Ştii cum să porţi şosetele?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creaţie Chanel FOTO Gulliver Getty
Creaţie Chanel FOTO Gulliver Getty

Au reapărut pe podium, apoi în moda străzii. Este, totuşi, una dintre cele mai periculoase tendinţe, de vreme ce asortarea lor rămâne o dilemă chiar şi pentru specialiştii modei

Combinaţia dintre sandale şi şosete nu reprezintă un eşec doar în sud-estul Europei, unde gândul zboară imediat la seniori cu picioare reci pe timp de vară. Tendinţa provocatoare de-a dreptul a născut, cel puţin din 2010 încoace, adevărate căderi ale modei de stradă. Un sondaj realizat printre cumpărătorii britanici, realizat de brandul Debenhams, arăta că cea mai stridentă combinaţie o reprezintă sandalele purtate cu şosete. În acest caz, strident avea parte integral de conotaţia negativă.

Dar doar apelând la trenduri nepractibile reuşeşte moda să demonstreze imprevizibilitatea sa. Astăzi, asortarea accesoriilor reprezintă un act de curaj, mai ales că pe podiumurile internaţionale s-au perindat adevărate exemple cu greu de adus în moda străzii. 

Deodată, şosetele, pe post de salvator al ţinutei, se alătură unei alte tendinţe, cea a celor mai urâţi pantofi din ultimele sezoane, şi ridică mingea la fileu. Sandale tip Birckenstock, sandale cu toc sau pantofii-stiletto au devenit, în această perioadă, o prelungire firească a unui accesoriu pe deplin ignorat până acum.

moda getty

Creaţie Eudon Choi FOTO Gulliver Getty 

Gemenele Mary-Kate şi Ashley Olsen s-au prezentat la mai multe evenimente purtând sandalele perioadei hippie, accesorizate cu şosete, în timp ce editorii de modă, bloggeri şi oamenii industriei au transformat un simplu obiect utilitar într-o bijuterie vestimentară, realizată din cele mai bune materiale şi înfrumuseţată cu pietre semipreţioase.

moda getty

Prezentare Meadham Kirchhoff FOTO Gulliver Getty 

Nebunia a început când casa de modă Céline a prezentat, pentru vara lui 2013, şosetele blănoase, purtate cu sandale fără toc. Combinaţia obraznică, aplaudată iniţial doar ca un obiect de muzeu ce urma să nu coboare de pe piedestal, a insuflat curajul industriei care nu avea nevoie decât de un prim pas. Pentru primăvara acestui an, Chanel a transformat din gleznă punctul principal al corpului, fiind o practică obişnuită în modă. În fiecare sezon, o parte nouă a corpului beneficiază de o atenţie specială. Saint Laurent a transformat şosetele în nişte piese puternice şi sclipitoare care atrag toate privirile asupra lor. Prada le-a transformat în jambiere, încrustate cu pietre semipreţioase, în timp ce Chanel a demonstrat cum clasicismul merge mână în mână cu orice tendinţă.

Cum se poartă?

„Şoseta puternică demolează imaginea sexi, promovând ideea de glamour şi confort. Glumesc! Moda nu este niciodată despre confort”, scria editorul britanic Olivia Bergin pentru „The Telegraph”. Editorul de modă Jess Cartner-Morley de la „The Guardian” a testat, la rândul ei, acest tip de combinaţie. „Timp de două sezoane, am evitat-o din două motive. Primul: pentru că este copilăresc şi demn de fetiţe. Doi: este un truc de stilism folosit de toate cele care stau pe afară, la Săptămânile de Modă, aşteptând să fie fotografiate”, spune Cartner-Morley. Dar moda s-ar opri în loc dacă lumea ar rămâne la prejudecăţile iniţiale, aşa că editorul de modă a testat şi s-a transformat într-un promotor al stilului.

Creaţie Meadham Kirchhoff FOTO Gulliver Getty 

moda getty

„Primul sfat ar fi să evitaţi şosetele albe, în cazul în care nu vreţi să arătaţi ca o şcolăriţă. Nici pantofii cu vârful rotujit sau cu funde nu sunt recomandaţi. Culorile trebuie să fie îndrăzneţe sau neutre şi sofisticate, iar pantofii trebuie aleşi cu vârful cât mai ascuţit. În fond, totul stă în îndrăzneala acestei combinaţii”, sfătuieşte editorul de modă britanic.


Creaţie Yves Saint Laurent FOTO Gulliver Getty 

moda getty

Şi consultantul de stil Irina Markovits îşi păstrează oareşice reticenţe vizavi de această tendinţă. Cu toate că a mai avut un zvâc prin 2010 şi 2011, trendul reîntors pe podium rămâne doar un trend, aşa că alinierea la el nu este obligatorie. Primul sfat al consultatului este chiar să fie privit cu nişte rezerve, pentru că în niciun caz nu este o modă care poate fi potrivită la absolut orice se întâmplă în dulapul unei femei. „Tendinţa şosetelor groase purtate cu sandale (sau cu alte diferite tipuri de încălţări: botine, pantofi oxford, escarpeni, sandale cage) nu este pentru cele slabe de înger. Lumea le va măsura pe purtătoare din cap până-n picioare, iar privirile acolo vor rămâne: la glezne. Ca să le porţi degajată, ai nevoie de antrenament şi de o garderobă pe măsură”, spune Irina pe site-ul său, stylediary.ro.

moda getty

Creaţie Meadham Kirchhoff FOTO Gulliver Getty 

„Putem purta şosete «fantezie» cu pantaloni ţigaretă, cu blugi skinny, cu fuste cloşate sau plisate, cu blugi tip boyfriend jeans, pantaloni scurţi, chiar dacă suntem trecute bine de 25-30 de ani. Totuşi, există şosete şi şosete”, spune Markovits. Consultantul de stil menţine ideea promovată de Jess Cartner-Morley şi sfătuieşte la cumpătare când vine vorba de şosete albe. Deşi pe podium au putut fi văzute, moda străzii nu poate împrumuta cu succes absolut orice detaliu prezent la defilări. „În locul lor, alegeţi şosete cu imprimeuri grafice (dungi de diferite grosimi şi culori, carouri, zig-zaguri), cu buline, cu imprimeuri colorate, dar şi animale”, scrie Markovits.

Curajul de a purta şosete

Acum un, scriam despre iniţiativa atipică a casei de modă Céline, care prezentase noile sandale joase şi îmblănite, purtate la rândul lor cu şosete. Pentru vremurile îndreptate către goliciune (încă) şi abordarea sexistă (încă) a modei, era un pas imprevizibil şi curajos. Care, cel mai probabil, scria presa atunci, nu are cum să prindă. Se pare că şi specialiştii cu experienţă nu pot prezice gusturile alambicate ale publicului.
În realitate, moda străzii a tradus cum a ştiut mai bine imaginea propusă de casa de modă. Motiv pentru care două sezoane mai târziu, şosetele, alături de sandalele joase, au devenit un imperativ. Dar spre deosebire de alte tendinţe arzătoare, aceasta vine cu mai multe riscuri la pachet, chiar şi pentru versaţii industriei. Dacă o fustă mai poate fi combinată, măcar accidental, în mod reuşit, noile accesorii sunt cât se poate de capricioase. Şi chiar dacă este o tendinţă care nu se aplică doar unor tipuri de siluete, nici lipsa acestei îngrădiri nu o face mai simplă de abordat.

În realitate, după ani în care am fost martorii unor eşecuri fabuloase din acest punct de vedere, chiar şi înarmate cu toate sfaturile şi ne vine greu să asortăm o pereche de sandale cu o pereche de şosete. Este doar o chestiune de mentalitate şi de libertate creativă, dar, cel puţin în România, există o teamă de asumat imagini diferite. Când unul dintre retailerii preferaţi ai publicului vor prezenta în vitrină ţinute de acest gen, atunci va deveni şi la noi o combinaţie de nerefuzat. Până atunci, şosetele rămân preferatele celor care îşi asumă nişte riscuri, care se cunosc îndeajuns de bine încât ştiu cum să aleagă astfel încât să li se potrivească.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite