Cum te poate ajuta limbajul corpului să câştigi un interviu de angajare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toţii ştim că este important să ne îmbrăcăm adecvant pentru un interviu de angajare, dar mai puţin cunoscută este influenţa limbajului corporal asupra potenţialului angajator. De la cum intri pe uşă, cum strângi mâna şi cum te aşezi pe scaun, toate aceste detalii pot face diferenţa.

Gesturile şi mişcările pe care le facem în timpul unui interviu de anjgajare pot să spună despre noi mai multe decât cuvintele exprimate. Specialiştii în comunicare au calculat că transmitem 55% din informaţie prin intermediul elementelor nonverbale (gesturi, postură, mişcarea ochilor, expresia feţei etc.), 38% prin ton şi prin inflexiunile vocii şi doar 7% prin cuvinte.

La interviurile de angajare, limbajul corpului poate cântări foarte mult în decizia angajatorului, aşa încât este foarte important cum ne prezentăm. Trei specialişti în limbajul trupului au dezvăluit pentru BBC câteva trucuri pe care ar trebui să le punem în practică într-o asemenea situaţie.

Strângerea de mână

Primul contact dintre un candidat şi cel care susţine interviul de angajare este strângerea de mână. Primele impresii dictează adesea modul în care se va derula interviul, aşa că aceasta este unul dintre cele mai importante aspecte ale limbajului corporal, susţine David Alssema, specialist în limbajul corpului în cadrul companiei asutraliene Paramount Training&Development.

„Raportul trebuie să fie de similitudine. Dacă îţi reglezi forţa în funcţie de cea a interlocutorului, vei arăta că îţi doreşti să fiţi egali. Dacă ai o strângere de mână mai puternică decât a lui, îi poţi crea senzaţia unei atitudini de dominare“, spune specialistul.

Spaţiul dintre voi

Indiferent de cultura din care facem parte, există întotdeauna patru tipuri de spaţii în jurul nostru: de la cel mai îndepărtat la cel mai apropiat, acestea sunt: public, social, personal şi intim. „Sigurele lucruri cu adevărat importante pentru oameni se petrec în spaţiul personal şi în cel intim. Cum cel intim nu trebuie încălcat în cadrul unui interviu de angajare, trebuie să intri în spaţiul personal al celui care susţine interviul dacă vrei ca acesta să decidă în favoarea ta“, recomandă Nick Morgan, specialist în comunicare din Boston şi autorul unei cărţi despre tehnicile prin care poţi deveni lider.

Unde te aşezi

Dacă strângerea de mână ne duce în spaţiul personal al angajatorului (acesta fiind şi motivul pentru care facem acest gest), modul în care sunt aranjate scaunele la interviurile de angajare ne îndepărtează de acesta. „Lucrul acesta îl ajută pe angajator să ne respingă, dar este mai greu pentru noi să facem o impresie bună. Prin urmare, caută modalităţi subtile de a intra în spaţiul său personal“, mai spune Nick Morgan. De exemplu, poţi muta uşor scaunul mai aproape de cel care te intervievează sau te poţi aşeza de aceeaşi parte a mesei dacă ea este rotundă.

Odată ce v-aţi aşezat, încercaţi să micşoraţi distanţa dintre voi. Aplecaţi-vă în faţă, dar „încercaţi să faceţi lucrul acesta cu tact şi subtil, nu rapid şi într-o manieră ciudată“, atrage atenţia Morgan.

Deschiderea pentru comunicare

Limbajul corpului trebuie să denote o atitudine deschisă, propice comunicării. Când suntem nervoşi, avem tendinţa să stăm cu braţele încrucişate sau mâinile împreunate. „Poate că aceste poziţii par confortabile şi sigure, dar ele ne distanţează de interlocutor. În plus, braţele încrucişate pot fi interpretate ca dezinteres“, atenţionează David Alssema.

Contactul vizual

Contactul vizual poate trăda atitudinea noastră faţă de interlocutor. Cât de mult este prea mult? Din nou, David Alssema recomandă potrivirea „catităţii“ în funcţie de intervievator: ne putem uita în ochii acestuia la fel de mult – sau de puţin cât acesta se uită la noi.

Dacă suntem intervievaţi de mai multe persoane, ar trebui să alocăm acelaşi timp pentru fiecare dintre ei. „Răspunde fiecărei persoane în parte având contact vizual cu ea în timp ce vorbeşti“, sfătuieşte specialistul.

Evitaţi să vă uitaţi de jur împrejur, fiindcă acesta poate fi interpretat ca semn de plictiseală. Evitaţi, de asemenea, să vă uitaţi fix în ochii interlocutorului, fără să vă mai feriţi privirea din când în când, atenţionează Patti Wood, expert în limbajul corpului din Atlanta.

„Este normal să vă uitaţi în altă parte din când în când în timp ce vorbiţi, fiindcă în acest moid accesaţi informaţia din creier. După ce oferiţi un răsppuns, amintiţi-vă să aveţi contact vizual şi să ascultaţi intervievatorul. Comtactul vizual îi arată că eşti serios şi implicat în discuţie“, spune Patti Wood.

Respiră adânc

Când suntem nervoşi, avem tendinţa să respirăm într-un ritm rapid, lucru care poate afecta succesul unui interviu. „Când inspiri superficial, îţi reduci abilitatea de a gândi clar. Lucrul acesta te poate împiedica să răspunzi întrebărilor rapid şi succint“, mai spune specialistul american.

Încearcă să inspiri adânc şi te vei simţi mai lucid, mai energic şi mai încrezător. „Exersează respiraţia lentă, folosind diafragma, cutia toracică şi zona inferioară a spatelui“, recomandă Patti Wood.

Citeşte şi:

Cum ne trădează limbajul corpului

Cum ne poate trăda limbajul corpului la prima întâlnire

10 gesturi prin care îţi arată că te iubeşte

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite