Învaţă să refuzi fără să te simţi vinovat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un refuz politicos nu trebuie însoţit neapărat de o justificare FOTO Shutterstock
Un refuz politicos nu trebuie însoţit neapărat de o justificare FOTO Shutterstock

Dacă te încarci cu sarcini la serviciu pentru că nu ştii să-ţi refuzi colegii sau dacă ajungi să ai grijă în weekend de câinele unui amic, în ciuda faptului că nu-ţi plac animalele de companie, ai putea avea o problemă în a spune „Nu“.

Tuturor ni se întâmplă din când în când să nu putem refuza persoanele din jur, deşi este contrară dorinţelor şi intereselor noastre. Desigur, nu vorbim de situaţiile în care propunerile vin de la superiori, ci de acelea în care colegii, rudele sau prietenii ne roagă să-i ajutăm. Există însă persoane care ajung să îşi sacrifice o mare parte din timp şi din energie pentru că nu au niciodată curajul să spună „Nu“. Dacă munceşti de două ori mai mult decât colegii pentru că toţi îţi pasează sarcini, sau dacă ai adunat în casă lucruri inutile doar pentru că nu poţi să refuzi vânzătorii insistenţi, fără dubiu că faci parte din categoria persoanelor care nu ştiu să refuze. Specialiştii vorbesc de o aşa-numită tulburare de personalitate altruistă, care determină unii oameni să pună dorinţele celorlalţi mai presus de ale lor. 

Spune „Da“ propriilor dorinţe 

Deşi este un cuvânt atât de scurt, „Nu“ poate fi extrem de greu de pronunţat. Majoritatea persoanelor se tem că-i dezamăgească sau să-i rănească pe cei din jur refuzându-i. Există şi persoane care fac lucruri împotriva voinţei lor pentru că îşi doresc să fie acceptaţi într-un grup sau să atragă simpatia persoanelor din jur. Este important să învăţăm să refuzăm pentru că în joc se află fericirea şi sănătatea noastră. Nefiind capabili să spunem „Nu“, părinţii, partenerul de viaţă, prietenii, colegii şi şefii ajung să ne controleze viaţa şi suntem nevoiţi să ne înfrângem dorinţele şi aspiraţiile. „«Da» şi «Nu» sunt vitale pentru ritmul vieţii – ca yin şi yang sau ca respiraţia. Spunând «Nu» nu unor lucruri, am putea spune «Da» priorităţilor noastre adevărate – iar cea mai importantă dintre ele este propria sănătate şi stare de bine“, scrie pentru publicaţia „Psychology Today“ Diane Dreher, personal coach.

Nu te simţi vinovat

Când nu dăm ascultare emoţiilor şi dorinţelor noastre, există riscul să ajungem în situaţii pe care, la un moment dat, realizăm că nu ni le dorim cu adevărat. Există persoane care, neştiind să spună „Nu“ rămân blocaţi într-o relaţie nefuncţională sau pe un post nepotrivit aspiraţiilor pe care le au. Să refuzăm o persoană, cu atât mai mult una apropiată, nu este lucru uşor, dar ar trebui să acordăm mai multă importanţă dorinţelor noastre pentru a putea deveni ceea ce ne dorim. Să ţinem cont de ceea ce simţim este regula cea mai importantă pentru a învăţa să spunem „Nu“. Pentru sentimentele noastre nu ar trebui să ne simţim niciodată vinovaţi.

Nu te justifica

Încercările timide ale unora de a-i refuza pe cei din jur sunt adeseori o înşiruire ridicolă de scuze elaborate. Chiar dacă ai un motiv serios pentru a spune „Nu“, este suficient să spui „Nu pot să te ajut pentru că nu am timp“ în loc să apelezi la o explicaţie complicată precum „Nu pot să te ajut pentru că trebuie să merg la o rudă care are o problemă ce trebuie rezolvată neapărat în seara aceasta“.

Propune o alternativă

Dacă cineva are nevoie de ajutor şi ai vrea să-i spui „Nu“, te vei simţi mai puţin vinovat dacă îi oferi o altă rezolvare pentru problema cu care se confruntă. Poţi, de exemplu, să orientezi persoana în cauză către o alta, mai potrivită decât tine pentru soluţionarea unei chestiuni.   

Evită exprimările vagi

Refuzurile făcute pe un ton scăzut, însoţite de o explicaţie vagă nu au, de regulă, nicio greutate în faţa unui interlocutor. Replici precum „Nu prea aş avea timp să te ajut“ sau „Poate că ar fi mai bine dacă ai apela la altcineva“ sunt de multe ori prea subtile pentru o persoană hotărâtă să scape de o sarcină de serviciu cu ajutorul tău.   

Nu ceda complimentelor

Când, în sfârşit, ai reuşit să spui „Nu“, te poţi confrunta cu o altă problemă: persoana care îţi solicită ajutorul insistă justificând că te priocepi cel mai bine să faci un anumit lucru. Ar trebui să fii pregătit pentru o asemenea replică şi să nu cedezi unor măguliri, fără dubiu, interesate. Fii ferm şi repetă refuzul, fără a aduce justificări noi. 

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite