Cum să te răcoreşti pe caniculă dacă nu ai aer condiţionat în casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO:  Shutterstock
FOTO:  Shutterstock

Meteorologii au anunţat că, în România, urmează 4 zile de caniculă, iar temperaturile vor ajunge chiar şi la 40 de grade Celsius. Vestul Europei este afectat deja de câteva zile de un val de căldură fără precedent. Dar, în condiţiile în care toată lumea este disperată să îşi menţină casele răcoroase, se poartă o dezbatere aprinsă: ar trebui deschise sau închise ferestrele - şi cum rămâne cu perdelele?

Pe măsură ce casele noastre devin din ce în ce mai călduroase şi mai sufocante, tentaţia este să deschidem o fereastră - dar, în mod contrar intuiţiei, Dr. Andrew Shea, lector principal de fizică a clădirilor din cadrul departamentului de arhitectură şi inginerie civilă al Universităţii Bath, susţine că acest lucru este greşit.

„Dacă este mai răcoare în interior decât afară, ar trebui să ţineţi ferestrele închise”, spune el, potrivit The Guardian. 

Deşi este uşor să ne imaginăm că dacă deschidem larg ferestrele ar putea aduce o briză răcoroasă şi plăcută, cel mai probabil, nu veţi face decât să aduceţi aer cald înăuntru, ceea ce va face ca spaţiul de locuit să fie şi mai sufocant.

„Dacă aveţi o zonă umbrită în partea din spate a casei, de exemplu, puteţi deschide o fereastră acolo - dar, în general. Cu toate acestea, doar agăţaţi-vă de acel ultim strop de aer rece din interior”, spune el.

Dr. Ana Souto, lector principal la şcoala de arhitectură, design şi mediu a Universităţii Nottingham Trent, spune că adevărata sa expertiză în ceea ce priveşte menţinerea răcoarei provine din faptul că este de origine spaniolă.

„Închideţi totul”, ne sfătuieşte ea. „Puteţi deschide ferestrele seara târziu şi dimineaţa devreme - până la ora 9.00 sau cam aşa ceva - când este răcoare, dar în rest ţineţi-le închise. Locuinţa mea este ca o peşteră, dar funcţionează”.

Amin Al-Habaibeh, profesor de sisteme inteligente de inginerie de la Universitatea Nottingham Trent, sugerează câteva excepţii de la regula ferestrelor închise.

„Căldura intră în casă în două moduri: radiaţia solară de la soare şi aerul cald. Dorim să le limităm pe ambele, închizând ferestrele şi perdelele - dar, dacă se ajunge la un punct în care temperatura din interiorul casei este egală cu cea de afară, atunci ar trebui să deschidem ferestrele, păstrând perdelele trase.”

Locaţia ferestrelor poate avea, de asemenea, un impact.

„Uneori, în cazul ferestrelor orientate spre sud, închiderea ferestrei şi tragerea perdelelor poate crea un efect de seră între cele două - iar acest lucru poate fi o altă sursă de căldură”, spune profesorul Al-Habaibeh. „În acest scenariu, deschiderea unei ferestre poate ajuta la reducerea dispersiei de căldură dinspre partea sudică”.

El sugerează, de asemenea, ca geamurile balcoanelor să fie întotdeauna ţinute deschise în timpul unui val de căldură - „altfel se creează un efect de seră - iar uşa dintre balcon şi casă ar trebui să fie ţinută închisă”.

Dar alte justificări pentru deschiderea unei ferestre - cum ar fi ideea că plasarea unui prosop sau a unei cârpe umede în faţa fluxului de aer ar putea ajuta? Dr. Shea rămâne sceptic.

„Ar putea funcţiona în principiu, dar eu nu aş face-o în aceste condiţii meteo extreme”, spune el. „Evaporarea apei extrage o parte din căldura din aer, dar gradul de răcire nu ar fi suficient pentru a face o diferenţă. Dacă casa dumneavostră a ajuns deja la temperaturi insuportabile, atunci ar putea fi o ultimă soluţie. Dar cu toate acestea, este mai bine să ţineţi aerul cald afară cu totul”.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite