Dezinformările despre Titanic au revenit în forță pe fondul noii tragedii din Atlanticul de Nord

0
Publicat:

Scufundarea pachebotului RMS Titanic, soldată cu 1.519 morți la 12 aprilie 1912 - unul dintre cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie -, a inspirat un film zguduitor și numeroase expediții la epava sa de pe fundul Atlanticului de Nord, inclusiv una fatală săptămâna aceasta, dar videoclipuri cu milioane de vizualizări susțin că nava nu a naufragiat niciodată.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

La mai bine de 111 ani de la scufundarea RMS Titanic în Atlanticul de Nord, teoriile conspirative despre celebrul pachebot - unul dintre cele mai avansate tehnologic pe vremea sa - par de nestăvilit, inclusiv cea despre blestemul unei preotese egiptene mumificate.

Teoria precum că naufragiul RMS Titanic este o minciună a revenit în forță zilele acestea, pe TikTok, ca urmare a dispariției minisubmarinului Titan în timpul unei expediții către vasul scufundat în urma unei ciocniri cu un aisberg. Milioane de utilizatori de TikTok au fost expuși acestei teorii, constată AFP.

„Toată lumea știe despre povestea navei de neoprit care s-a scufundat după ce s-a ciocnit cu un aisberg, dar poate că nu este cazul”, afirmă autorul unui videoclip cu peste patru milioane de vizualizări.

Videoclipul începe cu un portret dramatic al Titanicului, cu pupa intrând sub valuri uriașe spumegânde, în timp ce o voce masculină susține imperios că fusese schimbat cu nava sa soră: Olympic. Vocea respectivă face aluzie la o teorie conspirativă adesea repetată potrivit căreia compania care a construit RMS Titanic a scufundat în mod intenționat o altă navă a sa, și anume Olympic, într-o fraudă elaborată legată de asigurări.

Un videoclip similar care susține că „Titanicul nu s-a scufundat niciodată” a strâns 11 milioane de vizualizări până le eliminarea sa, la începutul acestui an, după constatarea presei.

Minciuni istorice

În opinia experților, propagarea teoriilor conspirative pe TikTok este favorizată tocmai de algoritmii care creează feed-uri personale în funcție de preferințe.

„Acest lucru face ca acest tip de conținut să se răspândească mai ușor”, a declarat pentru AFP Megan Brown, cercetătoare la Centrul pentru Politici Social-Media din cadrul Universității din New York.

„Celălalt factor care înlesnește răspândirea teoriilor conspirative istorice peste alte tipuri de teorii conspirative sau dezinformări este că de obicei lipsa unei moderări a conținutului”, adaugă ea.

În timp ce platforma dă asigurări că elimină postările care despășesc pragul său de „vătămare semnificativă” - cum ar fi violența sau hărțuirea -, alt conținut, aparent benign, dar plin de falsuri, rămâne neatins.

Această abordare, spun cercetătorii, subliniază o dilemă-cheie cu care se confruntă platformele de socializare: cum să tratăm explozia de dezinformări fără a le da utilizatorilor impresia de restricționare a libertății de exprimare?

Permiterea acestei scăpări oferă cale liberă utilizatorilor care țin să devină populari pe seama unor teorii halucinante, cum ar fi că Pământul este plat și că aterizarea pe Lună din 1969 este o farsă.

Partea tristă

Istoricii atrag atenția că dezmințirea teoriilor conspirative rămâne vitală, deoarce proliferarea teoriilor conspirative poate avea consecințe grave în lumea reală.

Ei se tem că teoriile conspirative vor ajunge să fie luate ca fiind adevărate de noua generație de tineri, care se bazează adesea pe platforme precum TikTok ca sursă principală de informare.

„Partea tristă este că mulți dintre cei care urmăresc astfel de lucruri sunt adolescenți”, spune Charles A. Haas, fondator al Societății Internaționale Titanic, dedicată cercetărilor despre drama din 12 aprilie 1912.

„Nu sunt dispuși să adâncească” subiectul, căutând informații relevante, adaugă el pentru „The New York Times”.

Influencerii și celebritățile de pe TikTok încep să ia locul jurnaliştilor ca principală sursă de știri pentru tineri, potrivit unui sondaj publicat luna aceasta de Institutul Reuters din Marea Britanie.

Potrivit sondajului, 55% dintre utilizatorii de TikTok și Snapchat și 52% dintre utilizatorii de Instagram își obțin știrile de la „personalități”, comparativ cu 33-42% din mass-media și jurnaliştii prezenți pe platformele menționate.

Acest fenomen s-a observat inclusiv în cazul dispariției minisubmarinului Titan, milioane de tineri luându-și ultimele informații de pe TikTok.

Potrivit Gărzii de Coastă a SUA, Titan s-a transformat în resturi din cauza unei „implozii catastrofale”.

„Și dacă toate acestea sunt o acoperire?”, se întreabă un tânăr utilizator de TikTok.

„Se ascunde ceva de noi în spatele acestei scene?”, adaugă el, propunând o altă teorie nefondată într-un videoclip cu circa 4,2 milioane de vizualizări.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite