Cum să înveţi ca un campion al memoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul care a memorat 2.265 de cifre binare în 30 de minute sau ordinea cărţilor de joc din 16 pachete într-o oră a creat un sistem prin care învaţă oamenii cum să înveţe şi să nu mai uite lucruri niciodată.

Ed Cooke poate părea un super-erou, având în vedere recordurile stabilite. Certitutinea că tânărul este înzestrat cu o memorie aparte sau cu o capacitate intelectuală fenomenală este des întâlnită în ceea ce-l priveşte. Dar adevărul este că Ed Cooke nu are nimic în plus faţă de ceilalţi oameni. Doar un sistem mental bine pus la punct. Culmea, şi amuzant. 

Cooke (foto) şi-a petrecut tinereţea în topul campionilor de memorie. Recordurile sale includ faptul că a memorat 2.265 de cifre binare în 30 de minute sau ordinea cărţilor de joc din 16 pachete într-o oră. Până la 26 de ani, astfel de recorduri au devenit rutină, aşa că şi-a îndreptat atenţia către altceva: cum să înveţe oamenii să înveţe. „Tehnicile prin care ne folosim memoria au nevoie de o anumită disciplină a minţii. Am vrut să creez o unealtă care să-ţi permită să te relaxezi în timp ce înveţi”, a spus el pentru bbc.co.uk. 

Rezultatul a luat forma produsului Memrise, un site lansat în 2010, iar mai târziu, o aplicaţie disponibilă pentru smartphone. Astăzi, aproape un milion şi jumătate de oameni din toată lumea folosesc aplicaţia pentru a învăţa limbi străine, istorie sau ştiinţă, graţie tehnicilor lui Cooke. Au urmat aplicaţii similare, care elimină „durerea” din procesul învăţării, cu îndeajuns de multe beneficii pentru profesori şi elevi, pe care nici Cooke nu le-a putut prezice. 

„Este un instrument extrem de puternic, face tot greul pentru tine. Pot să spun că am acoperit munca unui an de zile în şase luni, graţie aplicaţiei”, a spus un profesor de spaniolă pentru site-ul britanic. 

image

Când Cooke şi-a propus prima dată să dezvolte planul său, a cerut ajutorul unui fost coleg de la Universitatea Oxford, neurologul Greg Detre. Prima idee, a învătaţului elaborat, se referea la situaţia în care ataşezi o anume semnificaţie a unui fapt pe care încerci să-l reţii. „Mems”, aşa cum este denumită această tehnică, sunt cu adevărate eficiente în măsura în care se adaugă şi o notă umoristică sinapselor care vor avea loc. Pentru fiecare informaţie pe care încerci să o reţii, ataşează-i mental o imagine amuzantă cu care să o asociezi, fapt care va ajuta la înrădăcinarea informaţiei în memorie. 

De exemplu, pentru cei care învaţă limba germană şi au ajuns la cuvântul „Junge (Băiat)”, acesta poate fi ilustrat cu o imagine care îl înfăţişează pe Jung, cu explicaţia „Jung era un băiat timid”. Pare o prostie, dar asta este ideea: imaginile absurde sunt memorabile. 

Pentru a cultiva amintirile, aplicaţia va iniţia teste periodic de-a lungul zilelor, lunilor şi anilor. Numeroase experimente, realizate în ultimii ani, au arătat că cel mai bun mod de a construi noi căi neuronale este readucerea aminte, lucru care ajută subiecţii să-şi amintească de două ori mai mult, pe termen lung, decât citirea pasivă propriu-zisă a unui text. Auto-testarea s-a dovedit a fi mult mai eficientă decât desenarea unor diagrame sau creearea unor hărţi mentale. 

Cu toate că numeroase aplicaţii sunt disponibile astăzi pentru acest scop, Memrise se foloseşte de un truc unic. Detre a descoperit că cel mai potrivit timp în care trebuie reactivată memoria este atunci când există senzaţia de jumătate uitate, jumătate ţinut minte. Sau cum se spune la noi, „îmi stă pe vârful limbii”, dar nu poţi chiar să ajungi la informaţia dorită. Aşa că echipa Memrise a creat un algoritm care prezice venirea acestei stări de agonie, moment în care aplicaţia lansează un test de verificare a memoriei, De vreme ce aplicaţia verifică în mod constant progresul, de-a lungul timpului, oamenii ajungă să ştie cu exactitate care vor fi piedicile. 

Să înveţi pentru distracţie

Acesta a fost, probabil, cel mai greu lucru pe care echipa l-a putut face. „Experienţa învăţatului trebuia să fie ceva uşor, similar cu experienţa de pe Pinterest. Trebuia să ne asigurăm că putem capta atenţia utilizatorului în permanenţă”, a spus unul Ben Whately, unul dintre directorii de la Memrise.

În timp, s-a născut o comunitate a oamenilor care învaţă şi care încurajează competiţia prietenoasă, astfel că utilizatorii pot descărca sau împărţi cursuri cu ceilalţi. 

Aplicaţia a început să fie folosită în şcoli din toată lumea, pentru diverse materii, ajutând atât profesorii, cât şi elevii. Acţiunea de a învăţa limbi străini sau alte materii a devenit o experienţă amuzantă, uşor competitivă şi care reuşeşte să treazească interesul elevilor. 

Citeşte şi:

Premieră pentru ştiinţă: cercetătorii observă cum sunt create amintirile

Dragoste la prima vedere, doar o iluzie a memoriei noastre?

Cum sunt afectate memoria şi emoţiile de kilogramele în plus

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite