De ce vărsăm lacrimi când suntem fericiţi
0
Emoţiile pot fi, uneori, copleşitoare, iar lacrimile de fericire vin ca o reacţie firească în astfel de clipe, chiar dacă plânsul este, de regulă, considerat o reacţie negativă.
Lacrimile de fericire apar, spun cercetătorii, pentru că oamenii încearcă să obţină un echilibru emoţional şi să-şi ţină emoţiile intense sub control, chiar dacă asta înseamnă să răspundă cu o reacţie negativă la un eveniment fericit.
Experţii aduc în vedere felul în care oamenii încearcă să îşi exprime şi să îşi controleze emoţiile, lucru care ar putea ajuta la înţelegerea problemelor de sănătate mentală, scrie „Daily Mail”.
Conducătoarea studiului, psihologul Oriana Aragon de la Universitatea Yale, declară că a simţit nevoia să exploreze subiectul „lacrimilor de fericire”, pentru că această manifestare nu a avut niciodată sens pentru ea. După mai multe studii, însă, Aragon a primit răspunsurile de care avea nevoie.
Psihologul, împreună cu echipa sa de cercetători, a prezentat participanţilor la studiu mai multe scenarii pline de emoţie, descoperind că indivizii care exprimă reacţii negative în situaţii pozitive erau capabili să îşi controleze emoţiile într-o perioadă mai scurtă de timp.
Pe de altă parte, există şi dovezi potrivit cărora anumite sentimente negative pot provoca reacţii pozitive. De exemplu, oamenii pot râde nervos atunci când se confruntă cu situaţii dificile sau înfricoşătoare.
„Aceste rezultate avansează nivelul nostru de înţelegere vizavi de felul în care oamenii îşi exprimă şi controlează emoţiile, lucru important pentru problemele de sănătate mentală, dar şi fizică, şi pentru determinarea calităţii relaţiilor cu ceilalţi”, a mai spus Aragon.
Citeşte şi:
9 secunde care-ţi frâng inima. Un câine suferă pe mormântul stăpânei
Depresiv duminica? Cum putem face mai plăcute ultimele ore din weekend