„Viaţa mea, moartea mea, alegerea mea!” Terry Pratchett a plecat cu Moartea de braţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul britanic Terry Pratchett „a dat mâna cu moartea” pe 12 martie 2015, după aproape opt ani de luptă cu Alzheimerul şi cu doar trei luni înainte de apariţia celui de-al patrulea volum din seria „The Long Earth”, ultima carte la care a lucrat alături de Stephen Baxter şi care va fi tradusă în acest an, la Editura Nemira. Fanii au făcut o petiţie, cerându-i Morţii, personajul lui celebru, să-l aducă înapoi pe autorul celebrului „Discworld”.

Diagnosticat cu o formă rară de Alzheimer, în luna august a anului 2007, Terry Pratchett declara la acel moment că simte că mai are timp pentru „încă vreo câteva cărţi” şi le cerea oamenilor să rămână veseli. A urmat o lungă luptă cu moartea, căreia, de fapt, a vrut în tot acest timp să-i iasă în întâmpinare, pledând pentru „sinuciderea asistată”. Îl speria ideea de a se pierde pe sine şi voia să aibă control... Control asupra morţii pe care, în celebra lui serie, a transformat-o în personaj şi a „împrietenit-o” în mod comic şi inteligent cu lumea. Aşa că, Terry Pratchet s-a luptat pentru dreptul lui de a muri, iar în 2011, la vârsta de 63 de ani, a obţinut dreptul la sinucidere asistată, pe care să-l poată folosi într-o clinică elveţiană, Clinica Dignitas din Zürich. Numai că nu a folosit acest drept şi a murit ieri, la 66 de ani, la el acasă, liniştit, înconjurat de familie şi cu pisica dormind lângă el în pat..., aşa cum declara Larry Finley, editorul lui, pentru The Guardian.

Unul dintre cei mai iubiţi scriitori ai lumii, cu peste 85 de milioane de cărţi vândute în lumea întreagă, un scriitor care a marcat generaţii întregi, Terry Pratchet „şi-a făcut anunţată” dispariţia din lume pe contul lui de Twitter, unde milioane de fani au fost alarmaţi şi apoi au plâns când au citit curgând mesaje... „ÎN SFÂRŞIT, SIR TERRY, TREBUIE SĂ PORNIM ÎMPREUNĂ.” Moartea, personajul lui arhicunoscut, „vorbea” întotdeauna cu litere mari în cărţile lui, aşa că mesajul n-a fost prea greu de descifrat. Iar continuarea...

„Terry a luat Moartea de braţ şi a urmat-o, trecând uşă după uşă, înspre deşertul întunecat din noaptea nesfârşită. Sfârşit”. Se întâmpla la scurtă vreme după ora 3 după-amiaza.

Pratchett s-a născut în 1948 în Beaconsfield, Buckinghamshire, Anglia, fiind singurul copil al lui David şi Eileen Pratchett, din Hay-on-Wye. În 1957, familia s-a mutat pentru scurt timp în Bridgwater, Somerset, timp în care şi-a dat examenele care i-au permis să intre la John Hampden Grammar School. Pratchett s-a descris ca un „elev de nedescris”... A fost pasionat de astronomie, dar nu s-a făcut astronom pentru că-i lipseau cunoştinţele matematice necesare. Primul volum din cele 13 ale „Lumii Disc, „Culoarea magiei”, a apărut în 1983 la Colin Smythe în ediţie cartonată şi apoi a devenit unul dintre marile succese ale lumii, în anii 90 fiind cel mai bine vândut autor britanic, cu importante premii internaţionale. Un la fel de mare succes a fost şi „Trilogia Nomilor”. Cărţile lui au fost traduse în 37 de limbi. În 1998, Pratchett a primit titlul de Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic, pentru servicii aduse literaturii, iar în 2009, a primit titlul de cavaler al aceluiaşi ordin.

După ce a fost diagnosticat cu Alzheimer, viaţa lui s-a schimbat, militând intens şi donând fonduri pentru cercetări legate de această maladie. În acelaşi timp, a scandalizat o lume întreagă, luptând pentru dreptul de a-şi alege momentul întâlnirii cu moartea.

„Prefer să mor liniştit, cu Thomas Tallis pe iPod, înainte ca boala să pună cu totul stăpânire pe mine”, spunea el la acel moment. Şi adăuga: „Dacă voi şti că pot muri oricând îmi aleg eu, atunci, brusc, fiecare zi va deveni la fel de preţioasă ca un milion de lire. Dacă voi şti că pot să mor când vreau eu, o să trăiesc! Viaţa mea, moartea mea, alegerea mea!”. Şi a ales să trăiască, până când moartea a hotărât în locul lui.

Moartea pe care peste 2500 de fani o somează printr-o petiţie online, numită „Moarte, adu-l înapoi pe Terry Pratchett” să-l repună în drepturi pe Pământ pe Tery Pratchett... Moartea pe care el a transformat-o într-un „simpatic” personaj. Numai că Moartea nu a răspuns... deocamdată.

În ultima perioadă, scriitorul a lucrat, împreună cu Stephen Baxter la seria „The Long Earth”, proiectată să aibă cinci volume şi din care până acum au apătut doar trei. Cel de-al patrulea, „The Long Utopia”, urma să apară pe 18 iunie. Volumul I, care dă numele seriei, va fi tradus şi publicat în acest an şi în limba română, la Editura Nemira. Din pricina bolii, care-i afectase capacitatea de a scrie – totul a început atunci când Terry Pratchett şi-a dat seama că nu mai poate semna autografe, cu mult timp în urmă – Pratchett a „scris” în ultima parte a vieţii fie dictându-i asistentului său, Rob Wilkins, fie folosind un soft de recunoaştere vocală.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite