România a pierdut 123 de manuscrise ale lui Emil Cioran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întregul lot cu manuscrise şi documente ale lui Emil Cioran, scos la licitaţie joi, la Paris, a fost cumpărat de un român, persoană privată, pentru suma de 405.000 de euro.

Nu sunt bani pentru Emil Cioran

Potrivit unor surse, cumpărătorul este un român din SUA şi a licitat prin telefon. Biblioteca Centrală Universitară (BCU) şi Televiziunea Română (TVR) au participat la această licitaţie cu intenţia de a achiziţiona împreună tot lotul Emil Cioran. BCU şi TVR reuşiseră chiar să câştige unele manuscrise şi documente, dar la finalul licitaţiei, un alt licitator a achitat suma totală de 405.000 euro şi a luat tot lotul.

Diploma de licenţă a lui Cioran ajunsese la 17.000 de euro, diploma de bacalaureat - 8.000 de euro.  "S-a licitat mult mai mult decât ne aşteptam. Toţi cei care reuşiseră să achiziţioneze ceva au pierdut la final. A fost mult peste posibilităţile noastre", au spus reprezentanţii TVR. Printre manuscrisele şi documentele lui Cioran scoase joi la licitaţie la hotelul Drouot Richelieu din Paris, s-au numărat:

Caiete manuscrise - "Jansenismul", "Pamflet şi pamfletar", "Consideraţiuni asupra problemei cunoştinţei la Kant", "Schimbarea la faţă a României", cărţi poştale şi scrisori adresate părinţilor şi altor rude, diploma de bacalaureat, datată 5 octombrie 1928, diploma de licenţă în filosofie şi litere, datată 23 iunie 1932, abonamente de tren, fişe de lectură. Manuscrise semnate de Cioran se găsesc foarte rar pe piaţă, evenimentul de joi fiind extrem de important întrucât este pentru prima dată când sunt scoase la licitaţie atât de multe documente de o atât de mare calitate.

Despre Cioran

Emil Cioran s-a născut la 8 aprilie 1911 în satul Răşinari, judeţul Sibiu. Prima lui carte apărută, în 1934, în România, a fost "Pe culmile disperării".

image

În 1937, Emil Cioran pleacă în Franţa, cu o bursă a Institutului Francez din Bucureşti. După o scurtă întoarcere în ţară (două luni) în 1940, el părăseşte pentru totdeauna România şi se stabileşte la Paris. Din acest moment, Cioran va publica numai în limba franceză.

A trăit mult timp retras şi a murit în 1995. În schimb, a cultivat darul conversaţiei cu numeroşii săi prieteni (Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Paul Celan, Barbu Fundoianu, Samuel Beckett, Henri Michaux). Cioran a întreţinut o vastă corespondenţă, dezvăluindu-se ca un remarcabil autor epistolar.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite