Kate Moss: „Plângeam în baie înainte să pozez nud“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După mai bine de 20 de carieră, Kate Moss a vorbit despre compromisurile carierei de fotomodel. FOTO Getty Images
După mai bine de 20 de carieră, Kate Moss a vorbit despre compromisurile carierei de fotomodel. FOTO Getty Images

Fotomodelul-emblemă al anilor ’90 şi una dintre figurile reprezentative din industria modei, Kate Moss, a vorbit deschis despre dificultăţile carierei şi presiunile de a poza nud.

„Mă uit la tinerele de 16 ani de acum şi să le cer să se dezbrace mi se pare destul de ciudat“, a declarat Moss într-un interviu acordat publicaţiei „Vanity Fair“. „Dar la vremea respectivă se comportau ca şi cum dacă nu aş fi făcut asta, nu m-ar mai fi contactat a doua oară pentru job, deci mă închideam în baie şi plângeam şi apoi ieşeam ca să fac asta. Niciodată nu m-am simţit foarte confortabil cu asta“, a spus fotomodelul britanic.

Mai mult, Moss a mărturisit că a apelat la ajutorul medicilor pentru a-şi trata anxietatea. „Nimănui nu-i pasă de sănătatea ta mentală, e o presiune foarte mare ca să faci ceea ce trebuie să faci“, a declarat fotomodelul care şi-a început cariera la doar 14 ani, la sfârşitul anilor ’80.

Exploatarea fotomodelelor este un fenomen care se perpetuează şi astăzi. „Nimic nu s-a schimbat cu adevărat“, este de părere Victoria Keon-Cohen, fondatoarea Equity’s Models, un comitet de aproximativ 800 de membri din Anglia. „Vrem să le ajutăm pe tinere să conştientizeze şi să-şi cunoască drepturile, dar din nefericire Kate a vorbit despre ceea ce i s-a întâmplat atât ei, cât şi mie“, a completat reprezentanta organizaţiei, care a activat în domeniu.

„Nu este un lucru neobişnuit ca fotomodelelor copii să li se ceară să pozeze nud sau semi-nud“, aprobă Sara Ziff, fondatoarea Alianţei pentru Modele din Statele Unite. „Mi-am început cariera la 14 ani, iar în mai multe situaţii mi s-a cerut să pozez topless“, a mărturisit acesta pentru „The Guardian“. Totuşi, Ziff crede că industria modei nu se va schimba atâta timp cât legile nu protejează tinerele fotomodele.

Teama de a-şi cere drepturile

Fondatoarea coaliţiei pentru fotomodele a povestit cum o tânără de 16 ani s-a plâns de agresiunilor sexuale la care a fost supusă de un fotograf de 45 de ani. Însă Moss consideră că aceasta nu este doar problema agresorilor de sex masculin, ci a industriei în sine, ce promovează o imagine tot mai sexualizată din cauza căreia tinerele nu-şi mai impun drepturile de teamă că-şi pierd locul de muncă.

„Întotdeauna vor exista poveşti oribile, dar cred că asta se va întâmpla din ce în ce mai rar pentru că astăzi toată lumea este preocupată de bunăstarea fotomodelelor“, a spus Rosie Vogel, editor al publicaţiei „Vogue“. „Limita de vârstă pentru «Vogue» este de 16 ani, dar nu toată lumea are aceeaşi etică şi nu-i poţi investiga pe toţi. Vor fi o grămadă de oameni care le vor exploata pe fete“, a spus acesta.

Se luptă agenţiile suficient de mult pentru a-şi apăra fotomodelele? „Unele au grijă de fetele lor, dar este o afacere şi trebuie să supravegheze o grămadă de fete“, este de părere Keon-Cohen. „Fotomodele vor avea propriul lor consilier şi o reţea de susţinere. [Situaţia] se va îmbunătăţi, dar e un drum lung“, a apreciat fondatoarea comitetului Equity’s Models. 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite