Spectacolul „Antisocial“, de la Sibiu în America de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scenă din "Antisocial"                                             FOTOGRAFII: Adi Bulboacă
Scenă din "Antisocial"                                             FOTOGRAFII: Adi Bulboacă

"Antisocial", un spectacol de Bogdan Georgescu, unul dintre cele mai apreciate spectacole ale ultimilor ani din România, reprezentat la Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu, va fi în turneu în Statele Unite ale Americii, în perioada 20-27 septembrie.

"Antisocial"  este o examinare detaliată a deficienţelor care degradează sistemul educaţional din România. În februarie 2015, într-un oraş de provincie din România, la unul din cele mai prestigioase licee din regiune, un grup de elevi a creat un grup secret pe Facebook.

În acel grup, profesori şi elevi erau ridiculizaţi şi caricaturizaţi. Un profesor, folosind un profil fals, s-a infiltrat şi a descoperit materialele postate. Toţi elevii implicaţi au fost ameninţaţi cu exmatricularea. În acest moment grupul avea deja peste 800 de membri. La puţin timp după, majoritatea meme-urilor au ajuns în presa locală. Scandalul iscat a generat o dezbatere naţională privind libertatea de expresie, intimitate şi spaţiu privat în mediul online, drepturile elevilor, însă s-a stins repede. Principala prioritate a şcolii a fost de a-şi spăla onoarea pătată şi a-şi păstra statutul. Datorită presiunii media, niciunul dintre studenţi nu a fost sancţionat, însă acesta a fost şi punctul final al dezbaterii privind reinventarea unui sistem educaţional care încă se bazează pe metode tradiţionaliste şi opune rezistenţă inovaţiei.

Două luni mai târziu Antisocial avea premiera la Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu. A fost un răspuns imediat, o şansă de a reflecta asupra situaţiei create printr-un spectacol de teatru şi de a păstra dezbaterea în atenţia publică. Cum putem depăşi paradigma condescendentă a sistemului educaţional? Cum putem reinventa un sistem educaţional în aşa fel încât să nu se mai bazeze pe memorare, programe rigide şi metode de testare standard? Cum putem integra noile tehnologii şi platformele de socializare online în procesul educaţional?

antisocial

Antisocial este un proiect de Artă Activă care combină tehnici de teatru documentar ficţionalizat şi teatru observaţional, explorând noi tipuri de teatralitate şi structuri dramatice.
Antisocial este prima parte a trilogiei Câtdedepartesuntemdepeşteriledincaream ieşit? de Bogdan Georgescu.

Precum Noul Val Românesc din cinematografie, există un Nou Val şi în rândul creatorilor de teatru. Ce-i aduce împreună pe aceştia este atenta examinare a societăţii din care fac parte, resurse minime şi utilizarea gândirii critice. Georgescu este unul dintre cei mai remarcabili artişti ai acestei noi generaţii. Proiectele sale se concentrează în primul rând asupra comunităţilor marginalizate precum evacuaţii din Rahova-Uranus, un cartier gentrificat din centrul Bucureştiului, comunitatea LGBT din Republica Moldova, persoanele private de libertate din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova – situaţii sau cazuri de cele mai multe ori ignorate deliberat de către autorităţile direct răspunzătoare. Aceste poveşti sunt aduse prin teatru în atenţia publică. Pentru un astfel de proces artistic (denumit de Georgescu Artă Activă, metodă structurată în lucrarea sa de doctorat – Teatrul Comunitar şi Arta Activă) este necesar şi un nou tip de actorie. Colaborarea cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu pentru realizarea proiectului Antisocial a coincis şi cu o perioadă de pregătire şi antrenament a studenţilor masteranzi implicaţi în tehnici de actorie şi Artă activă, oferind prin rolurile lor şi experienţa personală o perspectivă critică asupra situaţiilor explorate, perspectiva unor cetăţeni activi ai societăţii din care fac parte.

Piesa a fost deja tradusă în peste şapte limbi. Spectacolul produs de către Teatrul Naţional din Sibiu a fost prezentat într-un turneu naţional cuprinzând 21 de oraşe, 27 de reprezentaţii şi peste 8000 de spectatori. Fiecare spectacol a fost urmat de o dezbatere cu publicul despre posibilităţile de reinventare a sistemului educaţional din România. Spectacolul a primit deja numeroase premii, printre care şi Premiul pentru Teatru în cadrul Galei Radio România Cultural 2015.

PROGRAM TURNEU

20 septembrie – ora 20.00 – Granoff Center, Brown University – Providence RI;

21 septembrie – ora 17.00 – Granoff Center, Brown University – Providence RI;

25 septembrie – ora 15.00 – PACE UNIVERSITY SCHOOL OF PERFORMING  ARTS – First Floor Studio – 96 Fulton Street (at William St) New York NY
(Spectacolul va fi urmat de o discuţie cu publicul împreună cu echipa artistică şi producătorii acestuia.)

27 septembrie – ora 19.00 – Shea Theatre, Suffolk County Community College, Selden NY.

Toate reprezentaţiile vor fi prezentate în limba română, cu subtitrări în limba engleză. Accesul este gratuit.

Distribuţia – Anton Balint, Cristina Blaga, Paul Bondane, Călin Miahil Roajdă, Alexandra Şerban, Cristian Timbuş, Maria Tomoiagă

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite