Săptămâna One World Romania. Cele şapte filme care vor fi proiectate la Rezidenţa Scena 9 VIDEO
0Între 24 şi 30 iulie are loc, în curtea rezidenţei Scena 9, Săptămâna One Wold Romania în care publicul va putea viziona şapte filme, dintre care cinci din seria KineDok. Programul din acest an include proiecţii din ţări precum Republica Cehă, Marea Britanie, Franţa, Norvegia.
În 2017, One World Romania continuă programul cu o serie nouă de filme, în mai multe locaţii alternative, vechi si noi. Pentru că, pe de o parte, aceste filme vorbesc despre oamenii de lângă noi şi problemele lor, iar aceste poveşti trebuiesc spuse. Şi, pe de altă parte, pentru că documentarele ajung rareori în sălile de cinema, care oricum s-au împuţinat, restrângând şi mai mult accesul publicului la cultură. O parte importantă din misiunea KineDok este de a merge în oraşele mici şi de a folosi spiritul local al barurilor, al galeriilor şi al altor locuri populare. Aceste locaţii oferă o alternativă pentru întâlnirea dintre filmul documentar şi public şi creează o atmosferă intimă în care vizionarea şi dezbaterea unor probleme curente, alături de regizori şi experţi, devine o experienţă.
În 2015, Asociaţia One World Romania a lansat KineDok, un program de distribuţie alternativă de film documentar ce îşi propune să completeze distribuţia clasică şi să aducă filmul documentar mai aproape de public.
Programul a fost iniţiat de Institutul de Film Documentar din Republica Cehă, împreună cu parteneri din alte patru ţări central şi est-europene (Slovacia, Ungaria, Croaţia şi România). În 2016, alte două ţări s-au alăturat programului (Polonia şi Norvegia), primele două ediţii KineDok încheindu-se cu un bilanţ de 492 de proiecţii organizate în 37 de locaţii din 27 de oraşe din România.
Program filme:
24 iulie, ora 21:00 - Un film autist normal
„Pentru societate sunt invalid. Pentru mine, societatea e invalidă”, spune unul dintre protagoniştii acestui film, văzut ca „autist”.
Regizorul Miroslav Janek decide să îşi abordeze subiecţii nu ca pe nişte copii cu Asperger, ci ca personalităţi umane complexe care sunt neurodiverşi într-o lume făcută pentru neurotipici. Astfel, autismul încetează să mai fie un diagnostic medical şi devine o manieră fascinantă de a gândi care necesită efort pentru descifrare.
25 iulie, ora 21:00 - Raving Iran
Filmul spune povestea lui Anoosh şi Arash, doi DJ care trăiesc în Iran. Se autointitulează „Blade and Beard” şi sunt inima scenei techno underground a Teheranului. Într-o ţară condusă de un sistem care interzice aproape orice expresie muzicală, mai ales dacă este considerată „occidentală” şi, deci, satanică, cei doi se zbat să găsească o tipografie pentru coperta lor de CD neaprobată. De asemenea, ei încearcă să convingă membri ai Ministerului Culturii şi ai Îndrumării Islamice că nu este nimic în neregulă cu o cântăreaţă cu piercinguri.
Pentru a nu fi prinşi, cei doi dau concerte în locuri din deşert, în circumstanţe periculoase.
26 iulie, ora 21:00 - FC Roma
În Republica Cehă, o echipă de fotbal din liga inferioară munceşte din greu, nu pentru a câştiga, ci pur şi simplu de dragul jocului. Multe echipe aleg să piardă jocul decât să joace pe acelaşi teren cu această echipă. Şi când joacă cu alţii, primesc insulte şi menţiuni legate de Hitler de la jucători precum şi de la spectatori. Filmul explorează adâncimile rasismului din Republica Cehă, nu doar pe terenul de fotbal, ci şi în cluburi şi în viaţa de zi cu zi a jucătorilor.
27 iulie, ora 21:00 – Expirat
În Norvegia, risipa de alimente este o problemă imensă cu nicio soluţie aparentă. Un grup de patru tineri decide să facă ceva pentru a creşte gradul de conştientizare a problemei şi să iniţieze schimbări sociale şi voinţa politică de a lua măsuri în legătură cu acest lucru. Ei plănuiesc un tur de 5 săptămâni pe bicicletă, din nordul Norvegiei către sud – aproximativ 3000 kilometri – un efort uriaş care necesită ca ei să consume multă mâncare nutritivă pe parcursul drumului. Singura problemă este de altfel chiar propria şi unica lor regulă: Toate mesele trebuie să provină din alimente aruncate. Deşi sarcina pare dificilă, pe drum întâlnesc multe persoane care îi ajută şi care s-au săturat să vadă mâncare bună în tomberoane. Exploatarea produselor expirate nu a avut niciodată un gust atât de bun.
28 iulie- Refugee Blues - în cadrul „21 de Nocturne. Poezie contemporană, Muzică şi Vin”, eveniment organizat de ARCEN
În 1939, poetul britanic Wystan Hugh Auden scria poezia ”Refugee Blues”, inspirată de indiferenţa şi antagonismul Germaniei naziste în faţa evreilor refugiaţi care cautau azil în lume. În 2016, producătorii de film Stephan Bookas and Tristan Daws au suprapus imagini din viaţa de zi cu zi a refugiaţilor din tabăra de la Calais peste poezia lui Auden, recitată de un refugiat. Filmul se constituie ca o invitaţie de a reflecta asupra primejdiilor pe care refugiaţii le-au înfruntat de-a lungul istoriei şi pe care încă le înfruntă şi astăzi.
29 iulie, ora 21:00 - 5 octombrie
Un film contemplativ care stă mărturie pentru călătoriile spirituale şi fizice ale fratelui regizorului, Ján, în vârstă de 52 de ani, a cărui viaţă se află într-o situaţie critică, în aşteptarea unei operaţii importante, cu o şansă de supravieţuire de 50%. Ján îşi ia bicicleta şi un minim de echipament şi se lansează în probabil ultima călătorie pe care o va face atunci când încă poate face totul aşa cum vrea el. Singura sa limită este data operaţiei – 5 octombrie.
30 iulie, ora 21:00 - Liberi
„Liberi” urmăreşte timp de doi ani calea spre libertate a unui grup de oameni cu dizabilităţi mentale care sunt internaţi în instituţiile croate. Singurele lucruri pe care Ivan, Enes, Tina, Kruno, Mirko, Tomo, Silvia şi Andjelko le au în comun sunt că toţi sunt marginalizaţi de societate şi visează la libertate: îi cunoaştem în faza în care sunt instituţionalizaţi şi observăm ce înseamnă să fii izolat, privat de intimitate şi de dreptul de a lua decizii privitoare la propria viaţă. Într-o zi aceştia află că vor fi eliberaţi.