FOTO Un artist englez a petrecut două luni în România pentru a surprinde frumuseţea satelor medievale din Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Butler, un artist plastic în vârstă de 29 de ani, a ajuns în România pentru două luni în cadrul unui proiect iniţiat de Trustul anglo-român pentru prezervarea arhitecturii tradiţionale, fondat de un jurnalist britanic, prin care se doreşte salvarea satelor medievale transilvane. Butler a fost fascinat de locurile şi oamenii din satul Richiş pe care le-a surprins într-o serie de desene care vor fi expuse la Londra.

“Capturing Carpathia” se intitulează expoziţia deschisă astăzi la Institutul Cultural Român din Londra, în cadrul căreia sunt expuse desenele realizate de artistul George Butler în satele din Transilvania, şi care va putea să fie vizitată contra cost până la 10 noiembrie. Jumătate din fondurile care se vor strânge din vânzarea biletelor (un bilet costă 10 lire sterline, aproape 13 euro), vor fi folosite pentru restaurarea satelor medievale din Transilvania.

Publicaţia britanică The Telegraph informează că această iniţiativă face parte din eforturile reunite ale Fondului internaţional Prinţul Charles, un mare admirator al zonelor rurale transilvane, a participat la evenimente pe care jurnalistul le-a organizat pentru a reuşi să restaureze cât mai multe locuri lăsate în paragină din zona Transilvaniei.

transilvania

FOTO George Butler 

Satele vechi de peste un secol din zona Transilvaniei se numără printre ultimele vestigii ale culturii şi arhitecturii medievale din Europa, dar aceste locuri sunt ameninţate de modernizarea şi transformările care au loc cu repeziciune după căderea comunismului şi după intrarea României în UE, în 200, notează The Telegraph. Tocmai de aceea, Fondul internaţional Global Herritage şi Anglo-Romanian Trust for Traditional Architecture lucrează împreună cu sătenii şi cu autorităţile guvernamentale pentru a păstra şi pentru a încuraja vechile construcţii din zonă, dar şi pentru a revitaliza meşteşuguri aflate pe cale de dispariţie, se mai arată în publicaţia britanică.

transilvania

FOTO George Butler 

Cea mai recentă acţiune realizată în această direcţie a fost reprezentată de creaţia artistică a lui Butler, care a petrecut două luni în România, prima dată în luna octombrie a anului trecut (pentru a surprinde modul în care ţăranii se pregătesc pentru iarnă) şi apoi în luna mai a acestui an, când a vrut să prindă începutul cositului de fân. 

image

Satul Richiş, Sibiu. FOTO Infopensiuni.ro

Butler  stat o periodă mai lungă în satul Richiş, care aparţine de comuna Biertan, iar timp de o săptămână s-a plimbat cu blocul de desen între satele din zonă pentru a observa arhitectura aparte.

transilvania

FOTO George Butler 

La început am fost încântat mai ales de oameni, de lucrurile pe care le fac şi de modul în care le fac. Apoi am privit arhitectura locului prin prisma vieţii de zi cu zi a oamenilor de aici: care cosesc, scot apă din fântână, mulg vacile şi caprele - am surprins traiul de zi cu zi din aceste sate, a declarat artistul pentru The Telegraph.

Acesta speră ca munca sa va ajuta la păstrarea acestui stil de viaţă atât de frumos prin simplitatea sa. 

Restul Europei este atât de departe de acest stil de viaţă şi a început să se întoarcă, încet încet, spre aceste lucruri pierdute: locuinţe ecologice, materiale naturale, produse obţinute local. Nu am reuşit să-i conving pe localnici de toate astea, dar cred că putem să învăţăm ceva de la ei, iar ei de la noi. Probabil, undeva la mijloc vom descoperi o lume în care toate aceste minuni vor dăinui, a adăugat artistul britanic pentru The Telegraph.  

Citeşte şi: 

Biserica fortificată din Viscri, bijuteria secolelor trecute

Prinţul Charles ne laudă iar: „Românii? Am putea învăţa câte ceva de la ei“

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite