Ce pericole ascunde țuica fiartă la cazan, băutura atât de populară la români. Partea care nu se consumă

0
Publicat:

Țuica fiartă la cazan a fost dintotdeuana una dintre preferatele românilor. În special în mediul rural, acolo unde în fiecare sat este cel puțin un cazan și majoritatea sătenilor au fructe în grădină, prepararea țuicii devine o obișnuință în fiecare an.

Prim parte din alcoolul care se obține din fierberea fructelor nu se cosnumă
Prim parte din alcoolul care se obține din fierberea fructelor nu se cosnumă

Procesul de fabricație al țuicii este unul relativ simplu, este vorba despre distilare. Fructele fermentate se pun la fiert, iar vaporii de alcool sunt recuperați și se colectează printr-o instalație numită alambic.

Însă primele picături de alcool, numite „fruntea”, au fost subiectul unei contradicții. Deși legenda spune că acest alcool are o calitate deosebită, specialiștii spun că nu ar trebui niciodată gustat. În realitate, acest alcool are o tărie de peste 72%, ceea ce îl face periculos pentru consumul uman.

Cum afectează sănătatea

Dar explicația mai ține și de știință. Când în interiorul cazanului se atinge temperatura minimă de la care începe evaporarea, adică 78 de grade Celsius, primele picături care se condensează sunt de alcoolul metilic – metanolul, care este foarte toxic. Efectele lui sunt grave și pot duce la pierderea vederii, dacă este consumat în cantități mici. Însă în cantități mari, acesta poate fi letal. Acesta este motivul pentru care „fruntea”, aducă prima parte a țuicii obținute la cazan, nu se bea niciodată, conform Realitatea.net. Cea mai sigură metodă este montarea unei son­de termometrice în cazan, spun specialiștii.

Magazin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite