Teodosie, despre fructele de mare, ca mâncare de post: „Sunt gângănii, animale. Cum să fie fructe, dacă mișcă?“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a ținut ultima emisiune radio dinaintea Postului Mare care începe luni, 27 februarie. El a criticat consumul de fructe de mare în post, deoarece este evident, după el, că acelea sunt „gângănii“. 

Teodosie, la Radio Dobrogea SURSA YouTube / Arhiepiscopia Tomisului
Teodosie, la Radio Dobrogea SURSA YouTube / Arhiepiscopia Tomisului

Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a dat sfaturi și învățături pentru credincioși în pragul Postului Mare al Paștilor, care începe luni, 27 februarie 2023. Sunt 40 zile de post (Patruzecimea sau Păresimile) până la Paști, marea sărbătoare a Învierii Domnului Iisus Hristos, pe care ortodocșii îl celebrează în duminica de 16 aprilie. 

„În tipicul Sfântului Sava cel Sfințit, folosit de Biserică, în rânduiala din Săptămâna Albă, se dă dezlegare la brânză și ouă. Este și la pește? Nu se poate schimba asta?“, au întrebat niște ascultători ai Radio Dobrogea, postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului. 

IPS Teodosie a ținut să facă lumină dând vina pe unii credincioși „mai bătrâni“, care își fac socoteli greșite. 

„Hai să ne înțelegem. Până acolo au mers unele persoane, bătrâne, care după judecata lor, peștele e mai de dulce decât ouăle și brânza. Deși eu am mai spus-o, dar se uită… Chiar unii o scoteau că e mai păcat să mănânci pește decât carne. S-a dus vorba asta ciudată. De câte ori este dezlegare în Postul Mare la brânză și la ouă? Niciodată! Dar la pește este, la Buna Vestire și la Intrarea în Ierusalim. În Postul Crăciunului, de atâtea ori este dezlegare la pește, după intrarea în biserică este dezlegare la pește sâmbăta și duminica și la sărbătorile mari, până la 20 decembrie, de Sfântul Ignatie. Deci dezlegare la brânză și la ouă include în mod logic dezlegarea la pește. Peștele este mai de post decât brânza, laptele și ouă“, a spus Teodosie. 

El a vrut să își exprime și opinia privind fructele de mare – care, în gândirea sa, sunt „de dulce“. „Nu prea-s de acord cu gângăniile, așa-numitele fructe de mare. E o păcăleală cu aceste fructe de mare. Care sunt animale, cum să fie fructe dacă mișcă? Care adună toxine... Este o șmecherie pe care o folosesc mulți. Unii le mănâncă de mare plăcere, eu nu pot de jenă, nici cu ochii, nu le pot…“, a mărturisit Teodosie. 

OPINIA LUI TEODOSIE DESPRE MÂNCAREA DE DULCE DIN POST - de la minutul 14.08

Ierarhul are o prezență săptămânală, joia, de la ora 18, timp de o oră și jumătate, la Radio Dobrogea, postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului. El a anunțat că joia următoare, 2 martie, ediția va fi mai scurtă și mai devreme difuzată. 

Emisiunea „Dialog duhovnicesc cu ascultătorii“ este realizată de preotul Eugen Tănăsescu și este transmisă în direct, prin sistem video, din studioul de la Palatul Arhiepiscopal din Constanța, pe canalele de Facebook și de Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului - precum și pe site-ul radiodobrogea.ro. 

De data aceasta, locul lui Tănăsescu a fost ținut de un confrate, care a reușit la un moment dat să-l irite pe Teodosie. Ierarhul s-a enervat că preotul a îndrăznit să adauge ceva, peste spusele sale. El l-a șușuit pe acesta cerându-i să-l lase să vorbească el. „Lasă să spun eu“, a zis iritat Teodosie stârnind zâmbetul interlocutorului său. 

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite