Un meniu al unei cine servite pe Titanic la clasa I, vândut la licitaţie pentru 66.000 de lire sterline

0
Publicat:

La mai bine de 111 ani de la scufundarea Titanicului, suveniruri de pe vasul de lux au fost scoase la licitaţie sâmbătă, printre acestea figurând şi un meniu al unei cine servite la clasa întâi, informează DPA.

Epava Titanicului FOTO Profimedia
Epava Titanicului FOTO Profimedia

Meniul, care îi îmbia pe călători cu stridii, "tournados de vită a la Victoria", miel şi raţă sălbatică, a provocat un interes deosebit, fiind considerat singurul meniu din 11 aprilie 1912 păstrat până azi. Suvenirul, care prezintă semne de deteriorare cauzate de apă, a fost achiziţionat de către un licitator anonim în cadrul vânzării organizate de Henry Aldridge & Son pentru suma de 66.000 de lire sterline (81.000 $).

O pătură de la clasa întâi, probabil adusă de un supravieţuitor pe barca de salvare şi estimată să se vândă pentru o sumă cuprinsă între 70.000 şi 100.000 de lire sterline, a fost achiziţionată în cadrul aceleiaşi licitaţii pentru 76.000 de lire sterline.

Titanicul a pornit în călătoria sa inaugurală spre New York din Southampton, în sudul Angliei, la 10 aprilie 1912, cu peste 2.200 de persoane la bord.După doar câteva zile, pachebotul de lux, considerat nescufundabil, a lovit un iceberg şi s-a scufundat, în tragedie pierzându-şi viaţa peste 1.500 de persoane.  

Dezinformările despre Titanic au revenit în forță pe fondul noii tragedii din Atlanticul de Nord

Scufundarea pachebotului RMS Titanic, soldată cu 1.519 morți la 12 aprilie 1912 - unul dintre cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie -, a inspirat un film zguduitor și numeroase expediții la epava sa de pe fundul Atlanticului de Nord, inclusiv una fatală săptămâna aceasta, dar videoclipuri cu milioane de vizualizări susțin că nava nu a naufragiat niciodată.

Teoria precum că naufragiul RMS Titanic este o minciună a revenit în forță în iunie 2023, pe TikTok, ca urmare a dispariției minisubmarinului Titan în timpul unei expediții către vasul scufundat în urma unei ciocniri cu un aisberg. Milioane de utilizatori de TikTok au fost expuși acestei teorii, constată AFP.

„Toată lumea știe despre povestea navei de neoprit care s-a scufundat după ce s-a ciocnit cu un aisberg, dar poate că nu este cazul”, afirmă autorul unui videoclip cu peste patru milioane de vizualizări.

Videoclipul începe cu un portret dramatic al Titanicului, cu pupa intrând sub valuri uriașe spumegânde, în timp ce o voce masculină susține imperios că fusese schimbat cu nava sa soră: Olympic. Vocea respectivă face aluzie la o teorie conspirativă adesea repetată potrivit căreia compania care a construit RMS Titanic a scufundat în mod intenționat o altă navă a sa, și anume Olympic, într-o fraudă elaborată legată de asigurări.

Un videoclip similar care susține că „Titanicul nu s-a scufundat niciodată” a strâns 11 milioane de vizualizări până le eliminarea sa, la începutul acestui an, după constatarea presei.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite