Răzvan Ioan Dincă, directorul Operei Naţionale Bucureşti: „Dacă pe 30 octombrie nu începem stagiunea, îmi fac bagajele şi plec“
0Directorul Operei Naţionale Române, Răzvan Ioan Dincă, vine la Adevărul Live cu noutăţi din instituţia pe care o conduce. Ce aduce noua stagiune, care este situaţia actuală a clădirii Operei şi ce surprize pregăteşte pentru această toamnă, toate aceste aspecte vor fi scoase la lumină la Adevărul Live de la ora 15.00.
La 40 de ani, conduce destinele a trei dintre cele mai importante instituţii din România: Opera Naţională Bucureşti, Teatrul de Operetă şi Musical „Ion Dacian“ şi Compania de Balet a Operei Naţionale Bucureşti. În 2002, la numai 28 de ani, devenea cel mai tânăr director de teatru din România, conducând timp de patru ani destinele Teatrului„George Ciprian“ din Buzău. În august 2006, a devenit director general al Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian“ din Bucureşti.
Din 2012, Răzvan Ioan Dincă este director general al Operei Naţionale. Anul trecut, în septembrie, managementul acestei instituţii şi cel al Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian“ au fost unite „fără a fi afectată, însă, integritatea lor artistică“, potrivit directorului Operei.
Răzvan Ioan Dincă este invitatul jurnalistului Florin Ghioca pentru o discuţie legată de situaţia actuală a Operei şi Operetei, despre noua stagiune, dar şi despre surprizele pe care instituţia din Piaţa Eroilor le pregăteşte pentru această toamnă.
Opera Naţională, construită după planurile arhitecţilor Octav Doicescu şi Paraschiva Iubus, se află în reconstrucţie.
"Trăim vremuri istorice, reuşim în sfârşit să reconstruim Sala Mare a Operei Naţionele", spune Răzvan Ioan Dincă.
Aflată pe lista monumentelor istorice din Capitală şi devenită în timp un adevărat simbol al culturii şi artelor, Opera Naţională Română, cu o capacitate de 952 locuri, a fost ridicată în 1953, sub denumirea Teatrul de Operă şi Balet. Faţada clădirii are un portic cu trei arcade monumentale, împodobite cu statuile a patru muze şi trei uşi de acces, care permit intrarea în holul fastuos, înălţat pe două niveluri.
Am făcut un studiu acustic, care presupune remodelarea întregii incinte. S-au schimbat tipurile de materiale, s-a schimbat structura fosei - a fost făcută alta, cu alte unghiuri. Vom inaugura edificiul pe 30 octombrie. Directorul instituţiei este vinovat pentru tot ceea ce se întâmplă în acest edificiu, deci trebuie să fie gata atunci, pentru că am anunţat deja publicul. De multă vreme nu s-a mai construit un teatru nou, de când nu s-a mai construit o astfel de clădire de la zero.
Dacă nu facem "Fantoma de la Operă", la Operetă, în acest an, trebuie să plătim despăgubiri.
Prin urmare, dacă nu va fi gata clădirea, vom avea probleme în acest sens. Pe 30 octombrie, la inaugurare, i-am invitat pe Ioan Holender şi pe Nicholas Payne, directorul Operei Europa din Bruxelles, precum şi pe alţi directori de operă şi impresari. Pe 30 octombrie va avea loc premiera "Traviata". Dacă acest lucru nu se va întâmpla - eu îmi fac bagajele şi plec. Deşi nu consider că este vina mea, dar publicul spectator aşa va crede: managementul, directorul instituţiei este vinovat pentru tot ce se întâmplă rău în acel edificiu. Şi are dreptate până la urmă. Cu cine să se certe? Dar sunt 99% sigur că vom termina clădirea pe 30 octombrie".
Printre spectacolele stagiunii se numără "Traviata", în regia celebrului Paul Curran, "Falstaff", în regia lui Graham Vick. Vom avea şi o coproducţie cu Royal Opera House şi cu Opera din Shanghai.
"Pregătim nişte surprize la Operetă, nişte musicaluri, spectacole de copii", spune Răzvan Ioan Dincă.