FOTO Pomul de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa cum de Crăciun împodobim bradul cu globuleţe, un cuplu din Germania a decis în urmă cu 50 de ani să lege de ramurile mărului din curtea casei ouă viu colorate, tradiţie care a atras nu numai atenţia vecinilor, ci a lumii întregi.

Volker Kraft locuieşte în oraşul german Saalfeld, iar în anul 1965 a început să decoreze, ajutat de soţia sa, Christa, Pomul de Paşte. Nu mai puţin de 10.000 de ouă pictate manual a strâns cuplul de-a lungul a cinci decenii, colecţie păstrată cu grijă, în cofraje, pentru a fi expusă, an de an, pe ramurile unui bătrân măr aflat în grădina casei de vacanţă a celor doi. 

image

Christa Kraft controlează ca fiecare ou să aibă lipită agăţătoarea din sfoară. FOTO Reuters 

Operaţiunea de împodobire este demarată cu cel puţin două săptămâni înainte de Paşte. Cu răbdare infinită, Volker şi Christa Kraft verifică atent fiecare ou care va ajunge să se regăsească în coroana mărului, pentru ca rezultatul să fie desăvârşit. 

Tradiţia spune că fiecare creştin trebuie să aibă în casă ouă roşii pentru a sărbători aşa cum se cuvine Paştele. Bineînţeles, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, se pregăteşte, la rândul ei, de sărbătoare. 

image

Angela Merkel FOTO Reuters

Nu numai oamenii se bucură de sărbătorile Pascale, ci şi necuvântătoarele. Este şi cazul acestui cimpanezeu de la o grădindă zoologică din Germania, care a primit în dar un ou cu surprize. 

image

FOTO AFP

S-a găsit unul din ouăle Faberge pierdute

Un ou Faberge imperial pe care ţarul Alexandru al III-lea al Rusiei l-a dăruit ţarinei Maria Feodorovna, în 1887, a fost găsit după mai bine de un secol în care s-a crezut că a fost distrus. Oul ornamental va fi expus de Paşte, la Londra, de magazinul de antichităţi Wartski, în cadrul unei galerii de artă aflate în apropierea celebrei artere comerciale londoneze Bond Street. 

Cu o înălţime de 8,2 centimetri, oul Faberge, realizat din aur şi decorat cu diamante şi safire, a fost admirat pentru ultima dată în public, la Sankt Petersburg, în 1902.

image

FOTO Reuters

Apoi, bijuteria a fost confiscată în timpul Revoluţiei bolşevice din 1917 şi a ajuns în SUA, în împrejurări rămase necunoscute. Întâmplător, un bărbat l-a cumpărat dintr-o piaţă din Midwest cu 14.000 de dolari. Pentru că nu şi-a dat seama că era vorba despre un obiect de o valoare deosebită, acesta a dorit să-l vândă unei persoane care ar fi putut să-l topească. Abia după o serie de cercetări efectuate pe internet, cumpărătorul a realizat că este posibil să fi descoperit oul pascal Fabergé care a aparţinut ţarinei Maria Feodorovna, estimat la 24 de milioane de euro. 

Oul Faberge descoperit este al treilea din cele 50 de ouă de Paşte Imperiale, realizate în atelierul lui Carl Faberge. După Revoluţie, toate aceste opera de artă au fost luate de bolşevici şi majoritatea au fost vândute în vest. Opt dintre ele au fost considerate dispărute, despre şase din acestea se crede că au fost topite, prin urmare, colecţia refăcută numără la acest moment 43 de ouă-bijuterie.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite