VIDEO Interviurile FNT. Actorul Marian Râlea: „Şi acum lumea se conduce din închisori“
0
Actorul Marian Râlea, care deţine rolul principal în spectacolul „UbuZdup!“, regizat de Gabor Tompa la Teatrul Naţional din Cluj Napoca, a fost invitat la Adevărul Live, în seria de Interviuri FNT.
UbuZdup!, adaptare de Gábor Tompa după Ubu înlănţuit şi alte texte de Alfred JarryAdaptare de Gábor Tompa după „Ubu înlănţuit” şi alte texte de Alfred Jarry, regia: Gábor Tompa, scenografia: Carmencita Brojboiu, Teatrul Naţional Cluj-Napoca – 1h şi 50 minute (fără pauză).
"UbuZdup!" a fost un text interzis, înainte de 90 a fost montat la Ţăndărică, a spus Marian Râlea.
Precursor al Suprarealismului, Alfred Jarry (1873-1907) a compus în zece ani cele şase piese avându-l ca personaj central pe PèreUbu: în 1891 – UbuRege, în 1896 –Cronicile lui Ubu, în1899 şi 1901 –Almanahurile lui dom’Ubu, în 1897 –Ubu încornorat, în 1900 –Ubu înlănţuit şi în 1901 –Ubu pe colină. Şi-a creat un umor personal şi exploziv prin limbajul domnului Ubu şi noua „ştiinţă“ inventată de acesta: „patafizica". Trăsăturile caracteristice personajului lui Jarry sunt dominate de o monstruoasă lăcomie, care cuprinde de-a valma mâncare, femei, băutură, bani, putere, toate fiind grefate pe o mare laşitate şi pe un despotism practicat cu precădere asupra celor slabi.

Marian Râlea în studioul Adevărul Live FOTO: Adi Marineci
În spectacolul creat de Gábor Tompa, printre celelalte personaje din Ubu înlănţuit – luat ca bază pentru scenariu – apare însuşi autorul, rostindu-şi discursul ţinut cu prilejul primei reprezenţatii a piesei Ubu Rege, precum şi textul prezentării din programul de sală de atunci. Figura dramatică a lui Ubu conţine în germene toate atributele teatrului cruzimii, ale cărui principii le va dezvolta Artaud după treizeci de ani. Ubu şi Doamna lui fac să înflorească haosul şi dezordinea, iar mulţimea amorfă, trăind în starea de sclavie paradisiacă, nu va mai ajunge să exerseze libertatea.
O copleşitoare actualitate
Piesa lui Jarry este de o copleşitoare actualitate, amplificându-şi sensurile într-o paradigmă a puterii confiscate, aceasta sub atenta privire a mereu înnoitelor „garnituri" de politicieni, care golesc de conţinut (toate) valorile, ceea ce rezultă fiind o adevărată descreierisire, cum ar spune Dom’Ubu. Cei doi Ubu, ucişi de furia populară şi înmormântaţi la cimitirul Monstre-Martre, vor reînvia, reintrând (mereu şi mereu) în poveste. Domnul şi Doamna Ubu, „retraşi” în puşcărie, loc mult mai sigur şi mai comod – că doar, vorba aceea: „Azi la guvernare, mâine la închisoare” - vor conduce de acolo armata de ocnaşi, totul pe muzica creată de Ada Milea ce va acompania isprăvile celor prinşi în vîrtejul întâmplărilor. Iar când victimele înalţă imnuri în onoarea călăilor, nu mila se declanşează, ci râsul.
Spectacol în limba română cu traducere în limba engleză.
Spectacolul UbuZdup! din data de 25.10.2015 va fi transmis pe www.adevarul.ro (livestreaming)
25-10-2015 | 20:00
Teatrul Odeon, Sala Majestic
26-10-2015 | 20:00
Teatrul Odeon, Sala Majestic
Biletele pentru spectacolele din cadrul FNT 2015 pot fi cumpărate de pe www.mystage.ro
Biletele pot fi cumpărate şi de pe plarforma adevarul.ro.
Marian Râlea s-a născut pe 20 decembrie 1957 în Braşov. După ce a absolvit în 1982 Academia de Teatru şi Film din Bucureşti a fost repartizat la Teatrul Municipal din Ploieşti, unde a interpretat numeroase roluri atât în piese româneşti cât şi în cele ale dramaturgilor străini.
Printre rolurile în teatru se numără: Amphitrion – în ,,Amphtrion’’ – de P. Haks, Victor – în ,,Victor sau copiii la putere’’ – de R. Vitrac, Platonov – în ,,Platonov’’ – de A.P. Cehov, Chiril – în ,,Ivona principesa Burgundiei’’ – de Vitold Gombrowicz, Farfuridi – în ,,O scrisoare pierdută’’ – de I.L. Caragiale, Bufonul – în ,,Regele Lear’’ – de William Shakespeare, Petruchio – în ,,Îmblânzirea scorpiei’’- de William Shakespeare, si altele.
În filme a putut fi văzut în ,,Buletin de Bucureşti’’, ,,Păstrează-mă doar pentru tine’’, ,,Cenuşa păsării din vis’’, ,,Pasaj’, ,,Luna verde’’.
A realizat emisiuni la TVR şi celebra emisiune ,,Magicianul”, devenită mai târziu ,,Abracadabra’’.
A primit numeroase premii, printre care: Premiul pentru cel mai bun actor de comedie pentru rolul Lysander din ,,Visul unei nopţi de vară’’, W. Shakespeare, la Festivalul Naţional de Teatru ,,I.L. Caragiale”, Premiul pentru cel mai bun actor al anului pentru rolul Benedict din ,,Mult zgomot pentru nimic’’de W. Shakespeare, rolul Farfuridi din ,,Scrisoarea pierdută’’, dupa I. L. Caragiale şi rolul Ludovic Delfinul din ,,Regele Ioan’’ de W. Shakespeare la ATM – UNITER, Premiul Special al Juriului pentru ,,Jurnalul unui nebun’’ de Gogol la Festivalul Tânărului Actor de la Costineşti.