Fetiţa care ştie să vorbească fluent 7 limbi la vârsta de 4 ani VIDEO
0Bella Devyatkina, o fetiţă în vârstă de patru ani din Rusia, a uimit întreaga lume cu talentul ei, ştiind nu mai puţin de şapte limbi străine. Micuţa a apărut în cadrul unui show de talente rusesc, unde a vorbit în şapte limbi diferite - rusă, franceză, engleză, spaniolă, germana, chineză şi arabă -, lăsând juriul şi milioane de telespectatori cu gura căscată.
Filmuleţul din cadrul emisiunii „Incredible People“, în care Bella răspunde cu o uşurinţă debordantă mai multor întrebări adresate în cele şase limbi străine pe care le cunoaşte, a devenit viral pe internet, transformând-o peste noapte pe micuţă într-o vedetă a internetului.
Însă cum a ajuns un copil de patru ani să înveţe atâtea limbi într-o perioadă atât de scurtă? Părinţii fetiţei au început să o înveţe pe Bella limba engleză încă de la doi ani şi, după ce au observat uşurinţa cu care asimila cuvintele, au decis să adauge mai multe limbi în programul ei. Au angajat profesori nativi pentru fiecare limbă nouă, iar la vârsta de trei ani şi jumătate Bella vorbea deja două limbi străine. În următoarele şase luni, fetiţa a reuşit să înveţe încă două limbi.
Mama copilei spune că Bella dedică acum în jur de şase ore pe zi învăţării limbilor străine. În urma acestor declaraţii, mulţi oameni au acuzat părinţii că o privează pe Bella de copilărie, însă părinţii micuţei insistă că orele sunt structurate sub forma unor jocuri distractive, care sunt pe placul Bellei.
În timp ce toată lumea a rămas şocată în faţa abilităţii copilei de a vorbi şapte limbi străine, neuropsihologul rus Anna Semenovich ne aminteşte că în Rusia secolului XIX să vorbeşti mai multe limbi străine era ceva normal pentru copiii familiilor regale.
„La acea vreme, în Rusia, dacă un copil dintr-o familie nobilă nu putea vorbi trei-patru limbi străine până la vârsta de cinci-şase ani era o ruşine să-l scoţi în lume. Apoi, la şcoală, se adăugau latina şi greaca. Aşa că cinci-şase limbi era un pachet standard pentru un tânăr educat al secolului al XIX-lea“, a declarat Semenovich.
Mai mult decât atât, neuropsihologul spune că putem spune cu adevărat dacă Bella Devyatkina are abilităţi speciale abia peste 15-20 de ani. Potrivit acesteia, unii copii-minune pot avea abilităţi remarcabile în ascultarea şi redarea muzicii, dar le pot pierde pe măsură ce înaintează în vârstă. Semenovich susţine că este necesară multă muncă pentru ca aceşti copii să-şi exploateze din plin potenţialul, precum şi condiţii favorabile, profesori talentaţi, un mediu creativ şi o atmosferă de dragoste şi susţinere.
„Îi doresc acestei fetiţe mult noroc, dar publicul trebuie să înţeleagă că drumul spre un adevărat geniu este unul anevoios. De aceea, cei mai mulţi copii-minune nu ajung să-şi atingă pe deplin potenţialul“, a mai spus neuropsihologul.