Cum erau tratați prizonierii ruși de război: folosiți la drumuri și la muncile din lagăr. De prizonierii români din Rusia nu se știa nimic

0
Publicat:

Ministrul de Externe Mihai Antonescu relata în anul 1943 reprezentanților Crucii Roșii că în România erau aproape 60.000 de prizonieri ruși.

image

Mihai Antonescu îl informa pe Chapuissat, delegatul Comitetului Internaţional al Crucii Roşii şi De Praz: ,,Avem în ţară circa 57 440 prizonieri ruşi, cazaţi în 12 lagăre de prizonieri... Avem, în total, 2 220 ofiţeri sovietici, 85 de medici, 55 135 trupă... Am dat o documentaţie asupra situaţiei acestor prizonieri, a modului cum i-am întrebuinţat la munci, în afară de ofiţeri şi asimilaţii lor, şi anume: 30.738 la munci agricole, 5.241 la industrii, 4.447 la forestiere, 3.015 la calea ferată, 1.827 la edilitare, 1.728 la armată, 1.472 pentru drumuri, 1.816 pentru nevoile lagărelor. I-am arătat dlui Chapuissat că tratamentul prizonierilor ruşi este identic cu al soldaţilor români“.

Din aceeași notă informativă, publicată de istoricul militar Alesandru Duțu, aflăm că s-a cheltuit cu prizonierii 640 milioane de lei pentru îmbrăcăminte, 80 milioane pentru rufărie, 90 milioane pentru diferite alte cheltuieli, în afară de 120 milioane pentru încazarmări şi baracamente.

„Dl Chapuissat mi-a exprimat mulţumiri pentru informaţiile date. Mi-a arătat că a putut să-şi dea seama de tratamentul foarte generos pe care l-am aplicat acestor prizonieri, deşi noi nu avem nicio ştire de la ai noştri şi promiţându-mi tot concursul pentru ca alături de Sf. Scaun şi Crucea Roşie, să facă toate intervenţiunile pentru a ne da şi nouă date în privinţa prizonierilor români din Rusia”, încheia Mihai Antonescu.

Mihai Antonescu a ocupat funcția de viceprim-ministru și ministru de externe și alte funcții înalte (în guvernul condus de Ion Antonescu. A fost arestat în august 1944, judecat și găsit vinovat pentru crime de război. A fost condamnat la moarte și executat la 1 iunie 1946.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite