Premieră pentru ştiinţă: cercetătorii observă cum sunt create amintirile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o premieră pentru neurologie, oamenii de ştiinţă au urmărit procesul prin care amintirile se formează în creierul unei fiinţe vii. Asta îi va ajuta în viitor să descopere tratamente pentru boli ca Alzheimer.

La fel ca pe un computer, şi în creierul unei fiinţe vii, înainte ca un eveniment să devină amintire, trebuie ca informaţiile să fie triate de creier şi stocate. Apoi, putem face apel la amintiri destul de uşor şi fără să necesite un efort din partea noastră. Recent, cercetătorii de la Colegiul de Medicină „Albert Einstein“ de la Universitatea Yeshiva au urmărit modul în care se formează amintirile în creierul unui şoarece, scrie io9.

image

Înainta ca ei să se apuce să urmărească sinapsele dintre neuroni şi „mersul“ amintirilor în creier, cercetătorii au marcat cu o substanţă fluorescentă toate moleculele de ARN (acid ribonucleic) mesager care „scriu“ informaţiile în beta-actină, proteină implicată în integritatea şi structurarea celulei. Această proteină se găseşte în cantităţi mari în neuroni şi este considerată o verigă importantă în crearea de amintiri. Cât despre ARN-ul mesager, aceste molecule preiau informaţia genetică şi o transmit în proteinele care „construiesc“ viaţa.

Pentru ca cercetătorii să obţină mişcarea moleculelor, au stimulat hipocampusul şoarecelui, locul în care amintirile sunt create şi stocate, şi doar au aşteptat ca moleculele fluorescente să călătorească prin dendrite. Cu această ocazie, specialiştii au descoperit că în creier beta-actina este sintetizată la momente şi în locuri precise, dar şi în cantităţi exacte. 

„Observaţia că neuronii activează selectiv sinteza proteinelor şi apoi opresc procesul se potriveşte cu ceea ce noi am presupus despre crearea amintirilor. Simularea frecventă a neuronilor face ARN-ul mesager disponibil în «rafale» controlate, regulat şi beta-actina este acumulată exact în zonele necesare pentru a întreţine sinapsa“, a afirmat Robert Singer, cel care a condus experimentul. El a mai spus că altă mulţumire este observarea procesului neperturbat de vreo tehnică invazivă de cercetare.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite