Saga „Millennium“
0Trilogie Cărţile scrise de suedezul Stieg Larsson în 2004 sunt un fenomen editorial în toată lumea, având peste 47 de milioane de exemplare vândute până în prezent. În România, cele trei volume publicate de Editura Trei s-au vândut din 2008 în peste 110.000 de exemplare.
Volumele despre detectivistica jurnalistică în corupţia din lumea financiară au devenit un adevărat „boom" editorial în întreaga lume: în ţările nordice, nicio carte în afară de Biblie nu a mai înregistrat asemenea vânzări.
În Suedia, s-au vândut câteva milioane de exemplare din această serie, în Norvegia, primele 100.000 de exemplare au fost epuizate în două zile, iar în Franţa se vând 3.000-4.000 de exemplare pe zi, depăşind „Codul lui Da Vinci" şi „Harry Potter". Potrivit celor mai recente estimări, în toată lumea cărţile lui Stieg Larsson, cu titlurile „The Girl With The Dragoon Tattoo", „The Girl Who Played With Fire", „Castle In The Sky", s-au vândut în 47 de milioane de exemplare.
„Bărbaţi care iubesc femeile", cel mai căutat
În Statele Unite şi Marea Britanie, achiziţionarea drepturilor de publicare a generat, la licitaţii, o luptă acerbă între edituri. Într-un top publicat de „New York Times" pe primele două locuri la cele mai vândute titluri în Statele Unite în 2010 sunt „The Girl With The Dragoon Tattoo", „The Girl Who Played With Fire", cu 400.000 de cărţi vândute pe săptămână.
Trilogia „Millennium", tradusă în româneşte, „Bărbaţi care urăsc femeile", „Fata care s-a jucat cu focul", „Castelul din nori s-a sfărâmat", a fost publicată de Editura Trei în 2008 şi 2009, fiind vândută până în prezent în 110.000 de exemplare.
„Bărbaţi care iubesc femeile" s-a vândut în 50.000 de exemplare, potrivit reprezentanţilor Editurii Trei, iar celelalte două titluri editate în 2009 s-au dat în câte 30.000 de exemplare.
Stieg Larsson, un jurnalist militant împotriva fascismului, a murit în 2004, în urma unei crize cardiace, la vârsta de 50 de ani. Tocmai predase editorului său „Millenium", seria de trei romane (1.935 de pagini, în total).
O hackeriţă irezistibilă
Pe ce se bazează succesul „Millennium"? În primul rând, pe personaje charismatice. Mikael Blomkvist, un jurnalist căzut în dizgraţie, este angajat să facă investigaţii asupra unui caz neobişnuit. Însă când acesta face legătura între dispariţia Harrietei şi un lanţ de crime terifiante, săvârşite cu 40 de ani în urmă, misiunea lui impune ajutorul unui asistent.
O alege pe Lisbeth Salander, o tânără de 24 de ani, o hackeriţă cool. „Mikael, ziarist de investigaţii financiare, este un „bărbat frumos, cincuagenar iubit, soţ nereuşit, dar amant împlinit, ins onest la modul păgubos, cu un savoir vivre de necontestat", potrivit criticului Dan C. Mihăilescu, care s-a declarat un fan împătimit al seriei.
La rândul ei, Lisbeth Salander este „o hackeriţă genială de 24 de ani, 40 de kilograme şi cu sâni de puberă, fiinţă nesupusă, haioasă şi hachiţoasă, care, spre stupoarea ei, se vede atrasă de şarmul comprehensiv, tandru-patern şi îndelung ezitant al gazetarului detectiv de ocazie. Talentul autorului tocmai aici izbucneşte: încet, încet, ajungi oarecum să te dezinteresezi de intriga poliţistă şi detaliile sumbre, pentru a fi captat în manejul erotic, când suav-odihnitor, când picant-surprinzător, al protagoniştilor", puncta criticul Dan C. Mihăilescu.
"Este o trilogie extraordinară prin dimensiune şi intrigă complexă cu teme ale lumii contemporane."
Pascal Bruckner scriitor
Isterie la cinema
„Cel mai mare fenomen suedez de la Abba încoace", cum îl caracteriza prestigioasa revistă „People", Stieg Larsson a devenit şi un succes cinematografic. Trilogia „Millenium" a fost ecranizată, în anul 2009 şi produsă de compania Yellow Bird, cu un buget de 80 de milioane de coroane daneze. „The Girl with the Dragon Tattoo"/„Bărbaţi care urăsc femeile" (regia Niels Arden Oplev), primul film din serie, lansat şi în România la 10 septembrie 2010, a făcut încasări de peste o sută de milioane de dolari la nivel mondial, iar în Statele Unite a depăşit cifra de 12 milioane de dolari numai din vânzarea biletelor. Pelicula a fost distribuită în peste 25 de ţări. Celelalte două filme, „The Girl who played with fire"/„Fata care s-a jucat cu focul" şi „The the Girl who kicked the Hornet's Nest"/ „Castelul din nori s-a sfărâmat", au avut premierele pe ecranele româneşti anul trecut, la 15 octombrie, respectiv 5 noiembrie.
Recent, literatura lui Larsson a mai făcut o victimă: David Fincher. Regizorul „Reţelei sociale", film care se află pe primul loc în topurile străine ale anului 2010, Fincher a ales să facă în 2011 un remake după „Bărbaţi care urăsc femeile", avându-l pe Daniel Craig în distribuţie. Ana‑Maria Onisei
