Sfaturi anti TBC din urmă cu 100 de ani: „Nimeni să nu bea țuică sau alte otrăvuri pe cari numai Satan le mânuiește”

0
Publicat:

Tuberculoza sau TBC-ul reprezenta și în urmă cu 100 de ani o preocupare a medicilor români. Era numită „oftică” și fiind extrem de infecțioasă provoca numeroase îmbolnăviri în rândul populației. Mulți dintre cei infectați decedau.

Hotelul Dacia din Alba Iulia, în perioada interbelică FOTO Arhivele Naționale
Hotelul Dacia din Alba Iulia, în perioada interbelică FOTO Arhivele Naționale

În perioada interbelică, „oftica” afecta, în România, cinci bolnavi la mia de locuitori, iar mortalitatea tuberculoasă reprezenta aproximativ 10% din mortalitatea generală, spun reprezentanții Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale.

Unele dintre mijlocele de luptă împotriva bolii îl reprezentau articolele din ziarele vremii, în care medicii ofereau sfaturi de prevenire și combatere. Un astfel de articol era publicat în ziarul Alba Iulia, în anul 1931 și cuprindea cu sfaturi generale pentru populație.

Articolul insista pe igienă, dar și pe avertismente cu rezonanțe religioase.

Articolul publict în anul 1931 FOTO Arhivele Naționale Alba
Articolul publict în anul 1931 FOTO Arhivele Naționale Alba

„Schimbați-vă rufele cât mai des. Nu așteptați să se înegrească. Mâncați multă pâne, legume, poame, carne, lapte, brânză și mai puțină mămăligă. Fugiți de porumbul necopt, mucegăit sau umed. Are moartea în el.

Nimeni să nu bea țuică, horincă (…) coniac rom sau alte otrăvuri de acestea pe cari numai Satan le mânuiește. Sunt armele lui. Beția pregătește patul ofticei (…). Nu țineți ușile și ferestrele închise pe vreme bună. E o greșeală dar și o crimă.

Soarele să vă bată casa toată ziua. Faceți-vă ferestre înalte și largi ca să vă pătrundă în odăi soarele și aerul curat. Nu țineți ușile și ferestrele închise pe vreme bună. E o greșeală dar și o crimă.

Nu dormiți clae peste grămadă. Puneți copiii deoparte. Țineți-vă locuința curată și nu scuipați pe jos. Goniți și omorâți păduchii, ploșnițele și gândacii. Dați afară vitele și animalele din casă. Scăpați-vă de muște. Nu țineți gunoae în casă. Aerisiți-vă des casa”, sunt doar câteva sfaturi pe care ziarele vremii le dădeau oamenilor, într-o perioadă în care bolile făceau ravagii.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite