Cum să te antrenezi pe timp de vară. Regulile de bază

0
Publicat:
Ultima actualizare:
antrenament

Dacă iarna nu te poţi antrena cum ţi-ai dori din cauza frigului care te expune la accidentări şi la hipotermie, vara căldura poate fi o piedică serioasă în calea activităţilor sportive în aer liber. Asta nu înseamnă că trebuie să renunţi în totalitate la sport pe caniculă, însă e bine să ţii cont de câteva aspecte, indiferent dacă eşti sportiv amator sau de performanţă.

În sezonul rece mulţi se consolează cu gândul că hainele groase camuflează micile imperfecţiuni şi kilogramele în plus, dar vara toată lumea îşi doreşte să arate bine ţinute lejere sau în costum de baie, aşa că interesul pentru activităţi sportive creşte semnificativ. 

Antrenamentele pe timp de vară sunt cele mai populare, dar nu tocmai confortabil de dus la bun sfârşit la o intensitate mare, mai ales dacă se desfăşoară în aer liber. Însă asta nu e o scuză pentru a nu face sport. Află părerea specialistului şi învaţă să te antrenezi corect. 

Este deja cunoscut faptul că vara performanţele sportive pot scădea din cauza temperaturilor crescute. Şi este foarte bine să ţii cont de asta când ai de gând să-ţi construieşti şi să evaluezi un plan de antrenament. 

Dragoş Ivan, antrenor personal 

Ascultă-ţi organismul 

Chiar dacă la primele antrenamente pe caniculă disconfortul pe care-l simţi te poate face să renunţi definitiv la o astfel de iniţiativă, perseverenţa poate schimba situaţia, treptat. Pe măsură ce te acomodezi cu noile condiţii termice, organismul se adaptează şi face faţă mai uşor stresului la care este supus. 

Sigur că nu este indicat niciun exces în caz de temperaturi extreme, iar când termometrul arată mai mult de 30 de grade la umbră, medicii recomandă din start antrenamentele indoor. 

Dacă ai pulsul accelerat, gâfâi puternic, transpiri exagerat sau simţi un disconfort accentuat, e cazul să scazi intensitatea antrenamentului sau să le amâni pentru altădată. Fiecare organism tolerează diferit căldura şi nu este o idee bună să forţezi lucrurile, mai ales dacă vreo problemă sănătate, în special cardiovasculară. 

Momentul oportun 

Pe timp de vară, rutina ta de antrenament trebuie adaptată astfel încât să profiţi de momentele din zi în care temperatura este suportabilă. Poate fi dificil să te trezeşti cu noaptea-n cap pentru asta, dar vei fi răsplătit cu o doză de extraenergie pentru restul zilei. 

Dragoş Ivan, antrenor NRC 

„O schimbare majoră atunci când te antrenezi vara outdoor este să începi antrenamentul cât mai devreme sau seara târziu. Sunt şi excepţii în cazul sportivilor de performanţă: aceştia ar trebui să se antreneze la ora la care va avea loc competiţia la care urmează să participe! Tot la capitolul sportivi de performanţă, există nişte adaptări fiziologice la temperaturi ridicate care îmbunătăţesc performanţele sportive. După o anumită perioadă de adaptare de 7-14 zile cu expunere la căldură, intervin nişte îmbunătăţiri ale anumitor parametri fizici, un ritm cardiac mai scăzut, măsurat la o viteza similară, sau la un exerciţiu, transpiraţie mărită şi o temperatură a corpului mai redusă. Aceste aspecte duc la o eficienţă crescută a antrenamentelor în toate condiţiile termice“, explică Dragoş Ivan, antrenor Nike Run Club. 

Greşeli de evitat 

Sfatul antrenorului este să acorzi atenţie suficientă odihnei: „O greşeală majoră pe care o facem în timpul antrenamentelor de vară este că nu ne recuperăm suficient, iar asta poate duce la performanţă scăzută sau supraantrenament. Pentru a scăpa de căldură, antrenamentele încep foarte devreme, la 6 sau 7 dimineaţa, iar durata de somn scade.“ 

Citiţi continuarea articolului, aici 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite