Cum s-a format Luna: primele dovezi care confirmă teoria formării satelitului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dovezile confirmă teoria impactului uriaş în urma căruia s-a format Luna (foto: Science Daily)
Dovezile confirmă teoria impactului uriaş în urma căruia s-a format Luna (foto: Science Daily)

Cercetătorii de la Washington University din Saint Louis au descoperit dovezi care confirmă faptul că satelitul natural al Terrei s-a format în urma coliziunii dintre un corp planetar de dimensiunea planetei Marte cu Pământul, în urmă cu 4,5 miliarde de ani.

Un exces în cantitatea de zinc în rocile de pe Luna constituie dovada în acest sens, conform cercetătorilor. Acesta provine din condensarea norului de roci vaporizate, creat de coliziunea catastrofică. Oamenii de ştiinţă sunt în căutarea acestor dovezi încă de când misiunile Apollo au adus primele roci de pe Lună înapoi pe Pământ, în anii '70.

Frédéric Moynier, profesor de Ştiinţe Planetare şi ale Pământului la catedra de Ştiinţe şi Arte a Universităţii Washington, este primul care a reuşit să le identifice, împreună cu echipa sa. Rocile lunare sunt similare celor terestre, cu o excepţie: le lipsesc elementele care se evaporă uşor. Un impact uriaş explică această structură, spre deosebire de teoriile alternative despre originea Lunii, explică specialiştii (citaţi de Science Daily).

Teoria impactului

Informaţiile publicate în ediţia de azi a revistei „Nature” constituie primele dovezi fizice în privinţa evenimentului, de la descoperirea structurii rocilor de pe Lună, a spus Frédéric Moynier.

Teoria impactului uriaş nu este una nouă, ea a fost sugerată încă din anul 1975. Conform acesteia, Luna a fost creată în urma unui impact apocaliptic dintre un corp planetar numit Theia (în mitologia greacă, numele este al mamei Selenei – Luna) şi Pământul preistoric.

În comparaţie cu Theia, asteroidul care a dus la dispariţia dinozaurilor este estimat la dimensiunea Manhattan-ului.

Coliziunea a fost atât de puternică încât a topit şi vaporizat Theia, iar Luna s-a condensat din norul de vapori de rocă. Odată ce geochimiştii au adus bucăţile de Lună în laborator, au descoperit că elementele „moderat volatile” lipsesc: rocile sunt foarte sărace în sodiu, potasui, zinc şi plumb, a spus cercetătorul.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite