„Femeile-pumă“ le fac concurenţă „panterelor“
0Femeile independente, care au renunţat la visul de a se mărita la 30 de ani, preferă relaţiile cu bărbaţi mai tineri, urmând exemplul şi tacticile „veteranelor“ de 40 de ani.
„Pisicuţe", „Pume, „Pantere" şi „Jaguar" sunt apelative folosite în argoul nord-american pentru femeile care îşi caută „victime" pentru o eventuală relaţie sau aventură. Clasificarea lor a fost făcută în funcţie de vârstă. Astfel, femeile cu vârste între 20 şi 30 de ani sunt „pisicuţe" (în original, „kittens"), cele de 30-40 ani - „pume" (în original, „pumas"). Femeile mature, cu vârste între 40 şi 50 de ani, sunt considerate „pantere" (în original, „cougars"), iar cele peste 50 ani - „femei-jaguar" (în original, „jaguars"). Membrele sexului frumos au primit aceste denumiri, sunt de părere psihologii, şi datorită comportamentelor lor asemănătoare cu cele ale felinelor.
Denumirea „Pume" atribuită femeilor de 30 de ani, care preferă bărbaţi de aproximativ 20 de ani, mai are şi un alt sens pentru specialişti. În urmă cu câţiva ani, „pumele" erau orientate doar către bărbaţi divorţaţi (PUMA woman = looking for PrevioUsly Married and Attractive men). În Occident, cele mai active în căutarea de tineri de 20 de ani sunt „panterele" sau „femeile-cougar", dar, de curând, „pumele" încep să le încalce „terenul de vânătoare". În ultimul timp, chiar şi modul de acţiune începe să semene, de vreme ce termenii „cougars" şi „pumas" se referă la aceeaşi felină nord-americană, numită uneori eronat şi „panteră". Aceste femei se îmbracă elegant, sunt la curent cu ultimele melodii şi „atacă" în baruri.
Sexul, un criteriu important
Femeile cu vârste între 30 şi 50 de ani, numite „pume" sau „pantere", au un libido crescut şi mai multe fantezii sexuale comparativ cu celelalte, afirmă cercetătorii Universităţii Texas. Aceasta este una dintre explicaţiile pentru preferinţele femeilor în alegerea partenerilor mai tineri. „Sexul este un criteriu important în aceste cazuri", confirmă psihologul Keren Rosner din Bucureşti.
La 40 de ani, siguranţa financiară le permite femeilor să caute alte calităţi la un bărbat decât stabilitate materială, cum se întâmplă în cazul celor mai tinere. „Ele au o mai mare experienţă de viaţă, motiv pentru care îşi domină partenerul, ştiu ce vor, sunt mai educate, mai rafinate şi au stabilitate materială. O astfel de femeie caută un partener tandru, viril şi care să-i asigure suportul necesar", explică psihologul Keren Rosner această opţiune a femeilor.
Maturitate precoce
În cazul „femeilor-pumă", arată studiile, acestea sunt compatibile cu bărbaţii de aproximativ 20 de ani. Iar masculii sunt mai interesaţi de independenţa unei femei decât de modul în care aceasta arată. „Aspectul fizic va juca întotdeauna un rol important în ceea ce priveşte atracţie fizică, dar femeile care au încredere în ele sunt mult mai atrăgătoare pentru unii tineri", explică Linda Banner, psiholog american specializat în consiliere maritală şi de familie. „Bărbaţii tineri caută femei mature. Ei spun că nu se regăsesc în relaţii cu femei de aceeaşi vârstă. La aceşti bărbaţi este vorba despre maturitate precoce", explică şi terapeutul Keren Rosner.
„Prietena mea este cu cinci ani mai mare decât mine. Diferenţa de vârstă nu s-a văzut niciodată în cazul nostru. Pentru mine însă a fost un criteriu important atunci când ne-am căsătorit. Nu vorbesc despre vârstă în sine, ci despre faptul că Mirela a ştiut întotdeauna să-mi fie alături, mi-a înţeles reacţiile vulcanice şi mi-a dat multe sfaturi bune", spune Adrian, în vârstă de 25 de ani.
Pe de altă parte, Mirela spune că, datorită relaţiei cu Adrian, a început să se îngrijească mai mult şi şi-a schimbat stilul de viaţă. „Am mers la schi, cu sania trasă de maşină, am fost la petreceri şi la meciuri, activităţi pe care înainte nu le agream. Mi-a plăcut încă de la început că Adi era foarte atent cu mine: îmi spunea că sunt frumoasă, mă suna mereu. După şase ani de relaţie, încă îmi mai cumpără flori şi-mi face câte o surpriză atunci când îşi permite. Prietenele mele care au soţi de vârstă apropiată nu au parte de aceleaşi «tratamente»", spune Mirela.
Diferenţele ies repede la iveală
Specialişti spun că, din cauză că tinerii nu sunt atât de preocupaţi de carieră şi de presiunea de-a şi întreţine partenera, ei sunt mai relaxaţi şi mai flexibili în relaţie. Totuși, există și dezavantaje.
„Am avut o relaţie foarte frumoasă cu un tip cu şapte ani mai tânăr. Totul a fost perfect până în momentul în care eu i-am spus că-mi doresc o familie, ştiind că el nu poate fi pregătit de acest lucru la 26 de ani“, povesteşte Aida (35 de ani), din Bucureşti.
Psihologii confirmă faptul că, în general, aceste relaţii nu sunt longevive, discrepanţele dintre parteneri observându-se după un anumit timp.
De unde vin „pumele"?
Originea termenului „cougar", specific „femeii de pradă în vârstă de 40 de ani", este controversată încă. Se pare însă că el provine din numele unui site matrimonial din Canada, Cougardate.com, lansat în 1999.
Termenul a devenit popular abia după apariţia, în 2001, a cărţii „Femeile-cougar: ghid pentru întâlnirile cu bărbaţi mai tineri". De atunci, cuvântul a fost folosit din ce în ce mai intens în articole, emisiuni sau filme, până a devenit un termen argotic obişnuit.
Mai mult, în 2007 a apărut filmul „Cougar Club", care tratează tema acestor întâlniri, în timp ce serialul „Cougar Town", lansat de ABC în 2009, cu Courtney Cox în rolul principal, descrie dificultăţile şi prejudecăţile pe care trebuie să le înfrunte o „panteră".
Demi Moore, o „panteră" celebră
Actriţa Demi Moore avea 40 de ani când a început să se întâlnească cu Ashton Kutcher, atunci în vârstă de 25 de ani. Cântăreaţa Mariah Carey, care s-a căsătorit cu Nick Cannon pe când ea avea 38 de ani, şi el doar 27de ani, este un alt exemplu. Pe de altă parte, Madonna (53 de ani) este una dintre cele mai cunoscute „pume", relaţiile ei cu bărbaţi mai tineri cu 20-30 de ani fiind de notorietate.