Fugim de generoşi la fel ca de egoişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu e o noutate că individualiştii sunt excluşi din grupurile de prieteni. Dar noi cercetări, citate de LiveScience, arată că din cercurile de cunoscuţi sunt adesea „eliminaţi" în egală măsură şi generoşii.

Acest comportament greu de intuit îşi are rădăcinile în faptul că oamenii care dăruiesc îi fac pe ceilalţi să se simtă prost sau ies prea mult în evidenţă într-un grup, explică oamenii de ştiinţă.

Iniţial, psihologii voiau să afle dacă grupurile ar tolera indivizi care contribuie puţin la acţiunile colective, dar, în acelaşi timp, fură câte puţin din beneficiile ulterioare. Cercetătorii le-au spus celor 104 studenţi care au participat la studiu că au fost împărţiţi în grupuri de câte cinci, fiecare membru interacţionând cu ceilalţi prin intermediul computerului. În realitate, fiecare student se afla într-o echipă în care toţi ceilalţi patru „colegi" erau simulaţi de calculator. Trei dintre colegii virtuali erau programaţi să facă alegeri moderate, în timp ce al patrulea lua decizii extreme.

Fiecărui membru din grup i-au fost alocate 10 puncte, din care putea investi oricât într-o bancă, fiind informat cât de mult au plasat şi ceilalţi. Numărul punctelor investite a fost ulterior dublat şi fiecare a putut alege să adune de patru ori punctele din bancă. Orice rest din bancă a fost ulterior dublat din nou, iar procesul a fost repetat de câteva ori. Studenţilor li s-a comunicat că la finalul jocului, punctele vor fi convertite în lozuri pentru o loterie la care se puteau câştiga cupoane valorice pentru cantină.

De ce urâm competiţia

La sfârşitul experimentului, patru studenţi au fost selectaţi la întâmplare pentru a beneficia de aceste cupoane. Întrebaţi dacă ar dori să elimine sau să păstreze anumiţi membrii din echipă, voluntarii au vrut să-i scoată din joc pe cei care au investit puţin şi au adunat mult, fiind indiferenţi faţă de soarta celor care au adunat atât cât au plasat.

Surprinzător, cei generoşi s-au dovedit la fel de puţin populari ca şi cei egoişti. Contrariaţi, oamenii de ştiinţă au refăcut experimentul. Concluzia finală: oamenii nu vor să aibă de-a face nici cu incompetenţi, nici cu indivizi impredictibili, şi de aceea, caută să-i elimine din joc.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite