care va continua, astăzi, cu Premiul Nobel pentru Fizică. Mâine, va fi decernat Premiul Nobel pentru Chimie. Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (adică 930.940 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie. Anul trecut, Premiul Nobel pentru Medicină a revenit cercetătorilor Bruce Beutler (SUA), Jules Hoffmann (Luxemburg) şi Ralph Steinman (Canada), care au revoluţionat felul în care este înţeleasă funcţionarea sistemului imunitar, descoperind principiile-cheie ale activării acestuia.
Cine sunt laureaţii Premiului Nobel pentru Medicină
Sir John Bertrand Gurdon s-a născut pe 2 octombrie 1933 şi este renumit pentru descoperirile sale remarcabile în domeniul transplantului nuclear şi al clonării. Şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei în laboratoarele Universităţii Cambridge, la început în Laboratorul de Biologie Moleculară (1971 - 1983), apoi la Departamentul de Zoologie (din 1983 şi până în prezent), relatează Mediafax.
Shinya Yamanaka s-a născut pe 2 septembrie 1962, în Higashiōsaka, Japonia, şi este medic şi cercetător în domeniul celulelor suşă adulte. El a fost recompensat, recent, cu Premiul Wolf pentru medicină, fiind, de asemenea, inclus printre primii 15 oameni de ştiinţă asiatici, de revista „Asian Scientist", pe 15 mai 2011. În perioada 1987 - 1989, Yamanaka a fost rezident în chirurgie ortopedică la Spitalul Naţional din Osaka. Între 1993 şi 1995, el a fost colaborator cu studii postdoctorale la Institutul pentru Boli Cardiovasculare Gladstone, afiliat Universităţii California.