Cum alegi şamponul potrivit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu toate produsele de îngrijire ţi se potrivesc. Noi te ajutăm să faci alegerile corecte în ceea ce priveşte şamponul potrivit tipului tău de piele şi de păr.

Îngrijire specializată pentru mătreaţă

Există mai multe forme de mătreaţă care, netratate la timp, pot degenera în alte afecţiuni mai grave, cum ar fi psoriazisul. Printre factorii declanşatori ai mătreţii putem enumera hidratarea insuficientă, folosirea inadecvată a produselor de îngrijire şi stresul cotidian. Trebuie să reţii că un şampon adecvat trebuie să distrugă definitiv ciuperca scalpului, nu doar să înlăture cojile.

De aceea, este recomandat ca, dacă ai o astfel de problemă, să ceri sfatul unui specialist. El poate identifica exact afecţiunea de care
suferi şi îţi poate da indicaţii precise în ceea ce priveşte tratarea acestei probleme.

Şampoanele dedicate eliminării mătreţii sunt clasificate după mai multe criterii: detoxifiante, pentru scalp sensibil, decapante (care dizolvă grăsimile) sau antiseboreice. Un şampon antimătreaţă antiseboreic este cel din gama Essential Care de la Rangali
(1), preţ: 56 lei.

Părul uscat, dificil de tratat

Dacă părul uscat nu este spălat cu produse adecvate, creşte riscul degradării rapide a firelor, dar şi riscul căderii părului. De asemenea, părul uscat trebuie rehidratat eficient, cu ajutorul unor măşti special concepute.

Recomandarea specialiştilor privind părul uscat este ca persoanele cu părul uscat să folosească doar produse din aceeaşi gamă, deoarece conţin substanţe similare. În ceea ce priveşte şamponul, acesta ar trebui să conţină uleiuri hidratante esenţiale (cum ar fi cel de cocos) şi să aibă o consistenţă mai cremoasă.

Poţi opta pentru şamponul Syoss Repair Therapy (2), preţ: 16,99 lei. De asemenea, şamponul fortifiant Caudalie Paris (3), preţ 46,99 lei, este o opţiune pentru părul uscat. Dacă firul de păr se rupe repede, chiar şi la pieptănat, încearcă şi şamponul organic Barefoot Botanicals (4), preţ: 73 lei.

Extract de urzică pentru păr gras

Fie că ai părul gras, fie că acesta are doar tendinţe de îngrăşare când nu este proaspăt spălat, rezultatul este acelaşi: are un aspect inestetic. Contrar percepţiei generale, nu trebuie să te speli zilnic pe cap. Dermatologii spun că aceasta este chiar o problemă frecvent întâlnită, care nu aduce niciun beneficiu.

Părul se îngraşă la fel ca şi pielea, din cauza sebumului, iar modul de îngrijire poate fi acelaşi, folosind produse pe bază de citrice (mai ales lămâi) sau urzică. Un exemplu este şamponul bio Florame de la Natural Paris (5), preţ: 78,4 lei, care conţine extract de urzică şi
reechilibrează secreţia de sebum.

Soluţii naturale

Pentru fiecare tip de păr există şi câte o soluţie naturală, care poate fi inclusă în ritualul de îngrijire. De exemplu, părul uscat poate fi spălat cu zeamă de lămâie amestecată cu oţet, pentru un plus de strălucire şi de volum.

De asemenea, părul cu mătreaţă poate fi tratat prin simpla utilizare regulată a uleiului de măsline, înainte de spălare. Se aplică ulei de măsline încălzit la aburi pe toată suprafaţa părului, se lasă câteva minute să acţioneze şi se spală cu şampon din abundenţă.

Specialistul nostru
Prof. dr. Anca Zbranca

medic specialist dermatolog

Pentru a recomanda un şampon, medicul observă pielea capului şi firul de păr. Mai mult, este necesară o evaluare a stării scalpului şi a firului de păr, cu ajutorul unei lupe. Problemele pot fi identificate numai de un specialist, de aceea sunt recomandate controalele acestuia.

Şampoanele dermatologice pot conţine substanţe medicamentoase sau substanţe care, în concentraţie mare, degresează pielea şi firul de păr sau hidratează pielea şi „învelesc" firul de păr într-o peliculă protectoare.

Acestea se prescriu numai de un dermatolog şi se folosesc pe durata menţionată în reţetă. Folosirea inadecvată a unui şampon poate duce la instalarea unei boli a pielii capului sau la fragilizarea firului de păr.

Recomandare

Persoanele cu părul gras ar trebui să se spele  pe cap o dată la trei zile.

Şampon
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite