Cum ne poate afecta statul îndelungat pe scaun: boli cauzate de sedentarism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul îndelungat pe scaun dublează riscul apariţiei bolilor
Statul îndelungat pe scaun dublează riscul apariţiei bolilor

Statul îndelungat pe scaun, la birou, poate avea efecte nocive asupra organismului şi corpului nostru şi dublează riscul apariţiei unor boli precum diabet, obezitate, cancer.

Experţii ne avertizează constant despre pericolele statului îndelungat pe scaun. Stilurile noastre de viaţă sedentare, combinate cu stresul regulat, ne pun în pericol sănătatea, astfel încât multe persoane au dezvoltat diverse boli, scrie healthyfoodhouse.com.

Ei atrag atenţia asupra faptului că petrecem mult timp aşezaţi: ne aşezăm pe scaun la birourile noastre la serviciu, venim acasă şi pornim imediat televizorul pentru a viziona o emisiune, mergem peste tot cu maşina.

„Orice şedere extinsă, cum ar fi la birou, la volan sau în faţa ecranului, poate fi dăunătoare. 13 studii care au analizat timpul de şedere şi  nivelul de activitate au constatat că cei care au stat mai mult de opt ore pe zi, fără activitate fizică, prezintă riscul de a muri în egală măsură cu decesul provocat de obezitate şi fumat“, spune Edward R. Laskowski.

Iată 11 motive pentru care ar trebui să evitaţi să staţi pe scaun prea mult timp:

1. Şederea îndelungată creşte riscul de cancer de colon şi de plămâni, iar femeile în vârstă care duc stiluri de viaţă sedentare prezintă un risc crescut de cancer de sân.

2. Un studiu publicat în American Journal of Preventative Medicine a arătat că, chiar dacă fac efort, persoanele care stau prea mult timp pe scaun au un risc mai mare de moarte prematură.

3. Statul pe scaun încetineşte tot ce există în corp, chiar şi funcţia creierului. Cu cât ne mişcăm mai puţin, cu atât mai puţin sânge proaspăt şi oxigen sunt pompaţi în creier şi acest lucru reduce eliberarea de substanţe chimice şi productivitate.

4. Pe măsură ce stăm, picioarele devin mai slabe şi se provoacă pierderea echilibrului şi stabilitatea scăzută, crescând riscul de răni şi fracturi osoase.

5. Situaţia poate duce, de asemenea, la obezitate, deoarece 30% mai multe calorii sunt arse în timp ce stai în picioare şi, potrivit cercetătorilor Universităţii Tel Aviv, şederea prea mult timp poate dezvolta celule de ţesut gras, cunoscute sub numele de celule preadipocite.

6. Şederea prelungită duce la creşterea nivelului de zahăr din sânge şi chiar la o schimbare a modului în care organismul nostru reacţionează la insulină, ducând în cele din urmă la diabet.

7. Persoanele al căror loc de muncă necesită statul pe scaun au o rată crescută de boli de inimă, deoarece muşchii lor ard mai puţine grăsimi şi fluxul sanguin este încetinit, ceea ce duce la acumularea de acizi graşi.

8. Insulina este produsă de pancreasul nostru, iar acest hormon ajută la transportarea glucozei către celulele noastre pentru energie. Când este inactiv, organismul nu răspunde corect la eliberarea insulinei, iar acest organ devine supraproductiv.

9. Poate, de asemenea, să crească riscul de hernie de discuri lombare, din cauza presiunii crescute asupra coloanei vertebrale.

10. Şederea îndelungată poate duce, de asemenea, la dureri în gât şi la o postură corporală slabă.

11. Inactivitatea creează un dezechilibru al muşchilor dintre vertebre şi ele devin înfometate de nutrienţi importanţi. Colagenul, care susţine coloana vertebrală, se întăreşte în jurul tendoanelor şi, astfel, reduce flexibilitatea spatelui şi provoacă rigidizarea.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite