Câţi bani pierzi dacă te pensionezi înainte de a avea vârsta necesară
0Puteţi ieşi mai repede la pensie, chiar dacă nu aţi împlinit vârsta minimă de 63 de ani (în cazul femeilor) sau 65 de ani (în cazul bărbaţilor). În situaţia în care stagiul de cotizare este complet, pensionarea înainte de limita de vârstă este posibilă, dar cu acceptarea unor penalităţi.
Pensie anticipată parţială se numeşte pensia încasată de persoanele care au stagiul de cotizare complet, dar nu au ajuns la vârsta standard de pensionare. Cu alte cuvinte, de această pensie anticipată parţială pot beneficia femeile sau bărbaţii care au muncit cel puţin 35 de ani, dar nu au împlinit 63, respectiv, 65 de ani. Chiar şi în aceste condiţii, pensionarea poate fi solicitată doar dacă până la împlinirea vârstei standard mai sunt cel mult cinci ani.
„Pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani. Persoanele care depăşesc stagiul complet de cotizare cu peste 8 ani pot beneficia de pensie anticipată (fără diminuare)“, explică reprezentanţii Casei de pensii a judeţului Sibiu.
Formula reducerii pensiei
Cei care aleg să se pensioneze anticipat vor primi o pensie diminuată în funcţie de o formulă care ia în calcul numărul de luni rămase până la împlinirea vârstei standard, dar şi anii munciţi peste stagiul complet de cotizare.
Pe scurt expus, celor care au muncit fix 35 de ani şi tocmai au împlinit 58 de ani (în cazul femeilor) sau 60 de ani (în cazul bărbaţilor) li se va reduce cel mai mare procent din pensie – 30%. Cel mai mic procent de diminuare a pensiei anticipate este de 7.8% şi este aplicat acelor români care au depăşit perioada de cotizare cu şapte, cel mult opt ani (cei care au mai bine de 43 de ani munciţi pot ieşi la pensie fără a fi penalizaţi, indiferent de vârstă).
Aceste penalităţi vor fi aplicate din momentul emiterii deciziei de pensionare şi până la împlinirea vârstei – standard. „La data împlinirii vârstei standard de pensionare, pensia anticipată şi pensia anticipată parţială se transformă în pensie limită de vârstă care nu mai este penalizată”, arată reprezentanţii Casei de pensii Sibiu.
Mai puţin de trei din 100
Numărul celor care pot beneficia sau apelează la această facilitate din lege nu este, însă, unul relevant. Dacă luăm, de exemplu, judeţul Sibiu, din cei de 98.486 de pensionari aflaţi în plată la 1 octombrie 2017, 2.430 beneficiază de pensie anticipată parţial, arată reprezentanţii Casei judeţene de pensii Sibiu.
Lista actelor
Sursa: Casa judeţeană de pensii Sibiu
Actele necesare pentru pensionarea anticipată sunt, după caz:
- cerere tip pentru înscrierea la pensie;
- carnetul de muncă (original şi copie);
- carnetul de muncă pentru membrii CAP (original şi copie);
- carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original şi copie);
- alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată;
- actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI, certificat de naştere şi de căsătorie (original şi copie);
- livretul militar (original şi copie);
- adeverinţa privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original);
- adeverinţa privind condiţiile de muncă deosebite, speciale şi/sau alte condiţii (original);
- procura specială, pentru mandatar (original şi copie);
- dovada încetării calităţii de asigurat în cazul înscrierii la pensie anticipată sau pensie anticipată parţială, pentru persoanele care, la data solicitării, nu mai au calitatea de asigurat (original);
- adeverinţă care să ateste perioadele de activitate realizate după data de 1 ianuarie 2011 (original);
- alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.
Te-ar putea interesa:
FOTO Bijuterie pe patru roţi: cum arată o Dacia Sport cu uşi scurte restaurată de un timişorean