Întrebările prin care putem recunoaşte imediat un mincinos. La ce detalii trebuie să fim atenţi?
0
Potrivit psihologilor, peste 80% dintre minciuni scapă nedepistate. Toţi ştim să minţim, pentru că învăţăm asta încă din copilărie, când nu recunoaştem năzbâtiile pe care le facem, de teamă că vom fi pedepsiţi. Unii adulţi se pricep să mintă fără să fie prinşi, în timp ce alţii nu reuşesc să se ascundă prea bine.
Există câteva trucuri prin care îl putem prinde cu minciuna chiar şi pe cel mai talentat şi experimentat mincinos, spun psihologii. Experţii prezintă câteva tehnici prin care putem recunoaşte cele mai multe minciuni, scrie Psychology Today.
Pentru început, trebuie să punem partenerului de conversaţie câteva întrebări cât mai neutre. În acest fel vom putea observa modul lui firesc de reacţie, metoda de control fiind folosită inclusiv la detectorul de minciuni. De exemplu, putem pune întrebări legate de vreme, de concediu, lucruri banale. În timp ce el răspunde, noi trebuie să fim atenţi la limbajul lui corporal, mai ales la privire, pentru a observa regula de comportament atunci când spun adevărul. Unele persoane ne privesc în ochi, altele se uită în altă parte etc.
Apoi, când punem întrebările mai delicate, pentru a observa o eventuală miciună, trebuie să fim atenţi dacă reacţia lor este diferită de data aceasta, comparativ cu reacţia iniţială, de la întrebările de control. Când mint, multe persoane îşi ascund instinctiv degetele, mâinile, iar umerii lor se gârbovesc puţin. Şi expresiile faciale sunt importante şi trebuie observate cu atenţie.
Când mint, unii oameni devin puţin mai îmbujoraţi sau îşi muşcă buza, ori îşi umflă puţin nările, transpiră mai intens sau clipesc mai rapid. Orice reacţie de acest fel este dovada unei activităţi mai intense în creier, care apare atunci când se formează o minciună.
De asemenea, trebuie să fim atenţi la tonul exprimării, la ritmul de vorbire şi la strucrura proproziţiilor. Uneori, oamenii care mint tind să vobească mai repede sau mai încet ca de obicei, iar tonul va fi diferit: mai jos sau dimpotrivă, puţin mai ridicat. Exprimarea devine deseori mai pompoasă, creierul făcând eforturi deosebite pentru a câştiga timp să elaboreze minciuna.
În plus, mincinoşii tind să se detaşeze psihologic de minciuna lor, de aceea în timpul conversaţiei vor folosi mai puţin termenii „eu, mie”, vor vorbi mai mult despre alţii şi foarte puţin despre ei.
Fiecare om se comportă diferit atunci când minte, de aceea este esenţial să putem deosebi reacţia lor la minciună de reacţia lor firească, naturală, când spun adevărul. Dacă vom fi atenţi la aceste detalii menâionate de psihologi, atunci vom putea identifica destul de uşor un mincinos.