Bayram-ul dulciurilor. Deliciile orientale cu care se delectează musulmanii, după o perioadă aspră de post VIDEO

0
Publicat:

Tradițiile și obiceiurile musulmanilor de Ramazan Bayram sunt o adevărată lecție de generozitate. După o lună de purificare spirituală prin post și rugăciuni, credincioșii musulmani sărbătoresc, timp de trei zile, acest eveniment, cunoscut și sub numele de „Șeker Bayram” sau „Sărbătoarea dulciurilor”. 

Baclavale cu ceai alături SURSA Shutterstock
Baclavale cu ceai alături SURSA Shutterstock

Musulmanii au intrat miercuri, 10 aprilie 2024, prima din cele trei zile de Ramazan Bayram (10-12 aprilie 2024), sărbătoare care încheie Luna Sfântă Ramazan.

Colindatul de Bayram

În prima zi de Ramazan Bayram, copiii merg să colinde prietenii și rudele. În multe sate cu comunități importante de musulmani, această tradiție s-a păstrat. Cei mici bat din poartă în poartă, le pupă mâna gazdelor și anunță că „A venit Bayram-ul”. Gazdele oferă copiilor dulciuri, fructe și bomboane. 

Pe vremuri, în satele din Dobrogea se făceau baclavalele la cuptorul din sat. La vatra respectivă se strângeau toate gospodinele cu tăvile pline cu baclavale și așteptau la coadă, să le bage la cuptor. 

Baclava cu fistic SURSA Shutterstock
Baclava cu fistic SURSA Shutterstock

Cele care aveau în curte cuptor din pământ le coceau acasă, a precizat pentru Discover Dobrogea, președintele Comunității de Femei din cadrul Uniunii Democrate Turco-Musulmane din România, Filiz Ismail.

La Șeker Bayram se pune mare accent pe dulciuri, astfel că nu lipsesc de pe masa musulmanilor baclavale, sarailii, minuni (tulumba tatlîs), cataif, rahat sau halva. Inclusiv darurile pe care le oferă celor pe care îi vizitează, constau în dulciuri.

Baclavalele sunt desRerturi extrem de apreciate în Orient și Balcani. Baclavaua este un desert turcesc, întâlnit și în Grecia și Bulgaria. Este o prăjitură dulce, aromată și ușor crocantă, umplută cu nucă și fistic. Musulmanii nu uită să împartă baclavale și alte dulciuri tradiționale cu cei din jur, arătând generozitate și grijă față de ceilalți. 

Gospodine tătăroaice, la expoziție cu bunătățile culinare SURSA Arhivă
Gospodine tătăroaice, la expoziție cu bunătățile culinare SURSA Arhivă

Obiceiuri și tradiții

Musulmanii își îmbracă hainele cele mai frumoase și se adună în moschei pentru rugăciune. Se oferă cadouri și dulciuri celor dragi și se organizează mese festive și se împart alimente celor nevoiași.

Prima zi de Bayram debutează cu slujba care va fi oficiată în toate lăcașurile de cult musulman, slujbă la care vor lua parte bărbații.

După slujbă, membrii familiilor merg la cimitir pentru pomenirea celor trecuți la cele veșnice, urmând ca mai târziu copiii să colinde din casă în casă, vestind astfel zilele de sărbătoare și fiind răsplătiți cu dulciuri pentru bucuria pe care o aduc gazdelor.

De altfel, Ramazan Bayramul este cunoscut și ca „Bayramul dulce”, denumire care provine de la tradiționalele baclavale specifice acestei sărbători. 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite