Interviu Cum pui problema salariului la un interviu de angajare
0
Să întrebi despre salariu în timpul unui prim interviu de angajare nu este o idee prea bună. Cu siguranţă, persoana cu care susţii interviul va aduce acest aspect în discuţie.
Este ideal ca în timpul unui interviu de angajare să pui întrebări posibilului angajator şi să arăţi un interes cât mai mare pentru postul dorit. Recomandat, însă, este să eviţi să pui prea multe întrebări despre salariu. Dacă persoana care te intervievează aduce acest subiect în discuţie, nu îl lăsa să te distragă de la scopurile tale: continuă să-ţi pui în lumină abilităţile, valorile şi să îl convingi pe posibilul angajator că interesele tale coincid cu cele ale companiei.
Dacă eşti întrebat direct ce salariu ţi-ai dori, cea mai bună strategie ar fi să direcţionezi întrebarea spre cel care te intervievează. Dan Martineau, preşedintele firmei de IT Recruting Technology este de părere că recomandat ar fi să-i spui posibilului angajator că ai vrea să porţi această discuţie abia după ce decide dacă eşti potrivit sau nu pentru companie, potrivit publicaţiei americane „Business Insider.
Dacă intervievatorul te întreabă încă o dată, Martineau recomandă să răspunzi astfel: „Salariul meu, în momentul de faţă este X. Îmi doresc să aleg cea mai bună ofertă, bazându-mă pe experienţa şi pe educaţia mea. Care este nivelul salarial pentru acest post?”.
O altă abordare a intervievatorului poate presupune o întrebare direct cu privire la salariul tău curent. În acest caz, divulgarea informaţiei ar putea constitui un dezavantaj. De exemplu, dacă îi spui posibilului angajator că salariul tău curent este de 1.000 de euro, este destul de puţin probabil să ţi se ofere 2.000 de euro. Dacă salariul tău este mai mic decât oferta pe care speri să o primeşti la noul loc de muncă, Martineau spune că ar trebui să răspunzi cu sinceritate: „Îmi place compania în care lucrez şi îmi place slujba mea, dar sincer, sunt plătit prea puţin. Aştept o ofertă care să se potrivească abilităţilor şi experienţei mele”, ai putea spune.
Consultantul Mary Ellen Slayter, de la Monster.com a declarat pentru „Business Insider” că problema banilor ar trebui discutată abia când eşti sigur că firma care a organizat interviul este interesată să te angajeze. În acest mod, nu-ţi vei pierde timpul imaginându-ţi că lucrezi într-o companie care nu îşi permite să-ţi ofere suma pe care ţi-ai dori-o.
Citeşte şi:
10 întrebări pe care trebuie să le pui în timpul unui interviu de angajare
Ce se întâmplă dacă menţionezi orientarea religioasă la un interviu de angajare