VIDEO Dramaturgul Mihaela Michailov, la Interviurile FNT:  „Un spectacol are această capacitate extraordinară să meargă în adâncimea cauzalităţilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actriţa Mihaela Teleoacă şi dramaturgul Mihaela Michailov au discutat la Adevărul Live, despre o zonă mai sensibilă a teatrului românesc- dar nu numai, căci şi în străinătate este, de multe ori, la fel- teatrul independent, despre ce înseamnă să scrii text contemporan şi despre ce înseamnă să joci în spectacolele unor autori contemporani.

Întrebată despre ce anume crede că i-ar atrage pe regizori să îi monteze textele, Mihaela Michailov a răspuns că cel mai probabil, se datorează unor colaborări cu regizori şi regizoare cu care, în timp, a reuşit să dezvolte o serie de concepte dramaturgice şi de idei de texte. De asemenea, Michailov se sprijină mult pe feedback-ul relevant al actriţelor şi actorilor, simţindu-se bine când lucrează în echipă.

 „Sunt o autoare care merge la repetiţii pentru că îmi place foarte mult să merg şi pentru că mi se pare că învăţ foarte mult. Să scrii teatru, după mine, e o profesie care se învaţă permanent. Şi se învaţă cu repetiţii, cu aportul actriţelor, cu aportul actorilor”, a spus Mihaela Michailov.

Scriitoarea a punctat că este extrem de important să existe contexte în care autori şi autoare să poată să îşi dezvolte abilităţile de scris.

Actriţa Mihaela Teleoacă consideră că a juca cu scriitorul în sală, provoacă un sentiment de presiune, dar şi unul de mare ajutor. Exemplificând prin trimitere la spectacolul în care joacă acum, „Rovegan”, inspirat de romanul Lilianei Nechita, „Cireşe amare”, actriţa a explicat că regizoarea Catinca Drăgănescu „a venit cu toate armele”, realizând o paralelă între mama care pelacă în pădure să aducă mâncare pentru iezii săi, din „Capra cu trei iezi”, şi mamele care pleacă din ţară pentru a crea un trai mai bun pentru copii şi pentru bătrânii pe care îi lasă în urmă. 

image
„E o dramă ce n-a fost lăsată doar aşa, să fie doar o dramă. Catinca e un personaj care a avut grijă ca de fiecare dată să aducă momente comice şi momente de off, de detaşare a actriţei, ca să nu devenim patetice în ceea ce facem”, a explicat Mihaela Teleoacă

Importanţa unor astfel de spectacole rezidă în faptul că prezintă o problemă reală, despre care nu ştim foarte multe, o problemă în care mamele care părăsesc ţara, nu mai ştiu cărei lumi aparţin, nu au la cine să se întoarcă şi sunt adesea uitate, fiind considerare un ajutor financiar.

Pentru Mihaela Michailov, spctacole precum „Rovegan” au o tematică vitală. Scriitoarea are încredere în public, considerând că acesta este pregătit pentru spectacole cu teme sociale, publice.

 „Cred că un spectacol are această capacitate extraordinară să meargă în adâncimea cauzalităţilor. De ce se întâmplă aceste lucruri, cum ajung să se întâmple...”, consideră Michailov.

Scriitoarea a spus că înţelege de ce unii oameni se întorc în ţară, deşi poate le e mai bine în străinătate, explicând că la un moment dat, la nivel emoţional, apar nişte probleme cu  care aceştia se confruntă unde au emigrat.

image
 „E o înstrăinare emoţională foarte puternică şi lucrurile astea te marchează, oricât ai fi de integrat, cred că rămâne o punte de neadaptare şi de neintegrare p care sperctacolul o refelctă până la urmă”, a adăugat Michailov.

Aceasta a mai explicat că în alegerea subiectelor, se axează pe cele sociale, cele de care e interesată şi care o macină. Spectacolul „Familia fără zahăr”, scris de aceasta, în regia lui Radu Apostol, este despre familia la români, fiind interesată de ce înseamnă astăzi familia, despre cum uneori anumitor oameni li se dicteaz să aparţină de o familie care nu e a lor.

 „Cred că important este să reflectezi la familia de care aparţii care poate fi foarte diversă. Cred că nimeni nu-ţi poate dicta o familie, acea familie”, a mai spus Michailov.

Actriţa Mihaela Teleoacă a conchis că spectacolele cu care, atât ea cât şi Michailov, sunt prezente în FNT, sunt unele tulburătoare, care, în opinia sa, or să placă în mod deosebit.

Legat de situaţia spaţiilor independente de teatru, Mihaela Michailov a explicat că toate aceste spaţii se descurcă greu, iar la Centrul Educaţional Replika, căruia i s-a dedicat, situaţia stă astfel şi pentru că îşi doresc să păstreze intrarea liberă, pentru ca tinerii să aibă acces neîngrădit.

Mihaela Teleoacă joacă în două spectacole în cadrul spectacolului de teatru: în Kimberly de David Lindsay-Abaire, traducerea şi regia Andreea Vulpe, scenografia Cristina Milea, Teatrul de Comedie Bucureşti. şi în Rovegan, textul şi regia Catinca Drăgănescu, Asociaţia ARENA şi Centrul de Teatru Educaţional Replika, Bucureşti.

Spectacolul Familia fără zahar este realizat după texte de Mihaela Michailov, regia Radu Apostol, în scenografia arh. Gabi Albu, Teatrul Mic Bucureşti şi Centrul de Teatru Educaţional Replika, Bucureşti.

Kimberly

image

Kimberly se joacă pe 24 şi pe 25 octombrie, de la ora 18.00, la Teatrul de Comedie.

Regia: Andreea Vulpe  Cu: Virginia Mirea, Mihaela Teleoacă ş.a
Un spectacol provocator care răstoarnă prejudecăţile despre normalitate, amintind de comediile negre, cu un mesaj ce conferă un alt înţeles înaintării în vârstă

Marti, 24 Octombrie, 18:00
Miercuri, 25 Octombrie, 18:00
Teatrul de Comedie (Sfantul Dumitru), Sala Studio, Bucuresti

În KIMBERLY  o familie disfuncţională, formată din  personaje unice, pusă în faţa unor situaţii normale reacţionează în cele mai neaşteptate moduri, amintind de comediile negre cu tot arsenalul lor de umor, satiră şi de neconvenţional. Kimberly asigură echilibrul, aducând în ciudata poveste emoţia necesară transmiterii unui mesaj care conferă un alt înţeles înaintării în vârstă.I

Traducerea: Andreea Vulpe

Distribuţia:

Kimberly: Virginia Mirea

Debra Watts: Mihaela Teleoacă

Jeff: Vlad Bîrzanu

Pattie: Laura Creţ

Buddy: Ioan Coman

Regia: Andreea Vulpe

Scenografia: Cristina Milea

Durata: 2 h 15 min (fără pauză)

Spectacol cu traducere în limba engleză

Teatrul de Comedie, Bucureşti

Rovegan de Catinca Drăgănescu

27 octombrie, de la ora 21:00 – Replika
28 octombrie, de la  17:00 – Replika

Inspirat de cartea Lilianei Nechita, Cireşe amare şi realizat ȋn urma unei ample documentări desfăşurate ȋn localităţi din judeţul Vaslui, ROVEGAN explorează fenomenul migraţiei motivate de sărăcie dinspre Europa de Est spre Occident.

Urmând traseul unui basm contemporan, spectacolul ficţionalizează experienţa mamelor nevoite să plece la muncă ȋn Italia şi interoghează asupra efectelor unei astfel de dislocări ȋn plan personal şi social. Rovegan ia forma unui storytelling colectiv urmărind povestea unei familii prin prisma a trei generaţii de femei şi a modului ȋn care fiecare ȋnţelege lupta pentru o viaţă mai bună.
Spectacolul face parte din trilogia migraţiei, un proiect realizat de grupul eastgowest şi Arena, şi a fost prezentat ȋn cadrul unui turneu naţional co-finanţat de AFCN, ȋn cadrul Platformei de teatru şi dezbatere Go West.

Distribuţia:

Mioara, capră: Mihaela Teleoacă

Ioana, iedul mijlociu: Valentina Zaharia

Vasilica, iedul cel mic: Silvana Negruţiu

Regia: Catinca Drăgănescu

Muzica originală: Alexei Ţurcan

Video şi documentare: Alexandra Dincă, Vlad Bȋrdu, Ionuţ Popescu

Durata: 1 h 30 min (fără pauză)

Spectacol nerecomandat persoanelor sub 12 ani

Spectacol în limba română cu traducere în limba engleză

Asociaţia Arena şi Centrul de Teatru Educaţional Replika

Familia Fără zahăr. Texte de Mihaela Michailov

image

Mihaela Michailov 

25 octombrie | 22:00 – Teatrul Mic
26 octombrie | 20:30 – Teatrul Mic

Familia Fără Zahăr este un spectacol de teatru muzical despre familia la români.

Familia este văzută ca un concert intersecţional, în care vocile părinţilor, copiilor, bunicilor, bisericii, roboţilor, regulilor normative şi clişeelor opresive, vocile celor care nu se regăsesc în formate prestabilite şi tipare moştenite modelează percepţia asupra înţelegerii „celulei de bază a societăţii”. Familia e o construcţie fluidă în care apartenenţa se scrie continuu şi raportările se schimbă în funcţie de variabile imprevizibile.
Versuri: Bobi Dumitraş

image

FOTO: Bogdan Catargiu

Distribuţia:

Mihaela Rădescu

Viorel Cojanu

Gabi Costin

Oana Puşcatu

Silvana Negruţiu

Paul Dunca

Regia: Radu Apostol

Scenografia: Arh. Gabi Albu

Coregrafia: Paul Dunca

Video: Elena Găgeanu, Arh. Gabi Albu

Pregătire muzicală: Oana Puşcatu

Orchestraţie pian live: Silvana Negruţiu, Oana Puşcatu

Muzica originală: Bobo Burlăcianu

Durata: 1 h  50 min (fără pauză)

Spectacol nerecomandat persoanelor sub 14 ani

Spectacol cu traducere în limba engleză

Teatrul Mic Bucureşti în parteneriat cu Centrul de Teatru Educaţional REPLIKA

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite