VIDEO 5 ani de la moartea lui Luciano Pavarotti. Andrea Bocelli şi Montserrat Caballè cântă la Modena în memoria marelui tenor
0
Astăzi, când se împlinesc cinci ani de la moartea unuia dintre cei mai mari tenori ai lumii, Luciano Pavarotti (1935-2007), marii săi prieteni - "Pavoratti's Friends" - nu l-au uitat. Andrea Bocelli, Montserrat Caballè, Zucchero, Jovanotti, Elisa concertează în memoria marelui artist la Modena, oraşul natal al lui Luciano Pavarotti, care a murit pe 6 septembrie 2007.
Unul dintre cei mai cunoscuţi artisti din toate timpurile, Luciano Pavarotti, a murit pe 6 septembrie 2007, la vârsta de 71 de ani. Astăzi, la Modena, oraşul natal al interpretului, unde Luciano Pavarotti a fost şi înmormântat, mari artişti ai lumii concertează în memoria marelui lor prieten.
Banii obţinuţi în urma concertului din această seară de la Modena vor fi donaţi în scopul unor acţiuni caritabile. "Dorinţa de a-i ajuta pe tineri a fost unul dintre cele mai mari visuri ale lui Luciano", a declarat în presa italiană, Nicoletta Mantovani, soţia artistului.
A fost fiu de brutar
Dintr-o familie modestă, fiu de brutar, Pavarotti a văzut lumina zilei pe 12 octombrie 1935 şi se spune că a ţipat atât de tare la naştere că toată lumea a prezis că va fi cântăreţ.
Dar nu se gândea nimeni că cel supranumit "Big Luciano" va ajunge atât de mare, atât la propriu, cât şi la figurat.

Pavarotti a debutat la vârsta de 26 de ani, iar cu rolul din opera lui Donizetti „Fiica regimentului”, interpretat in 1972 la Metropolitan Oper din New York, a avut 17 bisuri, un record pentru celebra scenă.
Şi-a părăsit prima soţie pentru asistenta Nicoletta (33 de ani), cu care s-a căsătorit în 2003, deşi era o diferenţă de 34 de ani între ei. Nicoletta era mai tânără chiar decât cele trei fiice ale tenorului, iar împreună cei doi au mai avut o fiică, Alice.
„Îi plăcea sa fie împreună cu familia şi prietenii săi, lua mai multe camere la hoteluri, unde-şi aducea apropiaţii şi prietenii”, îşi amintea soprana Alexandra Coman.
Democratizarea Operei
„Am deschis porţile muzicii pentru toată lumea. Vocea mea aduce fericire, este mândria mea, este responsabilitatea mea”, spunea tenorul, care şi-a manifestat public dorinţa de a „democratiza” arta sa.
Tenorul a cântat dincolo de scena tradiţională de operă, popularizând arta lirică pe stadioane şi arene sportive. Concertele pe care le-a susţinut singur sau alături de tenorii Placido Domingo şi José Carreras ori alături de artiştii invitati la celebrele show-uri „Pavarotti and Friends” au atras milioane de spectatori, miliarde de telespectatori şi au contribuit la vânzarea a aproximativ 100 de milioane de albume, un record pentru muzica clasică.
„All’ alba vincero! În zori voi învinge”
Pavarotti şi-a dorit „să moară la el acasă”, într-o casă frumoasă de ţară, înconjurată de câmpii şi verdeaţă”, din apropiere de orasul său natal, Modena, din nordul Italiei.
Starea de sănătate a lui Pavarotti se agravase în ultimul an de viaţă, după ce fusese operat în 2006 de cancer la pancreas.
Una dintre cele mai renumite arii din „Turandot”- "Nessun dorma"- pe care Pavarotti a cântat-o se încheie cu „All’alba vincero! În zori voi învinge”

Cele mai mari concerte ale tenorului
1990 - Băile Caracala, Roma, în ajunul finalei Campionatului Mondial de Fotbal, împreună cu Carreras şi Domingo, 6.000 de spectatori, audienţă de 800 de milioane de persoane.
1991 - Londra, Hyde Park, 200.000 de spectatori.
1993 - New York, Central Park, 500.000 de oameni.
1994 - Los Angeles, la Campionatul Mondial de Fotbal, împreună cu Carreras şi Domingo, au asistat 56.000 de persoane, 1,3 miliarde de spectatori.
1998 - Paris, la Campionatul Mondial de Fotbal, audienţă de 300.000 de persoane la acelaşi trio.
2002 - Yokohama, Campionatul Mondial de Fotbal.
2004 - Metropolitan Opera, New York, ultima reprezentaţie de operă.
2005 - Taipei, ultimul concert.
2006 - Cantă ultima dată în public la Torino, la Jocurile Olimpice de iarnă.