VIDEO Pianul de la metrou. Un moment de improvizaţie care a întors privirile trecătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
moment de improvizatie innersound metrou unirii

O pianină, instrumente de percuţie, dans, „preziceri” despre viitor – aşa au fost întâmpinaţi bucureştenii la staţia de metrou Piaţa Unirii 1, aseară, de către artişti ai Institutului de Arte şi ai Festivalului de Arte Contemporane InnerSound, într-un spectacol de improvizaţie menit să demonstreze că muzica poate lua naştere din orice sunet. Evenimentul precede, totodată, cea de-a treia ediţie InnerSound, care va avea loc între  17-20 septembrie.

Este seara unei zile obişnuite de marţi, în jurul orei 18, când staţiile de metrou abundă în trecători, mulţi dintre ei obosiţi, grăbiţi să ajungă acasă, cu gândul la ale lor. La Piaţa Unirii 1, în dreptul intrării dinspre Palatul de Justiţie, o echipă de artişti şi-a adus recuzita şi-şi pregăteşte numărul. Aproape de barierele de taxare este amplasată o pianină la care trecătorii pot cânta nestingheriţi. Artiştii au în dotare tot felul de instrumente improvizate: un tub lung din PVC care scoate nişte sunete grave, vibrate, accesorii metalice, instrumente de percuţie. 

Câteva acorduri de pian, în tandem cu sunetul metalic al celorlalte instrumente, şi deja privirile trecătorilor se întorc şi zăbovesc puţin. Intensitatea muzicii creşte încet-încet, alăturându-se mai multe sunete, pianul continuându-şi linia melodică. Dintr-un coş de care sunt agăţaţi clopoţei, o femeie le împarte oamenilor de la metrou flyere cu „preziceri”, mai exact îi anunţă despre cea de-a treia ediţie a Festivalului InnerSound, care se va desfăşura în toamnă, între 17-20 septembrie.  

moment de improvizatie innersound metrou unirii

Muzică şi dans, la metrou FOTO Marcel State

Unii trecători se opresc din mers, contrariaţi de ce se întâmplă, şi urmăresc demonstraţia pentru câteva momente. Alţii încep să simtă ritmul şi-l bat sacadat cu piciorul. Cei mici sunt cei mai curioşi: o fetiţă de vreo 7-8 ani o tot trage de mână pe mama ei, să se apropie de artişti. Femeia se urneşte cu greu, e sâcâită, încearcă să vorbească la telefon, o trage pe fetiţă în direcţia opusă. Mai sunt alţii care trec glonţ pe lângă artişti, ca şi cum nu ar vedea şi nu ar auzi nimic. 

O altă fetiţă urmăreşte timid momentul de improvizaţie, dar mai ales pianina. „Nu mai poţi să cânţi astăzi, mami. Poate în altă zi, dacă o să mai fie pianul aici”, îi spune mama ei. Fetiţa-i urmăreşte curioasă pe artişti, dar şi puţin dezamăgită că locul ei de joacă este ocupat. Institutul de Arte, condus de Mădălina Paşol, se face „vinovat” de prezenţa pianinei în staţia de metrou, care va rămâne acolo până pe 30 iunie, orice trecător putând să cânte la ea. 

moment de improvizatie innersound metrou unirii

Copiii s-au bucurat cel mai mult de prezenţa pianinei la metrou FOTO Marcel State

Sabina Ulubeanu, unul dintre directorii artistici ai Festivalului de Arte Contemporane InnerSound, a detaliat ideea de la care a plecat acest moment artistic. „Ne-am gândit să realizăm un performance în care să ne transformăm în oameni-sunete şi în care să reuşim să le arătăm trecătorilor că fiecare sunet poate deveni muzică şi că sunetul există în fiecare dintre noi. Totodată, am făcut un fel de concurs de ghicit: cine reuşeşte să producă un sunet va primi o prezicere în viitor, iar prezicerea a fost una foarte bună, şi anume că vor participa la Festivalul InnerSound, între 17-20 septembrie.”

Diana Rotaru, artista care a încântat trecătorii cu acorduri de pian, spune că improvizaţia din această seară este doar o mostră din programul Festivalului InnerSound. „Cred că am creat o oază de energie şi, de fapt, asta vrem să facem si cu InnerSound, să ne infiltrăm în cotidian şi să creăm o oază de muzică şi de imagine şi de magie. Acesta a fost un mic preview pentru ce se va întâmpla în septembrie”. 

image

Atât momentul artistic, cât şi instrumentele muzicale au fost improzivate FOTO Marcel State

Festivalul de arte Contemporane InnerSound are loc în perioada 17-20 septembrie 2014, în patru locuri din Bucureşti: Universitatea Naţională de Muzică, ArCub, InSpayer şi Modulab. Participanţii vor putea lua parte la concerte camerale şi multimedia, vor putea urmări performance-uri variate, asculta muzică electronică şi viziona expoziţii de fotografie. Dintre invitaţii festivalului amintim de Mercury Quartet (Anglia), ConTempo Quartet (Irlanda), Irina Ungureanu & Riccarda Caflisch (Elveţia), cvartetul de saxofoane SIGMA Project (Spania), opus.art - Catalin Cretu & Alexandru Dan – electronics si percutie (Romania), Henry Vega & Jaqueline Hamelink – electronics si violoncel (Olanda), LeVant/George D.Stanciulescu – electronics, dans şi visuals (Romania). 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite