Cum faci un cozonac de poveste. Rețeta simplu de pus în practică. „Dacă e la robot, e și mai bine”

0
Publicat:

Cozonacul cu gust de copilărie are un loc special pe masa de Sărbători. Este un preparat nu foarte ușor de realizat, motiv pentru care puțini sunt cei care se încumetă. Iată, în schimb, o rețetă simplă cu succes garantat.

Cozonacul este nelipsit de pe masa românilor, de Crăciun FOTO: A.M.
Cozonacul este nelipsit de pe masa românilor, de Crăciun FOTO: A.M.

Este o rețetă pe care și copiii o folosesc cu succes, ce-i drept fiind vorba de elevi care se pregătesc să devină bucătari, patiseri sau cofetari. Profesoara lor Minodora Dinu, profesor de alimentație publică la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncoveanu” din Scornicești, a dezvăluit din secretele celui mai popular produs dulce de pe masa de Crăciun a românilor. Norocoșii care au gustat cozonacul preparat după această rețetă, participanți la evenimentul „Gusturi din bătrâni” organizat la Muzeul Județean Olt, au avut doar cuvinte de laudă.

Mioara Dinu spune că pentru doi cozonaci potrivit de mari, pentru aluat avem nevoie de: un kilogram de făină, opt gălbenușuri de ou, 140 grame drojdie uscată, 350 ml lapte, cel mult 200 grame de zahăr.

„Se activează drojdia uscată într-un pic de lapte călduț și se amestecă toate ingredientele. Le amestecăm și la robot, dar putem să le amestecăm și la mână. La final adăugăm 100 grame unt topit și 100 ml ulei, după ce am amestecat totul. Amestecăm cam 10 minute, lăsăm o jumătate de oră la temperatura de 20 și ceva de grade, temperatura camerei, după o jumătate de oră mai facem o frământare de câteva minute, după care mai așteptăm jumătate de oră și punem aluatul în tăvi”, explică profesoara.

Între timp ne ocupăm de umplutura pentru cozonaci, în funcție de preferințe putând opta pentru cacao, nuci, rahat, mac etc, pe care le amestecăm cu zahăr. Putem folosi și albușul de ou, sau putem renunța la albuș. Adăugăm, de asemenea după preferințe, și diverse arome: vanilie, lămâie etc.  

„Folosim tavă obișnuită de cozonaci și hârtie de copt. După ce îi punem în forme, îi mai lăsăm 15-20 de minute, să mai crească un pic, măcar să ajungă la nivelul tăvii. Și focul foarte mic la cuptor, la 150-160 grade. Nu umblăm la el mai devreme de 25 de minute. În 45-50 minute se coace, mai devreme nu are cum”, dezvăluie Mioara Dinu.

Îl cumpără sau îl prepară, dar cozonacul nu lipsește de pe masa românilor, de Crăciun FOTO: A.M.
Îl cumpără sau îl prepară, dar cozonacul nu lipsește de pe masa românilor, de Crăciun FOTO: A.M.

Profesoara spune că nu mai crede de multă vreme că frământatul îndelung este secretul pentru un cozonac perfect. „Nu bat albușuri, nu bat gălbenușuri, nu bat nimic. Toate le amestec, nici nu mai scot ouăle din frigider să le aduc la temperatura camerei, pentru că laptele cald face totul. Pun amestecul odată cu drojdia activată. Dacă e la robot, e și mai bine, ți-ai luat grija. 10-15 minute la robot și asta e tot”, mai spune profesoara.

Cozonacul poate fi consumat și cald, sau foarte proaspăt, dar în acest caz nu-l tăiem, ci îl rupem. Gustul i se dezvăluie însă cu adevărat după o zi, când „a ieșit umiditatea din el”.

Cu zeci de ani în urmă, în familia Mioarei Dinu cozonacii se pregăteau chiar în Ajunul Crăciunului, spune profesoara. Se coceau în cuptorul sobei, în aceeași zi fiind pregătiți, de obicei în țest, și colacii de împărțit și cei pentru colindători.

Crăciunul era în primul rând o sărbătoare pentru suflet, iar ziua începea cu prezența la slujba de la biserică, urmând ritualul împărțirii bucatelor pentru sufletul morților, masa în familie etc. 

Magazin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite