De ce este mâncarea de la restaurant aproape la fel de nesănătoasă precum cea de tip fast-food
0Mâncarea din localurile de tip fast-food este în mod normal asociată cu o mulţime de probleme de sănătate, pe bună dreptate. Însă un studiu recent arată că şi mâncarea pe care o savurăm pe îndelete la restaurant este aproape la fel de nocivă ca fast-food-ul când vine vorba de obezitate, colesterol şi alte probleme medicale adiacente. Există însă şi o opţiune mai sănătoasă decât cele „incriminate“.
Studiul publicat în European Journal of Clinical Nutrition, citat de Huffington Post, a indicat că atât mâncarea de tip fast-food, cât şi cea din restaurant cresc aportul de grăsimi şi grăsimi saturate, colesterol, sodiu şi de calorii în organism, în comparaţie cu mâncarea gătită şi mâncată acasă. Astfel, studiul a arătat că nu numai preparatele fast-food duc la creşterea consistentă a numărului de calorii şi grăsimi, ci şi cele aflate în meniul restaurantelor.
Interesant a fost că mâncarea de restaurant a adunat mai multe „bile negre“ la capitolul colesterol şi cantitate de sodiu decât cea din localurile fast-food. Mai exact, în cadrul experimentului, masa luată la un restaurant tradiţional a adăugat la consumul mediu zilnic al unei persoane 58 de miligrame colesterol şi 412 miligrame de sodiu, în timp ce trecerea de la mâncarea de casă la cea de fast-food a reprezentat un plus de 10 miligrame colesterol şi 287 miligrame de sodiu. Partea bună la mâncarea de restaurant, spre deosebire de cea de fast-food, este că aceasta conţine mai multă vitamina B6 şi E, potasiu şi omega-3, dar şi mai puţin zahăr.
Masa luată la restaurant duce la supraalimentaţie
În cadrul studiului s-a evidenţiat şi faptul că oamenii consumă cu 80 de calorii mai puţin atunci când mănâncă preparatele de la restaurant la ei acasă (luate la pachet). Iar acest lucru se întâmplă pentru că la restaurant acţiunea de a lua masa este mult mai plăcută, relaxantă, implică socializarea într-o măsură mai mare. Drept urmare, oamenii au tendinţa să se supraalimenteze, fără se le pese de acest lucru.
Autorii studiului au precizat că, de exemplu, în cazul obiceiurilor alimentare reprezentative pentru americani, trebuie acţionat la modul general asupra acestui comportament, nu numai în ceea ce priveşte consumul de mâncare de tip fast-food. În lumina acestor date, autorii studiului încurajează oamenii să gătească şi să mănânce mai mult acasă decât la restaurant şi la fast-food.