Cozonacul, vedeta alimentelor pentru care se va plafona adaosul comercial

0
Publicat:

Lista alimentelor de bază pentru care va fi plafonat adaosul comercial va fi extinsă în curând, simultan cu prelungirea termenului până la care se va aplica această facilitate, a informat Ministerul Agriculturii.

Cozonaci rumeniți pe un ștergar roșu
Prețurile cozonacilor au crescut enorm în ultimii ani

”Ne dorim, în continuare, prelungirea acestei măsuri care a avut efectele așteptate, anume de stopare a creșterii prețurilor alimentelor. Am convenit cu procesatorii și comercianții prelungirea măsurii pentru o perioadă de trei luni, până la sfârșitul lunii ianuarie 2024, ținând cont și de faptul că vin sărbatorile de iarnă. În aceeași măsură, de comun acord cu procesatorii și comercianții, vom extinde şi lista de produse care vor beneficia de adaos commercial limitat. Este vorba despre alimente care sunt folosite de români în prepararea produselor pentru masa de sărbători și nu numai, precum: orezul, bulionul, margarina, smântâna, drojdia, cozonacul, varza murată sau usturoiul”, a precizat ministrul agriculturii.

Propunerile făcute de ministrul Barbu au fost agreate de procesatori și comercianți, urmând ca acestea să facă obiectul unui proiect de act normativ, care va urma circuitul de legiferare, respectiv punerea în transparență, avizare si adoptare, a informat ministerul.

Prețurile cozonacilor au crescut enorm în ultimii ani, ajungând să se vândă chiar și cu 75 lei/kg în preajma Sărbătorilor de iarnă.

Sunt oameni, nu neapărat bătrâni, care nici nu mai știu care este gustul cozonacului din cauza prețurilor exorbitante la care a ajuns să fie vândut acest produs. Acesta este principalul motiv pentru care s-a luat în calcul plafonarea adaosului comercial și pentru acest produs, pe lângă făină, drojdie, zahăr, ouă și alte alimente care fac parte din compoziția cozonacului”, au declarat pentru „Adevărul” surse apropiate discuțiilor.

Lista alimentelor pentru care se va prelungi măsura plafonării adaosului

Cotele de adaos comercial pentru 14 grupe de produse alimentare s-au limitat începând de la 1 august, pentru o perioadă de 3 luni, și urmează să fie din nou prelungite, după cum a anunțat recent Executivul.

Alimentele care vor beneficia de reducerea cotelor de adaos comercial, discutate şi agreate cu toate părţile implicate în producţia şi comerţul cu alimente, sunt: pâinea albă simplă 300 - 500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru; brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame; făină albă de grâu "000" 1 kg; mălai 1 kg; ouă găină calibru M 10 bucăţi; ulei de floarea soarelui 1 litru; carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui); carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc); legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia); fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos 1 kg.

Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă limitele de adaos

În urma controalelor efectuate asupra comercianților, pentru a vedea dacă respectă legislația privind limitarea adaosului comercial la alimentele de bază, s-au aplicat amenzi usturătoare, a afirmat ministrul de Finanțe Marcel Boloș.

Inspectorii antifraudă au sancționat un operator economic care activează în domeniul distribuției de legume-fructe, cu o amendă în valoare totală de 2 milioane de lei pentru depășirea în mod repetat a cotei de adaos comercial prevăzută de ordonanță. Este vorba despre un operator economic care este furnizor pentru marile lanțuri de magazine și majoritatea hypermarket-urilor.

De asemenea, un alt distribuitor din București a fost amendat cu 2 milioane de lei pentru nerespectarea cotei de maximum 5% față de prețul de achiziție al unor produse alimentare, cum ar fi fasole uscată, ulei etc.

Reamintim că măsura are ca obiectiv final ieftinirea prețului la produsele alimentare printr-o plafonare a marjelor de adaos comercial, la nivel de procesator cu 20%, la nivel de distribuitor cu 5% și la nivel de vânzător final cu 20%.

Decizia a venit pentru ca familiile de români să nu fie nevoite să plătească și 80% mai mult la un produs esențial, cum ar fi pâinea sau laptele. Scopul nostru este ca oamenii să găsească în magazine prețuri corecte. S-au văzut efectele: produse mai ieftine și cu 50%.

Țin să subliniez însă că aceste reduceri de prețuri funcționează pe termen scurt. Pe termen lung este nevoie de creșterea producției interne, pentru a determina cu adevărat o scădere a prețurilor. Continuăm să găsim soluţii şi să investim în industria alimentară, pentru ca noi să procesăm ceea ce producem”, a adăugat ministrul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite