Cum să-ţi creşti inteligenţa financiară
0
Creşterea IQ-ului financiar ar trebui să fie pricipala preocupare a tuturor. Cât de mulţi bani caştigă o persoană este mai puţin important decât suma ce îi rămâne la finalul unei luni, după ce şi-a satisfăcut toate capriciile.
Editorii site-ului thesite.org recomandă câţiva paşi simpli pentru gestionarea eficientă a resurselor finaciare:
Împrumuturile
Este foarte important să evitaţi să cumpăraţi produse pe credit. Dacă sumele pe care le veţi achita lunar par destul de mici, faceţi un calcul şi o să descoperiţi că pe termen lung plătiţi mult peste preţul pe care l-aţi fi dat în cazul în care plateaţi în numerar. Rata dobânzilor în cazul acestor credite este mult mai mare decât cea pentru un credit obişnuit, lucru ce v-ar putea pune câteva probleme. Primul pas care trebuie făcut pentru ca bugetul vostru să se însănătoşească este să achitaţi cât mai repede aceste credite. Trebuie să scăpaţi de aceste bombe cu ceas înainte de a începe să economisiţi sau să investiţi pentru că veţi scoate mult mai mulţi bani din buzunar pentru a achita datoriile decât eventualele dobânzi pe care le-aţi primi la economiile voastre.
Bani pentru urgenţe
Odată scapaţi de creditele de consum, următoarea mişcare este aceea de a vă crea un fond de rezervă, adică bani albi pentru zile negre. O perioadă grea, precum cea de acum, se poate repeta oricând în viitor. Tocmai de aceea ar trebui să aveţi un fond de rezervă în care ceva neaşteptat s-ar putea întâmpla: spre exemplu, să fii concediat, apariţia unei probleme neaşteptate în familie sau să fii nevoit să repari ceva în casă. În plus, pentru acei bani banca vă va acorda o dobândă. Chiar dacă salariul dumneavostră este scăzut şi nu vă permite să economisiţi lunar o anumită sumă de bani, încercaţi măcar o dată la două luni să puneţi un ban deoparte.
Citeşte continuarea pe sfatulparintilor.ro