Statuia lui Christos de la Rio de Janeiro, una dintre minunile lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia de la Rio de Janeiro are 38 de metri înălţime şi o greutate de 1.145 de tone
Statuia de la Rio de Janeiro are 38 de metri înălţime şi o greutate de 1.145 de tone

Adevarul.ro continuă serialul despre cele şapte minuni ale lumii. După Taj Mahal, vă prezentăm faimoasa statuie a lui Christos Mântuitorul din Rio de Janeiro (Brazilia), care reprezintă imaginea Braziliei şi unul dintre simbolurile culturale şi religioase recunoscute la nivel mondial. Capodopera este vizitată anual de peste două milioane de oameni.

Statuia în stil art-deco din Rio de Janeiro se află poziţionată pe muntele Corcovado, la 710 metri înălţime. Monumentul se întinde pe o înălţime de 38 de metri, incluzând şi piedestalul, în interiorul căruia, în octombrie 2006, a fost amenajată o capelă cu o capacitate de 150 de persoane, în care se organizează ceremonii de căsătorie şi botezuri.

Motivele pentru care merită să vizităm statuia din Rio sunt numeroase: contactul cu unul dintre cele mai mari simboluri ale Braziliei şi cu una dintre cele şapte minuni ale lumii, devenit subiect pentru multe filme şi documentare, privelişte impresionantă asupra oraşului Rio de Janeiro, ocazia de a vedea cea mai mare construcţie în stil art-deco din lume şi, totodată, cel mai mare monument religios din toate timpurile.

A cui a fost ideea? Propunerea pentru realizarea statuii a apărut, pentru prima dată, în jurul anului 1850, din partea preotului catolic Pedro Maria Boss, care a solicitat bugetul pentru realizarea unui monument religios în oraş. Isabel, prinţesa imperială a Braziliei de la acea vreme, a respins propunerea şi a reînceput să fie discutată în 1889, când Brazilia a devenit oficial republică, cu legi care delimitează statul de Biserică.

 În 1921, Cercul Catolic din Rio a lansat propunerea din nou. Publicul a răspuns prin sprijin şi donaţii pentru un simbol care să reprezinte puterea religioasă din ţară. Printre ideile de construcţie s-au numărat simbolul crucii, statuia lui Christos ţinând un glob în mâini sau un piedestal care să simbolozeze lumea. În final, s-a decis ca statuia să-l reprezinte pe Christos Mântuitorul ţinând braţele deschise.

Care este simbolistica statuii? Statuia lui Christos Mântuitorul (Sau „Cristo Redentor”, cum este cunoscut în limba portugheză) este un simbol larg răspândit care semnifică pace. Construcţia monumentului a durat nouă ani (din 1922 până în 1931), fiind realizat din beton armat, iar la exterior din saponit, o rocă mai moale, însă recunoscută pentru rezistenţă şi manevrabilitate.

statuie rio de janeiro

Cine este designerul statuii? Deşi design-ul statuii lui Christos Mântuitorul a fost conceput de un designer local, pe nume Heitor da Silva Costa, sculptura a fost realizată de francezul Paul Landowski. În zilele noastre, costul lucrării se ridică la 250.000 de dolari. 

Restaurări ale construcţiei au fost realizate cu ocazia vizitei lui Papa Ioan Paul al II-lea, din anul 1980. De asemenea, în 2003, au fost construite scări şi ascensoare care să faciliteze accesul la platforma din apropierea statuii, de unde se vede priveliştea spre întreg oraşul Rio de Janeiro.

Statuia a fost vreodată lovită de trăsnet? În 2008, un fulger puternic a izbit monumentul şi a degradat degetele, sprâncenele şi capul statuii. Părţile afectate au fost restaurate, iar unele straturi din saponit au fost înlocuite. 

Ultima restaurare a avut loc în 2010 şi a vizat îngrijirea statuii lui Christos Mântuitorul pe interior. Toate rocile folosite pentru lucrările de restaurare au fost luate din aceeaşi carieră ca şi cele originale. De asemenea, un sistem complex de iluminare a fost instalat la baza monumentului.

Cine ar vandaliza statuia lui Christos Mântuitorul?  În 2010, printr-un gest negândit, un grup a vandalizat statuia cu vopsea spray. Primarul a declarat că aceasta este un delict la adresa naţiunii şi a stabilit un preţ de răscumpărare pentru cel care găseşte inculpatul.

Statuia lui Christos Mântuitorul şi-a luat un binemeritat loc printre cele şapte minuni ale lumii, în 2007, şi a apărut ca subiect pentru numeroase filme şi documentare de-a lungul anilor. 

Cu o înălţime de 38 de metri şi cu o greutate de 1.145 de tone, nu este de mirare că statuia impunătoare din Brazilia este una dintre cele mai uimitoare structuri realizate de om din întreaga lume.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite