Jocurile video fac creierul mai eficient

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Info Adevărul: Florian Marina / Desene: Vali Ivan / shutterstock / Sursa: OnlineUniversities.com, BigFishGames.com
Info Adevărul: Florian Marina / Desene: Vali Ivan / shutterstock / Sursa: OnlineUniversities.com, BigFishGames.com

În timp ce mulţi oameni de ştiinţă susţin că jocurile video dau dependenţă şi cauzează probleme de sănătate, studii recente au evidenţiat multiple beneficii ale acestei activităţi.

Numeroase studii au evidenţiat caracterul pozitiv al jocurilor pe calculator. Un studiu prezentat  de televiziunea americană FoxNews arată că persoanele care preferă jocurile video de acţiune iau decizii cu 25% mai uşor, fără să fie superficiale.

Click pentru a mări!



De asemenea, ele pun în practică aceste decizii de patru ori mai repede decât majoritatea oamenilor. Mai mult, profesioniştii ajung la adevărate performanţe în multitasking, ei reuşind să fie atenţi în acelaşi timp la şase lucruri diferite, fără ca în mintea lor să se producă vreo confuzie. Prin comparaţie, cei mai mulţi dintre oameni reuşesc să fie atenţi la doar patru lucruri în acelaşi timp, a mai arătat studiul efectuat la Universitatea Rochester (SUA).

Cercetătorii au mai identificat beneficii multiple şi în rândul copiilor. Potrivit studiului condus de profesorul neurolog pediatru Richard Haier, de la Universitatea din California (SUA), fetele devin mai eficiente dacă joacă Tetris.

Info

Deconectare totală

O altă consecinţă benefică este dezvoltarea capacităţii de proiectare şi găsirea unor soluţii la probleme aparent imposibil de rezolvat. Jocurile nu sunt neapărat dificile, ci devin din ce în ce mai dificile, provocând jucătorul să găsească rapid soluţii pentru a promova la următorul nivel. 

Iar această adaptare are o influenţă incredibil de mare în procesul de învăţare, mai ales că majoritatea jocurilor presupun un număr mare de sarcini, care trebuie rezolvate sub presiunea timpului, a explicat John Gabrieli, neurolog la prestigioasa MIT (Massachusetts Institute of Technology - SUA). 

„Fiul meu începuse să-mi ceară săptămânal un joc nou pentru PSP. Mi-am imaginat că sunt destul de uşoare dacă le termină atât de repede, aşa că într-o zi am încercat şi eu unul. Surpriză! După 20 de minute a trebuit să-mi chem fiul de 10 ani să-mi deblocheze următorul nivel", spune Ştefan Marinescu (37 de ani), stomatolog în Capitală. Jocurile sunt foarte solicitante, dar şi relaxante în acelaşi timp, pentru că te deconectează complet, mai susţin alte studii. Totuşi, avertizează specialiştii, tocmai această stare de bine poate duce la dependenţă. De altfel, oamenii de ştiinţă au demonstrat că structura creierului unui gamer este foarte asemănătoare cu cea a creierului unui dependent de droguri.

Dezavantajele jocului intens

Dincolo de aceste beneficii evidente, oamenii de ştiinţă avertizează asupra numeroaselor efecte nocive. Cu toţii avem măcar un prie­ten „obsedat" de World of Warcraft, Call of Duty sau măcar Tetris ori Zuma. Stă mereu cu capul în ecranul monitorului şi cu greu reuşeşti să-i adresezi două cuvinte. De multe ori, răspunsul este unul fie absent, fie repezit, chiar agresiv. La muncă, ori de câte ori prinde un moment liber, se izolează în colţul lui şi butonează calculatorul ca şi cum lumea întreagă s-ar fi oprit. Astfel de comportamente ajung să fie blamate de cei din jurul gamerului (adică jucătorului „de profesie").

„Am fost împreună cu un tip care, atunci când a rămas şomer, s-a refugiat în Starcraft. Juca zi şi noapte, iar când, printr-o minune, a primit un job, aproape că l-a pierdut din cauză că nu se mai desprindea de computer şi întârzia mereu la serviciu. Am încercat să-l fac să înţeleagă că nu are un comportament normal, responsabil, însă mereu mă repezea şi discuţiile se terminau în certuri. Am plecat şi l-am lăsat cu jocul", a povestit Elena (35 de ani), manager la o multinaţională din Bucureşti.

Ţine jocurile sub control!

Pentru că de la distracţie la dependenţă nu este decât un pas, psihologii au elaborat un mic ghid de bune practici în ale gamingului, astfel încât mai ales cei mici să nu întreacă măsura.

1. Citeşte cu atenţie specificaţiile!

Producătorii de jocuri video sunt obligaţi să menţioneze dacă acesta are scene violente, limbaj explicit, teme sexuale sau alt conţinut nepotrivit pentru copii.

2. Testează jocurile! Chiar dacă ai citit specificaţiile, cel mai bine este să nu laşi copilul să se joace primul, pentru ca nu cumva să acceseze un conţinut nepotrivit pentru vârsta sa.

3. Discută efectele jocurilor!

Monitorizează efectele pe care jocurile video le au asupra copilului tău. Dacă vezi că împrumută un comportament agresiv, vorbeşte cu el şi ajută-l să înţeleagă că violenţa este privită cu totul diferit în lumea reală. Aşa îl vei ajuta să se identifice mai puţin cu personajele agresive reducând efectele negative pe care le-ar putea avea jocul.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite