VIDEO Amat Escalante, laureatul premiului pentru regie la Cannes 2013: „Am vrut să spun o poveste emoţionantă despre situaţia din Mexic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amat Escalante, regizorul filmului „Heli“ FOTO Cinemagia.ro
Amat Escalante, regizorul filmului „Heli“ FOTO Cinemagia.ro

Cineastul mexican Amat Escalante, al cărui film „Heli“ a obţinut premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Cannes din 2013, a declarat, într-un interviu pentru Mediafax, că „Heli“ spune povestea populaţiei uitate şi vulnerabile a Mexicului. Filmul va intra în cinematografele româneşti pe 8 noiembrie.

Regizorul Amate Escalante, prezent în România cu ocazia festivalului Les Films de Cannes à Bucarest (25 - 31 octombrie), afirmă că iubeşte Mexicul, fiind şi locul care îl inspiră în realizarea peliculelor sale. Escalante povesteşte că a învăţat singur cinematografie, cu ajutorul cărţilor de specialitate şi al peliculelor, renunţând să mai meargă la şcoala de film din Spania.

Mexicul, un câmp de luptă, unde aproximativ 70.000 de oameni au murit prinşi în războaiele duse de mafia drogurilor, prezintă nuanţe şi contradicţii, după cum relatează regizorul mexican. Având cei mai bogaţi, dar şi unii dintre cei mai săraci oameni din lume, mexicanii cred cu tărie în extratereştri, gnomi şi chiromanţie. Din dorinţa de a-şi exprima duritatea, unele persoane desenează pe clădirile din Mexic steaua lui David, dar şi svastica, crezând că sunt semne satanice. „Am văzut în multe locuri acest semn, în Mexic, în cartiere, uneori desenează şi svastica naziştilor şi această stea a lui David. Ei nu ştiu exact ce reprezintă. Când desenează steaua lui David, cred că este un simbol satanic“, povesteşte Escalante. 

Cel mai recent lungmetraj al său, „Heli“, un film cu o imagine impresionantă şi cu scene de violenţă extremă, a şocat o parte din audienţa de la Cannes. Însă regizorul spune că astfel de imagini sunt foarte frecvente în Mexic. Estella are 12 ani şi locuieşte cu tatăl, cu fratele ei, Heli, cu soţia acestuia şi cu copilul lor. Nici prezentul şi nici viitorul nu par să le rezerve mare lucru. Un tânăr cadet de 17 ani se hotărăşte s-o ia de soţie şi să fugă împreună, însă are nevoie de bani. Drogurile confiscate de superiorii săi din poliţie şi oficial distruse i-ar putea aduce bani buni, aşa că tânărul decide să le fure. Consecinţele vor fi dramatice.

În fiecare zi vedem în Mexic imagini ca în filmul „Heli“, oameni decapitaţi, oameni spânzuraţi de poduri, oameni arşi, orice fel de moarte. Am vrut să explorez povestea unei familii şi să spun povestea personală a unor persoane care suferă din cauza acestei situaţii.

„Am vrut să spun o poveste, să merg dincolo de imaginile şi de ceea ce vedem în presa din Mexic. În fiecare zi vedem imagini ca în film, oameni decapitaţi, oameni spânzuraţi de poduri, oameni arşi, orice fel de moarte. Am vrut să explorez povestea unei familii şi să spun povestea personală a unor persoane care suferă din cauza acestei situaţii. (...) Acolo unde locuiesc, cu ani în urmă, a fost construită fabrica americană General Motors şi foarte multe familii au venit să locuiască în această zonă şi s-au format mici comunităţi. Am vrut să fac un film despre una dintre aceste familii, dar şi despre copiii care îşi pierd copilăria şi adolescenţa pentru că se căsătoresc foarte repede, fetele rămân însărcinate la o vârstă foarte fragedă“, a spus Amat Escalante, pentru Mediafax. 

heli

Scenă din filmul „Heli“, câştigător al premiului pentru cea mai bună regie FOTO Cinemagia.ro

Pentru a turna filmul „Heli“, Escalante a mers în Cuba, unde a stat aproape o lună pentru a studia documentarul, experienţă care i-a schimbat complet modul în care priveşte lucrurile. De asemenea, regizorul a locuit vreme de nouă ani în SUA, unde a studiat cinematografia mai mult singur. 

„Titlul filmului este dintr-un articol din ziar“

„Cred că important până acum a fost să găsesc persoane care nu sunt actori şi să le aduc în filme. Această schimbare din vieţile lor este foarte importantă pentru ei, dar şi pentru mine. Nu şi-ar fi imaginat să joace într-un film şi apoi filmul să fie la Cannes, la festivaluri, în cinematografe, la televizor. Are un mare impact asupra lor, dar şi asupra mea şi astfel de lucruri te fac să te gândeşti mai mult, să analizezi dacă vrei să faci asta cuiva sau nu“, a explicat regizorul, care a povestit că l-au căutat pe actorul din rolul lui Heli vreme de doi ani. „El a venit la casting în Ciudad de Mexico, căutam la şcolile de teatru şi el a venit de la o astfel de şcoală. L-am înregistrat şi, un an mai târziu, l-am sunat“. 

Escalante povesteşte, de asemenea, de unde i-a venit ideea pentru numele filmului. „Titlul filmului «Heli» este dintr-un articol din ziar. Era vorba de un băiat, pe nume Heli, chiar aşa, un băiat tânăr, iar ideea articolului era că acesta a făcut nişte crime, dar era foarte tânăr. Mi-a plăcut foarte mult numele Heli, era compact, suna foarte interesant şi, de asemenea, am remarcat că arată ca hell. Avea un fel de mister în jurul lui şi aşa l-am ales pentru titlul filmului, pentru ca oamenii să-şi amintească foarte uşor. Până la urmă, titlul este ales şi pentru a vinde filmul“. 

Regizorul spune că a vrut să transmită un mesaj despre mexicani şi nu despre situaţia politică din ţară. „A fost mai mult o dorinţă de a spune o poveste emoţionantă despre situaţia din Mexic, să urmăresc ce se întâmplă în Mexic, dar în acelaşi timp ceea ce m-a interesat mai mult a fost filmul, povestea pe care urma să o spun, nu atât de mult politica, războiul drogurilor. Am descoperit că pot face un film interesant, care se află în această lume. Am profitat de lucrul acesta pentru a spune povestea“. 

Trailerul filmului „Heli“, de Amat Escalante:

În Mexic, problema violurilor şi al violenţei asupra femeilor este într-un stadiu avansat de gravitate, lucru pe care cineastul a vrut să-l evidenţieze în flmul său. „În Cuidad Juarez din Mexic, în fiecare săptămână găseau femei moarte în deşert. În Mexic este o mare problemă în ceea ce priveşte violenţa la adresa femeilor. Şi începe de la vârste foarte fragede. De exemplu, copilul pe care l-am folosit în film avea şase luni, mama lui a fost în film şi mama copilului are 14 ani. Şi l-a avut când avea doar 13 ani. S-a întâmplat aşa, dintr-o coincidenţă. Am vrut copilul şi mama lui era foarte tânără. Cred că, atunci când mamele au doar 13 ani şi au copii, copiii ajung foarte uşor infractori, care mai târziu spânzură alţi oameni, omoară alte persoane“. 

„Lumea îşi face dreptate de una singură în Mexic“

„În Mexic, lumea îşi face dreptate de una singură, pentru că poliţia nu face nimic. În multe locuri din Mexic există grupări paramilitare, ei au propriile închisori, construiesc închisorile şi se ocupă de criminali, legea fiind făcută de ei. Totul vine dintr-o frustrare pentru că poliţia nu face mare lucru împotriva mafiei drogurilor. Într-un fel asta i se întâmplă şi lui. De asemenea, el merge şi omoară pe cineva, dar nu se ştie dacă cel pe care îl omoară este persoana vinovată sau nu (de răpirea, sechestrarea şi violarea Estellei, n.r.). Dar devine un criminal“, explică Escalante.   

În ciuda neajunsurilor din Mexic, Amat Escalante declară că nu s-ar muta niciodată de acolo. „Este un loc al contradicţiilor, Mexicul are unii dintre cei mai bogaţi oameni din lume, dar şi cei mai săraci din lume.  Iubesc ţara, am trăit acolo cea mai mare parte din viaţa mea, nu îmi este teamă că s-ar putea întâmpla ceva, nu s-au întâmplat până acum. Nu vreau să plec încă“. 

 Când fac un film nu vreau să rănesc pe nimeni, în niciun fel. Scenele care prezintă violenţă sunt foarte false. Astfel de scene pot fi făcute digital.

Amat Escalante, în vârstă de 34 de ani, a trăit în Barcelona, Los Angeles, Austin, iar în prezent locuieşte în Guanajuato. Cineastul a fost asistent de regie al renumitului regizor mexican Carlos Reygadas, care a obţinut premiul pentru regie la Cannes în 2012, cu pelicula "Post Tenebras Lux". Celelalte două lungmetraje ale sale, ambele premiate în numeroase festivaluri, au surprins audienţa de la Cannes. Debutul "Sangre", în 2005, distins cu premiul criticii internaţionale - FIPRESCI - în secţiunea Un Certain Regard, este povestea unui tată a cărui rutină de cuplu este întreruptă de venirea fiicei sale dintr-o căsătorie anterioară. De asemenea, "Los Bastardos", inclus în aceeaşi secţiune a Festivalului de la Cannes, trei ani mai târziu, urmăreşte doi migranţi mexicani în Los Angeles, care primesc într-o zi o sarcină suspect de bine plătită.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite